Logo Logo
Pravda o detoxu a 8 způsobů jak přirozeně detoxikovat organismus a omladit tělo
  • 22.07.2019
  • detox organismu, výživa, zdraví, superpotravina, spirulina, chlorella, dieta

Pravda o detoxu a 8 způsobů jak přirozeně detoxikovat organismus a omladit tělo

Každý rok na jaře se na Vás řítí ze všech stran články a marketingové kampaně, jak je důležitá jarní očista těla. Influenceři na sociálních sítích Vám podsouvají, jak jsou důležité detoxikační diety, kůry a jak je důležité očistit tělo od toxinů pomocí půstu a drastických detoxikačních diet na ovoci a zelenině. Ale jak je to doopravdy?

Pravda je taková, že jestli neberete tvrdé drogy, nekouříte krabičku cigaret denně, nejste alkoholici, tak opravdu žádný detox nepotřebujete. Důvod je jednoduchý.Lidský organismus má detoxikační systém, který PŘIROZENĚ eliminuje toxické látky a zplodiny metabolismu 24 hod denně, 365 dní v roce. Tento “magický” systém zahrnuje játra, ledviny, trávicí trakt, lymfatický systém, plíce a kůži každého z nás. Tyto tělesné systémy neustále pracují (i když spíme) odstraňují všechny “toxické” látky.

Pokud se přesto všechno rozhodnete pro detoxikaci organismu pomocí půstu nebo formou pití různých ovocných šťáv či kokosového detoxu, tak to může být pro organismus kontraproduktivní  amůžete si zásadním způsob poškodit organismus a rozhodit střevní mikrobiom.Naše přirozené detoxikační systémy (především játra) potřebují pro svou činnost aminokyseliny z bílkovin (např. glutamin, glycin a cystein), díky kterým se zbavíme “toxinů” z organismu. Vzhledem k tomu, že jsme běžným “toxickým” látkám z prostředí vystaveni denně, potřebuje náš organismus pro přirozenou detoxikaci kvalitní a vyváženou stravu každý den v roce, ne nějakou extrémní detoxikační kůru jednou za rok.

Účinky detoxikačních diet a pokles hmotnosti spočívá v tom, že vlivem diuretických a projímavých účinků různých bylinek spolu s vyřazením všech běžných potravin zákonitě dojde (krátkodobě) ke snížení tělesné hmotnosti tím, že se odvodníte, dojde k poklesu glykogenových zásob a vyprázdnění střev. Jakmile se po detoxu vrátíte zpět k pravidelnému stravování, máte všechny kilogramy zpět. Hubnout nezačnete díky “očistě a odblokování metabolismu” detoxem, ale díky kalorickému deficitu.

 

Zde je 8 způsobů jak přirozeně podpořit detoxikaci organismu:

1. Omezit alkohol

Více než 90% alkoholu se metabolizuje v játrech.

Jaterní enzymy metabolizují alkohol na acetaldehyd, známou chemickou látku způsobující rakovinu.

Nadměrné pití alkoholu může vážně poškodit funkci jater tím, že způsobuje nahromadění tuku a zánět. Vaše játra tak nemohou správně fungovat a plnit své nezbytné úkoly - včetně filtrování odpadu a jiných toxinů z vašeho těla.

Omezení nebo abstinence od alkoholu je proto jedním z nejlepších způsobů, jak udržet detoxikační systém vašeho těla v silném stavu.

 

2. Soustřeďte se na kvalitní spánek

Zajištění dostatečně dlouhého a kvalitního spánku je nutností pro podporu zdraví Vašeho těla a přirozeného detoxikačního systému.

Spánek umožňuje, aby se Váš mozek, tělo zregenerovalo, stejně jako odstranilo toxické odpady vedlejších produktů, které se nahromadily za celý den.

Jedním z těchto odpadních produktů je protein zvaný beta-amyloid, který přispívá k rozvoji Alzheimerovy choroby.

Špatný spánek je spojen s krátkodobými a dlouhodobými zdravotními problémy, jako je stres, úzkost, vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, diabetes typu 2 a obezita.

Ve spánku probíhají důležité opravné procesy ať již je to zbavování se volných radikálů v buňkách (pomocí antioxidačního efektu melatoninu) nebo poškozených buněk samotných (proces autofágie). Aby tyto procesy správně probíhaly a vy jste byli zdraví a plní energie, tak nejde o to pouze dostatečně dlouho spát, ale hlavně kvalitně spát.

Pro dosažení kvalitního spáneku se doporučuje dávat mobilní telefon do leteckého režimu nebo pryč z místnosti kde spíte, dvě hodiny před spánkem blokujte modré světlo, na noc vypínejte wifi router, dostatečný příjem magnézia a L-Theanin pro živější sny.

 

3. Pít dostatek vody

Voda nejen že uhasí žízeň, ale má mnoho pozitivních účinků pro tělo. Reguluje tělesnou teplotu, maže klouby, napomáhá trávení a vstřebávání živin a detoxikuje vaše tělo odstraňováním odpadních produktů.


Buňky vašeho těla musí být neustále opravovány, aby fungovaly optimálně a rozdělily živiny, které tělo používá jako energii.Tyto procesy však uvolňují odpadyve formě močoviny a oxidu uhličitého, které negativně působí na tělo, pokud se hromadí v krvi.

Voda přepravuje tyto odpadní produkty, účinně je odstraňuje močením, dýcháním nebo pocením. Proto je správné udržení hydratace důležité pro detoxifikaci.

Denní potřeba tekutin každého z nás je závislá na mnoha vnějších i vnitřních faktorech – např. na tělesné hmotnosti, věku a pohlaví, složení a množství stravy (obsah soli, cukru), tělesné aktivitě (sport, typ zaměstnání), teplotě a vlhkosti prostředí nebo aktuálním zdravotním stavu. Optimální denní příjem vody pro dospělého člověka představuje 35-40 ml/kg (kojenci 70-180 ml/kg). To je zhruba 2,4-2,8 l/den u 80 kg vážícího člověka. Při zvýšené tělesné aktivitě potřeba vody stoupá asi o 100-120 ml tekutiny na každých 10-15 min. výkonu.

 

4. Snižte svůj příjem cukru a průmyslově zpracovaných potravin

Cukr a průmyslově zpracované potraviny jsou považovány za základ dnešních civilizačních chorob.

Velká spotřeba sladkých a vysoce zpracovaných potravin je spojena s obezitou a dalšími chronickými onemocněními, jako jsou onemocnění srdce, rakovina a diabetes.

Tyto nemoci brání schopnosti vašeho těla přirozeně detoxikovat tím, že poškozují orgány, které hrají důležitou roli, jako jsou játra a ledviny.

Například vysoká spotřeba sladkých nápojů může způsobit ztučnění jater, což je stav, který negativně ovlivňuje funkci jater.

Nejlepší způsob, jak udržet zdravý detoxikační systém Vašeho těla je vyměnit slazené nápoje a průmyslově zpracované produkty ve Vaší lednici za vodu, ovoce, zeleninu, ryby, maso, vajíčka, zdravé tuky

 

Výsledek obrázku pro losos

 

5. Jezte potraviny bohaté na antioxidanty

Antioxidanty chrání buňky před poškozením molekulami zvanými volné radikály. Oxidační stres je stav způsobený nadměrnou produkcí volných radikálů.

Vaše tělo přirozeně produkuje tyto molekuly pro buněčné procesy, jako je například trávení. Nicméně alkohol, tabákový kouř, špatná strava a vystavení polutantům mohou produkovat nadměrné volné radikály.

Zaměřte se na získání antioxidantů z potravin a ne doplňků, které mohou ve skutečnosti zvýšit riziko některých onemocnění, pokud jsou užívány ve velkém množství.

Příklady antioxidantů zahrnují vitamin A, vitamin C, vitamin E, selen, lykopen, lutein a zeaxanthin.

Bobule, ovoce, ořechy, kakao, zelenina, koření a nápoje jako káva a zelený čaj mají některé z nejvyšších množství antioxidantů.

 

Výsledek obrázku pro ovoce

 

6. Jezte potraviny s vysokým obsahem prebiotik

Zdraví střev je důležité pro udržení zdravého detoxikačního systému. Vaše střevní buňky mají detoxikační a vylučovací systém, který chrání vaše střeva a tělo před škodlivými toxiny, jako jsou chemikálie.

Dobré zdraví střev začíná u prebiotik, typu vlákniny, která živí dobré bakterie ve střevě nazývané probiotika. S prebiotiky jsou vaše dobré bakterie schopny produkovat živiny zvané mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou prospěšné pro zdraví.

Dobré bakterie ve střevě se mohou stát nevyváženými se špatnými bakteriemi z používání antibiotik, špatnou dentální hygienou a kvalitou stravy.

V důsledku toho může tento nezdravý posun bakterií oslabit vaše imunitní a detoxikační systémy a zvýšit riziko onemocnění a zánětu.

Jíst potraviny bohaté na prebiotika mohou udržovat vaše imunitní a detoxikační systémy zdravé. Dobré zdroje potravy prebiotik zahrnují rajčata, artyčoky, banány, chřest, cibuli, česnek a oves.

 

Výsledek obrázku pro zelenina

 

7. Snižte příjem soli

Pro některé lidi je detoxikace klíčem, jakodstranit přebytečnou vodu z těla.

Konzumace příliš velkého množství soli může způsobit, že vaše tělo bude zadržovat přebytečnou tekutinu v těle což může vést k nadýmání a nafouknutí břicha.

Zvýšení příjmu vody je jedním z nejlepších způsobů, jak odstranit přebytečnou vodu z těla z nadměrné konzumace soli.

Když tedy konzumujete příliš mnoho soli a přijímáte málo vody, vaše tělo začne uvolňovat antidiuretický hormon, který vám zabrání v močení a tedy detoxikaci.

Zvýšením příjmu vody vaše tělo snižuje vylučování antidiuretického hormonu a zvyšuje močení, eliminuje tak více vody a odpadních produktů v těle.

 

8. Další užitečné tipy, jak detoxikovat organismus

  • Jezte potraviny obsahující síru. Potraviny s vysokým obsahem síry, jako jsou cibule, brokolice a česnek, zvyšují vylučování těžkých kovů, jako je kadmium.
  • Vyzkoušejte chlorellu. Podle studií na zvířatech je Chlorella typem řas, která má mnoho benefitů pro tělo a může zvýšit vylučování toxinů, jako jsou těžké kovy.
  • Okořeňte si jídlo koriandrem. Koriandr podporuje vylučování některých toxinů, jako jsou těžké kovy, olovo a další chemikálie včetně ftalátů a insekticidů.
  • Používejte přírodní čisticí prostředky a přírodní kosmetiku. Používání přírodních deodorantů, make-upů, sprchových gelů, šampónů a dalších produktů osobní péče snížíte hromadění toxinů v těle.

 

Video: Rozhovor a pravda o detoxu s Jaroslavem Šindelářem z Institutu moderní výživy a Martinem Veselovským

 

 

Použité zdroje:

Azam, S., Hadi, N., Khan, N. U., & Hadi, S. M. (2003). Antioxidant and prooxidant properties of caffeine, theobromine and xanthine. Medical Science Monitor: International Medical Journal of Experimental and Clinical Research9(9), BR325-330.

Farrell, D. J., & Bower, L. (2003). Fatal water intoxication. Journal of Clinical Pathology56(10), 803–804.

Flora, S. J. S., & Pachauri, V. (2010). Chelation in Metal Intoxication. International Journal of Environmental Research and Public Health7(7), 2745–2788. https://doi.org/10.3390/ijerph7072745

Gardner, J. W. (2002). Death by water intoxication. Military Medicine167(5), 432–434.

Jandacek, R. J., & Tso, P. (2007). Enterohepatic circulation of organochlorine compounds: a site for nutritional intervention. The Journal of Nutritional Biochemistry18(3), 163–167. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2006.12.001

Joo, M. A., & Kim, E. Y. (2013). Hyponatremia caused by excessive intake of water as a form of child abuse. Annals of Pediatric Endocrinology & Metabolism18(2), 95–98. https://doi.org/10.6065/apem.2...

Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research (New York, N.Y.)35(5), 409–420. https://doi.org/10.1016/j.nutr...

Klein, A., & Kiat, H. (2014). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association28https://doi.org/10.1111/jhn.12...

Kreitzman, S. N., Coxon, A. Y., & Szaz, K. F. (1992). Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body composition. The American Journal of Clinical Nutrition56(1 Suppl), 292S-293S. https://doi.org/10.1093/ajcn/5...

Linhart, I. (2014). Toxikologie: interakce škodlivých látek s živými organismy, jejich mechanismy, projevy a důsledky (2., upravené a rozšířené vydání). Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

Makkapati, S., D’Agati, V. D., & Balsam, L. (2018). „Green Smoothie Cleanse" Causing Acute Oxalate Nephropathy. American Journal of Kidney Diseases: The Official Journal of the National Kidney Foundation71(2), 281–286. https://doi.org/10.1053/j.ajkd...

Martínez-Pinilla, E., Oñatibia-Astibia, A., & Franco, R. (2015). The relevance of theobromine for the beneficial effects of cocoa consumption. Frontiers in Pharmacology6https://doi.org/10.3389/fphar....

Moraes, C. de, Oliveira, C. A. de, Amaral, M. E. C. do, Landini, G. A., Catisti, R., Moraes, C. de, … Catisti, R. (2017). Liver metabolic changes induced by conjugated linoleic acid in calorie-restricted rats. Archives of Endocrinology and Metabolism61(1), 45–53. https://doi.org/10.1590/2359-3...

Sánchez, B., Casalots-Casado, J., Quintana, S., Arroyo, A., Martín-Fumadó, C., & Galtés, I. (2012). Fatal manganese intoxication due to an error in the elaboration of Epsom salts for a liver cleansing diet. Forensic Science International223(1–3), e1-4. https://doi.org/10.1016/j.fors...

Seborská, M. (2015). Biologické jedy v živočišné říši. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Získáno z https://is.muni.cz/auth/th/wwn26?info=1;zpet=%2Fauth%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3DBiologick%C3%A9%20jedy%20v%20%C5%BEivo%C4%8Di%C5%A1n%C3%A9%20%C5%99%C3%AD%C5%A1i%20agenda:th%26start%3D1

Shaker, E., Mahmoud, H., & Mnaa, S. (2010). Silymarin, the antioxidant component and Silybum marianum extracts prevent liver damage. Food and Chemical Toxicology48(3), 803–806. https://doi.org/10.1016/j.fct....

Tinsley, G., Urbina, S., Santos, E., Villa, K., Foster, C., Wilborn, C., & Taylor, L. (2018). A Purported Detoxification Supplement Does Not Improve Body Composition, Waist Circumference, Blood Markers, or Gastrointestinal Symptoms in Healthy Adult Females. Journal of Dietary Supplements, 0(0), 1–10. https://doi.org/10.1080/193902...

Vyas, D., Kadegowda, A. K. G., & Erdman, R. A. (2012). Dietary Conjugated Linoleic Acid and Hepatic Steatosis: Species-Specific Effects on Liver and Adipose Lipid Metabolism and Gene Expression. Journal of Nutrition and Metabolism2012https://doi.org/10.1155/2012/9...

Yaginuma-Sakurai, K., Murata, K., Iwai-Shimada, M., Nakai, K., Kurokawa, N., Tatsuta, N., & Satoh, H. (2012). Hair-to-blood ratio and biological half-life of mercury: experimental study of methylmercury exposure through fish consumption in humans. The Journal of Toxicological Sciences37(1), 123–130.

Klein, A., & Kiat, H. (2014). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association, 28. https://doi.org/10.1111/jhn.12...

Tinsley, G., Urbina, S., Santos, E., Villa, K., Foster, C., Wilborn, C., & Taylor, L. (2018). A Purported Detoxification Supplement Does Not Improve Body Composition, Waist Circumference, Blood Markers, or Gastrointestinal Symptoms in Healthy Adult Females. Journal of Dietary Supplements, 0(0), 1–10. https://doi.org/10.1080/193902...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8463517

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1783

http://www.fao.org/3/a1418e/a1418e.pdf

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3665?fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=35&sort=&qlookup=coconut+water&offset=&format=Full&new=&measureby=

https://www.webmd.com/food-recipes/features/is-coconut-water-all-its-cracked-up-to-be

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/coconut-water

https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=336d4cf0-efa5-457a-9eee-52d8deeb30da