Logo Logo
RAW strava a její vliv na zdraví
  • 17.08.2023
  • raw strava, raw dieta, co je raw strava, Jak začít s RAW stravováním, Výhody a nevýhody RAW stravy,Jaké potraviny jíst a nejíst při RAW dietě, raw jidelnicek

 

 

RAW strava a její vliv na zdraví

 

Stravování je důležitou součástí našeho života, která ovlivňuje nejen naše tělo, ale i naši mysl a duši. Mnoho lidí se zajímá o to, jak si zvolit nejlepší stravu pro své zdraví a pohodu. Jedním z možných způsobů je RAW strava, která spočívá v konzumaci převážně nebo úplně syrových a nezpracovaných potravin. Co je to RAW strava, jak začít s RAW stravováním, jaké jsou její výhody a nevýhody a jaké potraviny jíst a nejíst při RAW dietě? To jsou otázky, na které se pokusím odpovědět v tomto článku.

 

 

 

 

Co je to RAW stravování?

 

RAW stravování, někdy také nazývané RAW foodismus nebo RAW veganismus, je způsob stravování, který se skládá z převážně nebo úplně syrových a nezpracovaných potravin. Potravina se považuje za syrovou, pokud nebyla zahřívána nad 40–48°C. Také by neměla být rafinovaná, pasterizovaná, ošetřená pesticidy nebo jinak zpracována. Místo toho se povolují některé alternativní metody přípravy, jako je šťávování, mixování, sušení, namáčení a klíčení. Podobně jako veganství je RAW strava obvykle rostlinná, skládající se hlavně z ovoce, zeleniny, ořechů a semen. Zatímco většina RAW strav je zcela rostlinných, někteří lidé také konzumují syrová vejce a mléčné výrobky. Méně běžně mohou být zahrnuty i syrové ryby a maso. Navíc je obvykle odrazováno od užívání doplňků na RAW stravě. Zastánci často tvrdí, že strava vám poskytne všechny živiny, které potřebujete. Příznivci také věří, že vaření potravin je škodlivé pro lidské zdraví, protože ničí přirozené enzymy v potravinách, snižuje jejich obsah živin a snižuje „životní sílu“, kterou věří, že existuje ve všech syrových nebo „živých“ potravinách. Lidé dodržují RAW stravu pro přínosy, které si myslí, že má, včetně hubnutí, zlepšení vitality, zvýšení energie, zlepšení chronických onemocnění, zlepšení celkového zdraví a snížení dopadu na životní prostředí.

 

Jak začít s RAW stravováním?

 

Pokud se chcete začít stravovat podle RAW stravy, ujistěte se, že alespoň 75 % potravin, které jíte, je syrových. Většina RAW strav se skládá především z ovoce, zeleniny, ořechů a semen. Obiloviny a luštěniny jsou často také povoleny, ale obvykle je třeba je namočit nebo naklíčit, než je sníte. Začít s RAW stravováním může být pro někoho výzvou, protože vyžaduje změnu návyků, přípravy a chuti. Některé tipy, jak usnadnit přechod na RAW stravu, jsou:

 

  • Začněte postupně: Nemusíte okamžitě přejít na 100 % syrovou stravu. Můžete začít tím, že zvýšíte podíl syrových potravin ve vaší stravě a postupně snižujete podíl vařených potravin. Například můžete začít tím, že sníte syrovou snídani a oběd a vařenou večeři, nebo naopak. Nebo můžete mít jeden den v týdnu jako syrový den a zbytek dne jako vařený den. Najděte si tempo, které vám vyhovuje a které je pro vás udržitelné.

  • Experimentujte s různými recepty: Syrová strava nemusí být nudná nebo jednotvárná. Existuje mnoho kreativních a chutných receptů na syrové pokrmy, které můžete vyzkoušet. Můžete si vyrobit syrové polévky, saláty, omáčky, zálivky, pečivo, dezerty, nápoje a další. Můžete také používat různé koření, bylinky a dochucovadla, abyste dodali svým jídlům chuť a vůni. Můžete si najít inspiraci na internetu nebo v knihách o syrové stravě.

  • Používejte kvalitní kuchyňské nástroje: Syrová strava vyžaduje použití některých speciálních kuchyňských nástrojů, které vám usnadní přípravu a konzumaci syrových potravin. Některé z nich jsou:

    • Odšťavňovač: Pomáhá vám vytvářet čerstvé ovocné a zeleninové šťávy plné vitamínů, minerálů a antioxidantů.
    • Mixér: Pomáhá vám vytvářet hladké smoothie, krémy, omáčky a další.
    • Sušička: Pomáhá vám sušit potraviny na nízké teplotě bez ztráty živin. Můžete tak vytvářet syrové pečivo, sušenky, chipsy a další.
    • Klíčící nádoba: Pomáhá vám klíčit obiloviny a luštěniny, což zvyšuje jejich obsah bílkovin, vlákniny a enzymů.
    • Spirální kráječ: Pomáhá vám tvořit nudle z cukety, mrkve nebo jiné zeleniny.
  • Plánujte dopředu: Syrová strava vyžaduje trochu plánování dopředu, abyste měli dostatek syrových potravin k dispozici a abyste je mohli správně připravit. Například některé potraviny je třeba namočit nebo naklíčit několik hodin nebo dní předem. Některé potraviny je třeba sušit několik hodin.

  • Jezte dostatek kalorií a živin: Syrová strava může být nízkokalorická, pokud se omezíte pouze na ovoce a zeleninu. To může vést k nedostatku energie, hubnutí, podvýživě a dalším zdravotním problémům. Proto je důležité jíst dostatek kalorií a živin, abyste udrželi své zdraví a vitalitu. Zahrňte do své stravy dostatek ořechů, semen, avokáda, kokosového oleje a dalších zdrojů zdravých tuků, bílkovin a esenciálních mastných kyselin. Také se ujistěte, že dostáváte dostatek vitamínů a minerálů, zejména vitamínu B12, železa, vápníku a zinku, které mohou být nedostatečné na syrové stravě. Pokud si nejste jisti svým příjmem živin, můžete si nechat udělat krevní test nebo se poradit s lékařem nebo výživovým poradcem.
  • Buďte flexibilní a realističtí: Syrová strava nemusí být pro každého vhodná nebo udržitelná. Může být náročná na čas, peníze a sociální život. Někteří lidé mohou mít potíže s trávením syrových potravin nebo s tolerancí některých potravinových alergenů nebo senzitivit. Někteří lidé mohou také pociťovat touhu po vařených potravinách nebo po jiných chutích. Proto je důležité být flexibilní a realističtí ohledně svých cílů a očekávání. Nemusíte být 100 % syrový, abyste měli prospěch ze syrových potravin. Můžete si najít rovnováhu mezi syrovou a vařenou stravou, která vám vyhovuje nejlépe. Můžete také občas dopřát něco, co máte rádi, aniž byste se cítili provinile nebo selhali. Důležité je poslouchat své tělo a jeho potřeby.

 

Výhody a nevýhody RAW stravy

 

Syrová strava má několik potenciálních výhod i nevýhod pro lidské zdraví. Mezi ně patří:

 

Výhody

  • Zlepšení kvality potravin: Syrová strava podporuje konzumaci celých, nezpracovaných a organických potravin, které jsou bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty, vlákninu a fytochemikálie. Tyto látky mají prokazatelné přínosy pro zdraví, jako je prevence chronických onemocnění, posilování imunitního systému, snižování zánětu, podpora trávení a detoxikace. Naopak syrová strava omezuje konzumaci rafinovaných, zpracovaných a umělých potravin, které jsou spojeny s obezitou, diabetem, srdečními chorobami, rakovinou a dalšími zdravotními problémy.
  • Zachování enzymů: Syrová strava tvrdí, že vaření ničí přirozené enzymy v potravinách, které jsou nezbytné pro trávení a metabolismus. Enzymy jsou speciální bílkoviny, které urychlují chemické reakce v těle. Některé z nich jsou produkovány tělem, zatímco jiné jsou přítomny v potravinách. Syrová strava tvrdí, že konzumace syrových potravin dodává tělu více enzymů, které pomáhají trávit potravu, zvyšují absorpci živin a podporují celkové zdraví. Nicméně, není jasné, do jaké míry jsou enzymy v potravinách skutečně ničeny vařením nebo do jaké míry jsou schopny přežít kyselé prostředí žaludku a stát se biologicky aktivními. Navíc tělo má schopnost produkovat dostatek enzymů pro trávení a metabolismus, pokud není omezeno nějakou chorobou.
  • Snížení dopadu na životní prostředí: Syrová strava může mít také pozitivní dopad na životní prostředí, protože snižuje spotřebu energie, vody a odpadu spojenou s vařením a zpracováním potravin. Syrová strava také podporuje konzumaci lokálních a sezónních potravin, které snižují emise skleníkových plynů spojené s dopravou a skladováním potravin. Navíc syrová strava je obvykle rostlinná, což snižuje spotřebu živočišných produktů, které mají velký dopad na životní prostředí v termínech půdy, vody, energie a biodiverzity.

 

Nevýhody

  • Nedostatek některých živin: Syrová strava může být nedostatečná v některých živinách, které jsou důležité pro lidské zdraví. Mezi ně patří vitamín B12, železo, vápník a zinek. Vitamín B12 je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, nervový systém a prevenci anémie. Je přítomen pouze v živočišných produktech nebo ve fortifikovaných potravinách. Syrová strava je obvykle rostlinná nebo obsahuje pouze malé množství syrových živočišných produktů. Proto je riziko nedostatku vitamínu B12 velmi vysoké na syrové stravě. Železo je také důležité pro tvorbu červených krvinek a přenos kyslíku v těle. Je přítomen jak v rostlinných, tak v živočišných produktech. Nicméně, rostlinné zdroje železa jsou méně dobře absorbovány než živočišné zdroje. Navíc některé složky syrových potravin, jako jsou fytáty a taniny, mohou snižovat absorpci železa. Vápník je nezbytný pro kosti, zuby, svaly a nervy. Je přítomen hlavně v mléčných výrobcích a ve fortifikovaných potravinách. Syrová strava obvykle omezuje nebo vynechává mléčné výrobky a fortifikované potraviny. Proto je riziko nedostatku vápníku vyšší na syrové stravě. Zinek je důležitý například pro imunitní systém, hojení ran, podpora růstu a vývoje, udržování zdravé kůže, zlepšení funkce mozku, regulace hormonů. Je přítomen hlavně v mase, rybách, vejci a mléčných výrobcích. Syrová strava obvykle omezuje nebo vynechává tyto zdroje zinku. Proto je riziko nedostatku zinku také vyšší na syrové stravě.
  • Riziko infekce: Syrová strava může také zvýšit riziko infekce bakteriemi, viry, parazity nebo plísněmi, které mohou být přítomny na syrových nebo nezpracovaných potravinách. Některé z těchto mikroorganismů mohou způsobit vážné onemocnění, jako je salmonelóza, listerióza, ešerichióza, toxoplazmóza nebo botulismus. Tyto infekce mohou vést k průjmu, zvracení, horečce, bolesti břicha, dehydrataci, krvácení nebo dokonce smrti. Vaření potravin obvykle zabíjí tyto mikroorganismy a snižuje riziko infekce. Proto je důležité dodržovat dobré hygienické postupy při manipulaci s syrovými potravinami, jako je mytí rukou, nožů, prkének a dalšího nádobí po každém použití. Také je důležité vybírat si kvalitní a čerstvé potraviny od spolehlivých dodavatelů a skladovat je správně.
  • Obtížnost dodržování: Syrová strava může být také obtížná na dodržování pro některé lidi z různých důvodů. Jedním z nich je čas. Syrová strava vyžaduje více času na přípravu a konzumaci potravin než vařená strava. Některé potraviny je třeba namočit, naklíčit, sušit nebo mixovat, což může trvat hodiny nebo dny. Některé potraviny je třeba jíst v určitém pořadí nebo kombinaci, aby se zlepšilo trávení a absorpce živin. Některé potraviny je třeba jíst v určitém množství, aby se zajistil dostatečný příjem kalorií a živin. To vše může být náročné pro lidi, kteří mají omezený čas nebo přístup k syrovým potravinám. Dalším důvodem je peníze. Syrová strava může být dražší než vařená strava, protože vyžaduje nákup velkého množství čerstvého, organického a sezónního ovoce a zeleniny, které mohou být obtížně dostupné nebo cenově nedostupné pro některé lidi. Také vyžaduje nákup některých speciálních kuchyňských nástrojů, jako jsou odšťavňovače, mixéry, sušičky nebo spirální kráječe, které mohou být drahé nebo nedostupné pro některé lidi. Dalším důvodem je sociální život. Syrová strava může být izolující nebo stresující pro některé lidi, kteří se cítí vyloučeni nebo odsuzováni z jejich rodinného, přátelského nebo pracovního prostředí. Někteří lidé mohou mít potíže s nalezením syrových možností v restauracích, kavárnách nebo na veřejných akcích. Někteří lidé mohou také pociťovat tlak nebo vinu z nedodržování syrové stravy nebo z konzumace vařených potravin.

 

Jaké potraviny jíst a nejíst při RAW dietě?

 

Syrová strava se skládá z převážně nebo úplně syrových a nezpracovaných potravin.

Mezi potraviny, které jsou povoleny na syrové stravě, patří:

  • Ovoce: Všechny druhy ovoce jsou povoleny na syrové stravě, jako jsou jablka, banány, hrozny, melouny, citrusy, bobule a další. Ovoce poskytuje vitamín C, vlákninu, antioxidanty a další živiny. Ovoce také dodává tělu přirozený cukr a energii.
  • Zelenina: Všechny druhy zeleniny jsou povoleny na syrové stravě, jako jsou salát, špenát, kapusta, mrkev, řepa, brokolice, květák a další. Zelenina poskytuje vitamín A, vitamín K, vlákninu, antioxidanty a další živiny. Zelenina také pomáhá alkalizovat tělo a podporovat detoxikaci.
  • Ořechy a semena: Všechny druhy ořechů a semen jsou povoleny na syrové stravě, jako jsou mandle, vlašské ořechy, kešu ořechy, slunečnicová semínka, lněná semínka a další. Ořechy a semena poskytují zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, minerály a esenciální mastné kyseliny. Ořechy a semena také pomáhají zasytit a dodat energii. Ořechy a semena je třeba namočit nebo naklíčit před konzumací, aby se snížil obsah fytátů, které mohou snižovat absorpci některých minerálů.
  • Avokádo: Avokádo je povoleno na syrové stravě, protože je to plod, který se jí syrový. Avokádo poskytuje zdravé tuky, vlákninu, vitamín E, draslík a další živiny. Avokádo také pomáhá zlepšit texturu a chuti syrových pokrmů.
  • Kokos: Kokos je povolen na syrové stravě, protože je to plod, který se jí syrový. Kokos poskytuje zdravé tuky, vlákninu, vitamín C, mangan a další živiny. Kokos také dodává tělu elektrolyty a hydrataci. Kokos se dá jíst jako celý plod nebo jako kokosové mléko, kokosový olej, kokosová mouka nebo kokosový cukr.
  • Sušené ovoce: Sušené ovoce je povoleno na syrové stravě, pokud bylo sušeno na nízké teplotě bez přidání cukru nebo konzervačních látek. Sušené ovoce poskytuje vlákninu, antioxidanty a další živiny. Sušené ovoce také dodává tělu přirozený cukr a energii. Sušené ovoce se dá jíst jako snack nebo jako součást syrových pečiv nebo dezertů.
  • Zelený čaj: Zelený čaj je povolen na syrové stravě, pokud byl uvařen na nízkou teplotu nebo namočen ve studené vodě. Zelený čaj poskytuje antioxidanty, kofein a další živiny. Zelený čaj také pomáhá stimulovat metabolismus a podporovat hubnutí.

 

Mezi potraviny, které jsou zakázány na syrové stravě, patří:

  • Vařené potraviny: Všechny druhy vařených potravin jsou zakázány na syrové stravě, protože se věří, že vaření ničí enzymy a živiny v potravinách. Mezi vařené potraviny patří například pečivo, těstoviny, rýže, brambory, maso, ryby, vejce, mléko a další.
  • Rafinované potraviny: Všechny druhy rafinovaných potravin jsou zakázány na syrové stravě, protože se věří, že rafinace odstraňuje živiny z potravin a přidává umělé látky. Mezi rafinované potraviny patří například bílý cukr, bílá mouka, bílý rýžový ocet nebo bílý ocet.
  • Zpracované potraviny: Všechny druhy zpracovaných potravin jsou zakázány na syrové stravě, protože se věří, že zpracování mění strukturu a složení potravin a přidává chemikálie. Mezi zpracované potraviny patří například konzervy, mražené potraviny, polotovary, hotová jídla, sladkosti, chipsy a další.
  • Alkohol: Alkohol je zakázán na syrové stravě, protože se věří, že je toxický pro tělo a ničí enzymy a živiny v potravinách. Alkohol také dehydratuje tělo a snižuje imunitu. Mezi alkohol patří například pivo, víno, likér, koňak a další.
  • Kofein: Kofein je zakázán na syrové stravě, protože se věří, že je stimulant, který narušuje hormonální rovnováhu a spánek. Kofein také zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci. Mezi kofein patří například káva, černý čaj, energetické nápoje, čokoláda a další.

 

Příklad vzorového jídelníčku

Zde je příklad vzorového jídelníčku na syrové stravě pro jeden den:

  • Snídaně: Smoothie z banánu, jahod, datlí a mandlového mléka.
  • Svačina: Hrst mandlek a sušených meruněk.
  • Oběd: Salát z listového salátu, rajčat, okurek, avokáda, slunečnicových semínek a dresinku z olivového oleje, citronové šťávy a soli.
  • Svačina: Mrkev a celer s humusem z čerstvého hrachu, sezamových semínek a česneku.
  • Večeře: Zeleninová polévka z mrkve, celeru, petržele, vody a koření. Nudle z cukety s pestem z bazalky, piniových oříšků a olivového oleje. Jablko jako dezert.
  • Pitný režim: Voda nebo bylinkový čaj.

 

Závěr

Syrová strava je způsob stravování, který se skládá z převážně nebo úplně syrových a nezpracovaných potravin. Syrová strava má několik potenciálních výhod i nevýhod pro lidské zdraví. Mezi výhody patří zlepšení kvality potravin, zachování enzymů a snížení dopadu na životní prostředí. Mezi nevýhody patří nedostatek některých živin, riziko infekce a obtížnost dodržování. Pokud se chcete začít stravovat podle syrové stravy, ujistěte se, že jste si dobře informovaní o jejím principu, pravidlech a doporučeních. Také se poraďte se svým lékařem nebo výživovým poradcem před změnou své stravy. Syrová strava nemusí být pro každého vhodná nebo udržitelná. Najděte si rovnováhu mezi syrovou a vařenou stravou, která vám vyhovuje nejlépe. Poslouchejte své tělo a jeho potřeby. A hlavně si užívejte své jídlo!