Logo Logo
RAW Dieta - Je vhodná pro každého?
  • 18.08.2023
  • raw dieta, raw strava, raw diabetes, raw těhotné ženy, raw děti, Je syrová strava vhodna pro děti a těhotné ženy, Je syrová strava vhodna pro lidi s cukrovkou, vitarian, co je vitarianstvi

 

 

RAW Dieta - Je vhodná pro každého?

 

 

 

 

Syrová strava je druh vegetariánské diety, která se skládá z potravin, které nebyly zahřáté nad 45 °C. Mezi tyto potraviny patří ovoce, zelenina, ořechy, semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a kokosové mléko. Syrová strava má své příznivce, kteří věří, že je to nejzdravější způsob stravování, protože si potraviny zachovávají více živin a enzymů. Ale má i své odpůrce, kteří upozorňují na možné nedostatky některých živin a na to, že některé potraviny jsou lepší po tepelné úpravě.

 

Moderní medicína nemá jednoznačný názor na syrovou stravu. Některé studie ukazují výhody syrových potravin, jiné naopak výhody vařených potravin. Východní učení, jako je Ayurvéda nebo tradiční čínská medicína, doporučují tepelnou úpravu potravin pro lepší trávení a vstřebávání živin. Podle těchto učení je syrová strava vhodná jen pro některé typy lidí a jen jako součást vyvážené a pestře stravy.

 

Syrová strava je tedy způsob stravování, který má své klady i zápory. Pokud se chcete stravovat syrově, je dobré se poradit s odborníkem a dodržovat správnou hygienu potravin. Také je dobré si uvědomit, že neexistuje jediná správná dieta pro všechny a že každý člověk má své individuální potřeby a preference.

 

Kdo nebo co je Vitarián?

 

Vitarián je člověk, který se stravuje podle zásad vitariánství. Vitariánství je způsob stravování, který spočívá v konzumaci potravin, které nebyly tepelně upravené nad 42-45 °C. Tím si mají zachovat více živin, enzymů a antioxidantů, než potraviny vařené, pečené nebo smažené. Vitariánství také neobsahuje žádné potraviny živočišného původu, což z ní dělá veganskou dietu.

Vitariáni věří, že syrová strava je nejpřirozenější a nejzdravější způsob stravování pro lidský organismus, který se tak zbavuje toxinů a zlepšuje svou vitalitu. Vitariáni také tvrdí, že tepelně upravená strava je „mrtvá“ a ztrácí své výživové hodnoty. Vitariáni používají různé pomůcky a přístroje, jako jsou mixéry, spiralizéry nebo sušičky, aby si připravovali různé syrové pokrmy, jako jsou saláty, smoothies, krekry nebo dorty.

Vitariánství má své příznivce i odpůrce. Někteří lidé upozorňují na možné nedostatky některých živin, jako jsou bílkoviny, vápník nebo vitamin B12, které se obtížněji získávají z rostlinných zdrojů. Také poukazují na to, že některé potraviny jsou pro člověka lépe stravitelné a bezpečnější po tepelné úpravě, jako jsou například luštěniny, obiloviny nebo brambory. Někteří lidé také považují tvrzení vitariánů za pseudovědecká a nepodložená důkazy.

 

Je syrová strava vhodna pro děti a těhotné ženy?

 

Zda je syrová strava vhodná pro děti a těhotné ženy, není jednoduché odpovědět. Záleží na individuálních potřebách, preferencích a zdravotním stavu každého člověka. Obecně platí, že děti a těhotné ženy mají vyšší nároky na některé živiny, jako jsou bílkoviny, vápník, železo nebo kyselina listová, které jsou důležité pro růst a vývoj plodu a dítěte. Tyto živiny se mohou snadněji dodat z potravin živočišného původu nebo z obohacených potravin. Pokud se rozhodnete dodržovat syrovou stravu v těhotenství nebo ji podávat svým dětem, je dobré poradit se s odborníkem na výživu, který vám pomůže sestavit vyvážený a pestrý jídelníček. Také je vhodné užívat doplňky stravy s vitamínem B12 a kyselinou listovou.

 

Syrová strava může mít pro děti a těhotné ženy i některá rizika. Mezi nimi jsou:

  • Možnost potravinových infekcí z neumytých nebo nepasterizovaných potravin, které mohou ohrozit zdraví matky i dítěte.
  • Možnost zvýšení hladiny cukru v krvi u těhotných žen s cukrovkou, pokud konzumují příliš mnoho sacharidů z ovoce a obilovin.
  • Možnost alergií nebo intolerance na některé syrové potraviny u dítěte, pokud je matka konzumovala v těhotenství nebo kojení.

 

 

Je syrová strava vhodna pro lidi s cukrovkou?

 

Obecně platí, že lidé s cukrovkou mají vyšší riziko komplikací, jako jsou srdeční choroby, ledvinové selhání nebo poškození nervů. Proto by měli dbát na správnou hladinu cukru v krvi a vyhýbat se potravinám, které ji mohou zvyšovat.

 

Syrová strava může mít pro lidi s cukrovkou některé výhody i nevýhody. Mezi výhody patří:

 

Mezi nevýhody patří:

 

Pokud se rozhodnete dodržovat syrovou stravu jako člověk s cukrovkou, je dobré poradit se s odborníkem na výživu, který vám pomůže sestavit vyvážený a pestrý jídelníček. Také je vhodné sledovat svou hladinu cukru v krvi a užívat doplňky stravy s vitamínem B12 a vápníkem.

 

Závěr

Syrová strava je způsob stravování, který se skládá z převážně nebo úplně syrových a nezpracovaných potravin. Syrová strava má několik potenciálních výhod i nevýhod pro lidské zdraví. Mezi výhody patří zlepšení kvality potravin, zachování enzymů a snížení dopadu na životní prostředí. Mezi nevýhody patří nedostatek některých živin, riziko infekce a obtížnost dodržování. Pokud se chcete začít stravovat podle syrové stravy, ujistěte se, že jste si dobře informovaní o jejím principu, pravidlech a doporučeních. Také se poraďte se svým lékařem nebo výživovým poradcem před změnou své stravy. Syrová strava nemusí být pro každého vhodná nebo udržitelná. Najděte si rovnováhu mezi syrovou a vařenou stravou, která vám vyhovuje nejlépe. Poslouchejte své tělo a jeho potřeby. A hlavně si užívejte své jídlo!