Rostlinný olej směsný se střední délkou řetězce mastných kyselin
MCT olej se vyrábí frakční destilací a deodorizací vybraných rostlinných tuků (především kokosového a palmojádrového), při které se získává podíl požadovaných vlastností Obecně se MCT olej používá hlavně ve výživě při zvýšené tělesné zátěži a při klinické výživě při metabolických poruchách MCT olej málo podléhá oxidaci (žluknutí), má příznivé chuťové vlastnosti Výrobek se používá podobně jako rostlinný olej k přípravě jídel, do zeleninových salátů, k mixování do vhodných nápojů, např odtučněného mléka Může být použit i při tepelné úpravě
SLOŽENÍ:
obsahuje: Rostlinný olej směsný
DÁVKOVÁNÍ:
Dospělí nejvíce 30 g denně, děti nejvíce 15 g denně nebo 0,3 g na 1 kg hmotnosti Velké jednorázové dávky mají projímavé účinky nebo zvyšují náchylnost ke křečím Denní dávku je nutné rozdělit do více menších podílů Při zahájení příjmu je nutné používat zpočátku velmi malé dávky a tyto teprve postupně zvyšovat 1 kávová lžička odpovídá 0,8 g, 1 polévková lžíce odpovídá 8 g Není určeno pro děti do 3 let Zvýšená opatrnost je vhodná u diabetiků Dávka nad 45 g denně může u osob s malým energetickým výdejem zvýšit hladinu krevních triacylglycerolů Pokud to není dietně omezeno, je vhodné současně stravu doplňovat rostlinným olejem s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin (nejlépe řepkový) rovněž je vhodný příjem vitaminů A,D,E
Ukládat mimo dosah dětí a slunečních paprsků, v suchu a teplotě do 25st C
Průměrné nutriční informace
ve 100 g v 1 dávce 15 g Energetická hodnota 3412 kJ 511,8 kJ Energetická hodnota 830 kCal 124,5 kCal Tuky 100 g 15 g