Logo Logo
ZÁŘÍCÍ PRŮVODCE: Jak správně vybrat světlo na kolo a užít si bezpečnou jízdu!
  • 12.04.2023
  • svetlo na kolo, osvetlemi na kolo, blikacka na kolo, led svetlo, cyklisticke svetlo

ZÁŘÍCÍ PRŮVODCE: Jak správně vybrat světlo na kolo a užít si bezpečnou jízdu!


Když se vydáváme na cyklistickou jízdu, je velmi důležité myslet na bezpečnost. Mezi nejpodstatnější prvky patří osvětlení kola. Bez něj může být jízda velmi nebezpečná a řidiči aut nebudou mít dostatečný čas na reakci. Proto bychom měli vybírat osvětlení na kolo s maximální pečlivostí.

Existují různé druhy osvětlení kola, které se liší barvou, velikostí, svítivostí a způsobem upevnění. Základem je mít světlo vpředu a vzadu na kole. Na zadní straně kola by mělo být umístěno červené světlo, které bude signalizovat pozici cyklisty a umožní řidičům aut lépe posoudit vzdálenost a rychlost. Na přední straně kola by mělo být bílé světlo, které osvětlí cestu vpřed a pomůže cyklistovi vidět překážky a nebezpečí na cestě.

 

Světla na kolo mohou být také různých barev, většinou jsou však červená a bílá. Některá světla mohou mít i funkce blikání nebo stálého svícení. Kromě toho jsou k dispozici také světla s různými svítivostmi. Pokud budete jezdit na místech s mnoha dalšími zdroji světla, jako jsou silnice, bude třeba zvolit silnější světlo, které bude lépe vidět.

 

Mohly by Vás zajímat tyto produkty:

CYKLISTIKA VÝPRODEJCyklistické tretryHorské kolaCyklistická Přilba Force

      CYKLISTICKÝ VÝPRODEJ                              Cyklistické tretry                               Světla                                      Cyklistická přilba

 

Při výběru osvětlení kola bychom měli brát v úvahu také parametry světla, jako je výdrž baterie, odolnost proti vodě a prachu, svítivost a způsob upevnění. Kromě toho je dobré vybírat světla, která mají certifikáty bezpečnosti. Tyto certifikáty zajišťují, že osvětlení na kolo splňuje bezpečnostní normy a je vhodné pro použití na silnici.

V závěru bychom měli zdůraznit, že osvětlení na kolo by mělo být základem každé cyklistické výbavy. Bez něj se jízda stává velmi nebezpečnou a může vést k nehodám. Proto bychom měli pečlivě vybírat vhodné světlo, které bude zaručovat bezpečnost a viditelnost našeho kola. Kromě toho bychom měli dbát na pravidelnou údržbu osvětlení, aby fungovalo správně a nevypadávalo během jízdy.

 

Force CASS 300LM USB světlo přední

Force CASS 300LM USB světlo přední

 

Pokud hledáte osvětlení na kolo, existuje mnoho různých možností na trhu. Od základních a cenově dostupných světel až po profesionální osvětlení s vysokou svítivostí a mnoha funkcemi. Rozhodnutí o tom, jaké osvětlení zvolit, závisí na vašich potřebách a preferencích. Pokud se budete pohybovat hlavně v městských oblastech s dobře osvětlenými silnicemi, stačí vám základní světlo s nižší svítivostí. Pokud se však chystáte na jízdu v tmavších a méně osvětlených oblastech, jako jsou například lesy a parky, bude potřeba silnější světlo s vysokou svítivostí.

Nakonec je také důležité myslet na to, že osvětlení na kolo by nemělo sloužit pouze k vaší ochraně, ale také k ochraně ostatních účastníků silničního provozu. Při jízdě na kole se chováme jako řidiči a máme stejnou zodpovědnost za bezpečnost jako řidiči aut. Proto bychom měli mít na paměti, že osvětlení na kolo nám umožní být vidět a zvýší také viditelnost ostatních účastníků silničního provozu.

Výběr osvětlení na kolo by neměl být podceňován. Správné osvětlení vám umožní být vidět a zajistí vám bezpečnou jízdu v jakýchkoliv podmínkách. Proto si při nákupu osvětlení na kolo dejte pozor na kvalitu, svítivost a certifikáty bezpečnosti a neváhejte investovat do osvětlení, které splní vaše potřeby a zaručí bezpečnost během jízdy.

 

SVĚTLA A BLIKAČKY      REFLEXNÍ PRVKY     BATERIE

 

Barvy osvětlení

Základním pravidlem je použití bílého světla vpředu a červeného světla vzadu. To odpovídá dopravním pravidlům a zvyklostem a zaručuje optimální viditelnost na cestě. Existují však i další barvy světla na kolo, jako jsou například modré nebo zelené světla, která se používají především pro dekorativní účely a nejsou určena pro viditelnost na silnici.

 

Druhy světel:

Přední světlo - by mělo být umístěno na řídítkách a mělo by být dostatečně vysoko, aby bylo viditelné pro ostatní řidiče. Mělo by být také schopné osvětlit cestu před vámi, aby jste viděli překážky a nebezpečí. Přední světlo by mělo mít minimálně 200 lumenů pro bezpečnou jízdu v městských oblastech a minimálně 500 lumenů pro jízdu v tmavých oblastech.

Zadní světlo - by mělo být umístěno na zadním blatníku nebo sedlovce a mělo by být viditelné ze vzdálenosti alespoň 500 metrů. Doporučuje se použití blikajícího světla, které je viditelné z více úhlů, aby se maximalizovala viditelnost pro ostatní řidiče.

Boční světla - která se umisťují na ráfky kol a jsou viditelná ze stran. Tato světla zvyšují viditelnost kola při odbočování a zatáčení a mohou pomoci zabránit nehodám.

 

Mohly by Vás zajímat tyto produkty:

CYKLISTIKA VÝPRODEJCyklistické tretryHorské kolaCyklistické oblečení

      CYKLISTICKÝ VÝPRODEJ                              Cyklistické tretry                               Světla                                      Cyklistické oblečení

 

Důležité faktory při výběru cyklo osvětlení

Při výběru osvětlení na kolo je třeba brát v úvahu několik faktorů, jako je svítivost, životnost baterií, odolnost proti povětrnostním vlivům a certifikáty bezpečnosti. Například existují světla s certifikátem IPX4, které jsou odolná proti stříkající vodě a jsou vhodná pro použití v deštivých podmínkách.

V každém případě je nezbytné používat osvětlení na kolo v souladu s místními dopravními předpisy a zvyklostmi, abychom minimalizovali riziko nehody a zajistili si maximální bezpečnost na silnici.

Kromě toho je důležité pravidelně kontrolovat a údržovat osvětlení na kolo, aby bylo vždy plně funkční a svítilo tak, jak má. Baterie je třeba pravidelně dobíjet nebo vyměňovat, aby nedošlo k výpadku světla během jízdy. Pokud zjistíte, že světla na kole nefungují správně, měli byste je co nejdříve opravit nebo vyměnit.

Celkově lze tedy říci, že osvětlení na kolo je klíčovým prvkem bezpečné jízdy na kole, a že bychom mu měli věnovat dostatečnou pozornost. Při výběru osvětlení bychom měli brát v úvahu svítivost, odolnost, certifikáty bezpečnosti a další faktory a zajistit si tak optimální viditelnost na silnici.

 

SVĚTLA A BLIKAČKY      REFLEXNÍ PRVKY     BATERIE

 

Mohly by Vás zajímat tyto produkty:

CYKLISTIKA VÝPRODEJCyklistické tretryHorské kolaCyklistické oblečení

      CYKLISTICKÝ VÝPRODEJ                              Cyklistické tretry                               Světla                                      Cyklistické oblečení