Hydrolysed Collagen – hydrolyzovaný vepřový kolagen je nejvíce oblíbeným zdrojem předštěpených proteinů enzymovou hydrolýzou Jedná se o vysoce koncentrovaný zdroj živočišných proteinů Obsahuje aminokyseliny, které jsou důležité pro novotvorbu a regeneraci pojivových tkání Typické pro tento zdroj proteinů je dobrá využitelnost a jedinečné zastoupení esenciálních i neesenciálních aminokyselin, vysoká koncentrace proteinů, velmi nízký obsah sacharidů a tuků SLOŽENÍ:
enzymově hydrolyzovaný vepřový kolagen
DÁVKOVÁNÍ:
10 g /denně
Omezení: Není vhodný pro těhotné ženy, děti do 3 let a osoby s nesnášenlivostí na některou složku
Co je to kolagen
Kolagen je bílkovina živočišného původu, která je součástí živých organismů, vyskytuje se ve vazivových tkáních (kůže, šlachy, vazy, klouby, vlasy) a v kostech Kostní kolagen se také nazývá osein Všude tam, kde se kolagen v živočišných organismech vyskytuje, je stavební hmotou, tvoří jednak pevná a pružná vlákna, pak se jedná o tzv kolagen I typu Ostatní kolagen, který tvoří výplň mezi pevnými kolagenními vlákny, vytváří měkkou mazovitou strukturu, tzv kloubní maz, se nazývá kolagenem II typu Společně s kolagenem II typu se v měkkých vazivových tkáních vyskytuje také chondroitin a glukosamin
Proč hydrolyzovaný kolagen
Kolagen v nativní (přirozené) formě je také znám jako želatina V případě želatiny se jedná o částečně denaturovanou živočišnou bílkovinu, jejíž délka molekulových řetězců je větší než 100000 daltonů Díky tomu poskytuje želatina svou základní vlastnost a tou je schopnost tvořit za určitých podmínek gel Z běžného života pak známe želatinu v podobě aspiků, želatinových bonbonů, případně želatinových kapslí a řadě dalších potravinářských výrobků
Pro zdravotní účely, pro použití do zvláštní výživy a pro doplňky stravy nelze kolagen, resp želatinu ve své nativní formě použít Jednak proto, že pro výrobu a i pro vlastní konzumaci je nežádoucí tvorba gelu Hlavně však proto, že nativní forma - želatina je pro člověka téměř nestravitelná Člověk nemá dostatečně nízkou kyselost v žaludku, aby dokázal želatinu naštěpit a pak dále využít pro svoji výživu
Aby bylo možné kolagen použít a aby bylo dosaženo co možná nejvyšší využitelnosti, prochází procesem tzv hydrolýzy, která má za úkol co možná nejvíce zkrátit molekulové řetězce, čímž se odbourá želírující schopnost a zvýší se stravitelnost, tedy i využitelnost kolagenu v lidské výživě Hydrolýza se zpravidla provádí tak, že do kolagenového roztoku jsou přidány enzymy (proteázy), které štěpí bílkoviny Po skončení enzymatického štěpícího procesu se tento termicky zastaví, kolagen se horkovodně doextrahuje a sprejově usuší, čímž získá svoji poměrně dobrou rozpustnost ve studené vodě
Jediným určitým negativním projevem hydrolýzy, tedy zkrácení molekulových řetězců je to, že čím kratší řetězce jsou, tím je chuť kolagenu slanější a hořčí Naopak pro efektivitu znamenají co nejkratší molekulové řetězce vyšší stravitelnost, tedy využitelnost pro člověka
Hydrolyzované kolageny, které naše firma používá při výrobě, mají délku molekulových řetězců kolem pouhých 2000 daltonů
Použití a dávkování
Hydrolyzovaný kolagen se ve sportovní a zdravé výživě používá především při prevenci a léčbě pohybových problémů, hlavně se jedná o artrózy a osteoporózy
K léčbě a prevenci artrózových stavů se často používá samotný hydrolyzovaný kolagen Lze jej přidávat do běžných pokrmů, např omáček, polévek, jogurtů nebo všech druhů nealkoholických nápojů Vždy je třeba mít na paměti, že je účelné dodávat tělu kolagen v průběhu dne, resp rozložit denní dávku alespoň na tři díly Doporučená denní dávka je 10 g Kolagen lze přijímat prakticky neomezeně po jakoukoli dobu, jedná se o zcela přírodní a pro lidskou výživu přirozenou látku Pouze u osob s poškozením ledvin je lépe užívání konzultovat s lékařem, neboť v tomto případě většina pacientů musí redukovat denní příjem bílkovin
Při léčbě osteoporózy (řidnutí kostí) hraje hydrolyzovaný kolagen také svoji velmi důležitou roli Dle dosavadních zjištění je pro navázání vápníku a kolagenu v kostech nutná jejich kombinace nebo použití podpůrných látek pro vázání vápníku ze stravy v kostech V případě osteoporózy je tedy třeba k hydrolyzovanému kolagenu užívat také vhodnou formu vápníku
Charakteristické vlastnosti námi dodávaného kolagenu:
100%-ní vepřový protein
vysledovatelné suroviny
vysoký obsah bílkovin (N x 625 ? 100%)
úplné rozpuštění, rychlé rozptýlení ve vodě, nápojích a pokrmech
vytváří roztoky s nízkou pěnivostí a nízkou viskozitou
nevykazuje žádnou enzymatickou činnost
Legislativní fakta
Výrobek neobsahuje alergenní látky
Výrobek neobsahuje a ani nebyl získán z geneticky modifikovaných organismů
Výrobek je z hlediska Zákona o potravinách základní potravinou, nejedná se o látku přídatnou, má tedy stejné postavení jako běžné základní potraviny (mouka, cukr, maso)
Obsah aminokyselin v g ve 100 g hydrolyzovaného kolagenu
Aminokyselinové spektrum
ve 100 g Kyselina asparagová 5700 mg L-Alanin 9000 mg L-Arginin 7600 mg L-Glycin 22600 mg L-Fenylalanin 2300 mg L-Hydroxyprolin 11000 mg L-Glutamin 10300 mg L-Histidin 600 mg L-Isoleucin 1300 mg L-Leucin 2900 mg L-Prolin 13100 mg L-Serin 3100 mg L-Threonin 1800 mg L-Lysin 4000 mg L-Methionin 800 mg L-Tryptofan 600 mg L-Tyrosin 400 mg L-Valin 2400 mg