Logo Logo
Dětská cyklosedačka - jak vybrat tu nejlepší pro vaše dítě
  • 13.04.2023
  • sedacka, sedacka na kolo, cyklosedacka, pohodlna sedacka, detska sedacka na kolo, detska cyklosedacka

Dětská cyklosedačka - jak vybrat tu nejlepší pro vaše dítě


Pokud se chystáte na cyklovýlet se svým malým potomkem, nejdůležitějším krokem je pořízení kvalitní a bezpečné dětské cyklosedačky. Existuje několik typů cyklosedaček, každá má své výhody a nevýhody. Zde vám přinášíme přehled a rady, které vám pomohou vybrat tu nejlepší pro vaše dítě.

 

 

 

 

Typy cyklosedaček:

Přední cyklosedačky jsou umístěny na řídítkách kola a jsou ideální pro rodiče, kteří chtějí mít své dítě stále na očích. Tento typ sedačky je vhodný pro děti vážící mezi 9–15 kg, protože sedačka je přímo před vámi a snadno můžete do ní zaplést vaše dítě. Nicméně, pokud plánujete delší výlety, mohou se projevit nevýhody předního umístění. Kolo se stává těžší na ovládání a může docházet k menším zdržením při jízdě, také hrozí, že přes větší dítě uvidíte hůře.

 

 

PŘEDNÍ CYKLOSEDAČKA Bellelli Tatoo Handelfix

Cyklistické brýle UVEX

 

 

 

Zadní cyklosedačky jsou na druhé straně umístěny na zadní straně kola, což znamená, že dítě není přímo před vámi. Tyto sedačky jsou však bezpečnější, protože v případě pádu nehrozí pád přes dítě. Dítě má také více ochrany před větrem, prachem, pyly,větvemi i hmyzem. Navíc, tyto sedačky nabízejí větší komfort dítěti a některé modely umožňují polohování a nastavení podpěr nohou.

 

ZADNÍ CYKLOSEDAČKA BELLELLI Tiger Relax

 

Samonosné cyklosedačky jsou jednoduché na instalaci a připevnění na sedlovou trubku. Tyto sedačky se nejlépe hodí pro krátké výlety, kdy nechcete sedačku mít připojenou po celou dobu. Nicméně, musíte si být jisti, že jsou kompatibilní s vaším jízdním kolem.

Samonosná přední dětská sedačka s upevněním na rám pomocí ocelového držákuSamonosná dětská sedačka

 

Nosičové cyklosedačky pokud máte na kole nosič a ověřili jste si jeho nosnost i kompatibilitu, můžete cyklosedačku připevnit přímo na něj. Nosič by měl unést alespoň 25 kg. Většina nosičů je univerzálních, tudíž na ně bez problému sedačku umístíte. A až dítě odroste, využijete nosič na připevnění brašen nebo kufříku na nářadí.

 Dětská sedačka na rám

 

Při výběru cyklosedačky pro děti nezapomínejte ani na jejich bezpečnost. Sedačka by měla být vyrobena z pevných materiálů a mít dostatečné bezpečnostní pásy. V ideálním případě by měla splňovat normu EN 14344, což je evropská bezpečnostní norma pro dětské cyklosedačky. 

Dále si můžete všimnout označení váhové třídy:

  • C15: sedačky na kolo pro děti od 9 do 15 kg
  • A15: pro děti od 9 do 15 kg (rozdíl mezi C15 je ve výšce opěradla a bočnic)
  • A22: pro děti od 9 do 22 kg

 

Další veledůležitou položkou jsou bezpečnostní pásy. Vybírejte takové, které jsou minimálně 20 mm široké a spojené nedobytným bezpečnostním zámkem. Dítě ho nesmí být schopno samo otevřít. Nejčastěji se setkáte s pásy 3bodovými (zajišťují ramena a pas), 5bodovými (ramena, pas a rozkrok) nebo jednoduššími modely s pásem přes ramena a rozkrok.

Dalším faktorem při výběru sedačky by měla být pohodlí dítěte. Dítě by mělo mít dostatek místa, aby mohlo sedět pohodlně a stabilně. Sedačka by měla být vybavena zádovou opěrkou a podpěrou nohou, které by měly být nastavitelné, aby se daly přizpůsobit dítěti a jeho rostoucím potřebám.

 

Mohly by Vás zajímat tyto produkty:

CYKLISTIKA VÝPRODEJCyklistické brýle UVEXDětské cyklosedačkyCyklistické oblečení

CYKLISTICKÝ VÝPRODEJ                              Cyklistické brýle UVEX                              Dětské cyklosedačky                                      Cyklistické oblečení

 

Nepodceňujte ani váhu a věk dítěte. Každá sedačka má svou nosnost, a tak byste měli při výběru brát v úvahu, kolik váží vaše dítě. Dále si ověřte, zda je sedačka vhodná pro věk vašeho dítěte, ne všechny sedačky jsou vhodné pro malé kojence.

Posledním faktorem při výběru cyklosedačky pro děti by měla být snadná montáž a demontáž. Pokud budete sedačku používat pravidelně, je důležité, aby se dala snadno a rychle připevnit a odpojit z kola. Díky tomu si můžete být jisti, že dítě bude v bezpečí a zároveň budete mít v případě potřeby možnost rychle sedačku odstranit.

Celkově lze říci, že výběr cyklosedačky pro děti není nic složitého, stačí věnovat pozornost několika základním faktorům a zvážit své potřeby a potřeby vašeho dítěte. Sedačka by měla být bezpečná, pohodlná a snadno montovatelná, aby vám přinášela spokojenost a bezpečí při každé jízdě na kole s vaším malým spolucestovatelem.

Jízda s dítětem v cyklosedačce je zrádná hlavně v tom, že rodič má těžiště jinde, než je zvyklý ze samostatné jízdy. Proto se vyplatí trochu zpomalit a přizpůsobit tomu kompletně styl jízdy. Ostré brždění a řezání zatáček si tentokrát odpusťte. S dítětem během jízdy komunikujte a sem tam se ujistěte, že se při jízdě cítí fajn.

Na závěr ještě připomeneme, že dítě by i jako spolujezdec vždy mělo mít na hlavě helmu. Stát se může cokoliv a i když jedete sebebezpečněji, pádu se někdy nevyhnete. Tak ať to pak zbytečně nebolí.

 

 

  CYKLISTICKÉ BRAŠNY,BATOHY      SVĚTLA A BLIKAČKY      VOZÍKY ZA KOLO

 

Mohly by Vás zajímat tyto produkty:

CYKLISTIKA VÝPRODEJCyklistické brýle UVEXDětské cyklosedačkyCyklistické oblečení

 CYKLISTICKÝ VÝPRODEJ                              Cyklistické brýle UVEX                              Dětské cyklosedačky                                      Cyklistické oblečení