Logo Logo
Paleo dieta - Jak se stravovat podle této diety?
  • 16.08.2023
  • paleo dieta, paleo stravovani, jake potraviny jist pri paleo diete, jake potraviny nejist pri paleo diete, co je paleo dieta, benefity paleo diety, rizika paleo diety

 

Paleo dieta - Jak se stravovat podle této diety?

 

Paleo dieta, známá také jako paleolitická dieta nebo dieta pravěkých lovců a sběračů, je stravovací režim, který se snaží napodobit stravování našich předků žijících v období paleolitu. Tato dieta se zaměřuje na konzumaci potravin, které byly dostupné našim pravěkým předkům, jako jsou maso, ryby, ovoce, zelenina, ořechy a semena, a vylučuje potraviny, které se objevily až s rozvojem zemědělství, jako jsou obiloviny, mléčné výrobky a zpracované potraviny. Cílem paleo diety je podporovat zdraví a fyzickou kondici tím, že se vrátí ke stravování blízkému tomu, co konzumovali naši pravěcí předkové.

 

 

Jaké potraviny jíst při Paleo dietě?

 

Při paleo dietě jsou doporučovány následující potraviny:

1. Maso: Hovězí, vepřové, drůbež, divočina a další druhy masa.
2. Ryby a mořské plody: Losos, tuňák, sardinky, krevety, mušle atd.
3. Vaječné produkty: Vajíčka jsou často zařazována do stravy.
4. Zelenina: Většina druhů zeleniny je povolena, jako jsou špenát, brokolice, paprika, mrkev atd.
5. Ovoce: Bobule, jahody, borůvky, avokádo, banány, jablka, hrušky atd.
6. Ořechy a semena: Mandle, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka atd.
7. Zdravé tuky: Olivový olej, avokádový olej, kokosový olej a ghí (kvašené máslo).
8. Bylinky a koření: Bazalka, oregano, kurkuma, pepř, cibule, česnek atd.

Potraviny, které by měly být omezovány nebo zcela vyloučeny, zahrnují obiloviny (pšenice, ječmen, žito), mléčné výrobky, luštěniny (fazole, hrách, čočka), rafinovaný cukr, průmyslově zpracované potraviny a umělé přísady.

Je však důležité si uvědomit, že paleo dieta může být kontroverzní a není pro každého vhodná. Před zahájením této diety je vždy doporučeno konzultovat to s lékařem nebo odborníkem na výživu.

 

Jaké potraviny nejíst při Paleo dietě?

 

Při paleo dietě jsou obvykle zakázané nebo omezované následující potraviny:

1. Obiloviny: Pšenice, ječmen, žito, oves a další obilné produkty jsou často vylučovány z paleo stravy.
2. Mléčné výrobky: Mléko, sýry, jogurty a další mléčné produkty nejsou běžnou součástí paleo stravy.
3. Luštěniny: Fazole, hrách, čočka, sójové produkty a další luštěniny bývají také omezené nebo vyřazené.
4. Rýže: Bílá rýže, hnědá rýže a další obiloviny jsou často zakázány.
5. Průmyslově zpracované potraviny: Potraviny s obsahem umělých přísad, konzervantů, barviv a dalších chemických látek jsou většinou vyřazeny.
6. Rafinovaný cukr: Cukrovinky, sladkosti, limonády a jiné potraviny obsahující vysoké množství cukru jsou zakázané.
7. Umělé sladidla: Sladidla jako aspartam, sacharin, sukralóza a jiné bývají často omezené.
8. Průmyslové oleje: Rafinované oleje jako sójový, kukuřičný a slunečnicový olej jsou obvykle vylučovány ve prospěch zdravějších tuků.

Důležité je si uvědomit, že konkrétní pravidla paleo diety se mohou lišit podle různých zdrojů a názorů. Vždy je vhodné se poradit s odborníkem na výživu nebo lékařem před tím, než začnete jakoukoli dietu.

 

Jaké jsou výhody a nevýhody Paleo diety?

 

Paleo stravování má své výhody a nevýhody, které byste měli zvážit před zahájením této diety:

Výhody paleo stravování:

1. Zdravé potraviny: Paleo dieta zdůrazňuje konzumaci celých potravin, jako jsou čerstvé ovoce, zelenina, maso a ryby, což může přispět k většímu příjmu živin a antioxidantů.

2. Vyloučení průmyslově zpracovaných potravin: Vyloučení průmyslově zpracovaných potravin může pomoci omezit příjem nepotřebných přísad, cukrů a umělých látek.

3. Podpora přirozeného hubnutí: Paleo stravování může pomoci některým lidem snížit příjem kalorií a zvýšit příjem bílkovin, což může podpořit hubnutí.

4. Možná zlepšení v zažívacím traktu: Vyloučení některých potravin, jako jsou obiloviny a luštěniny, může pomoci některým lidem zlepšit zažívání a snížit možné problémy s citlivým zažíváním.

 

Nevýhody paleo stravování:

1. Nutriční nerovnováha: Vyloučení některých potravin může vést k nedostatku některých živin, jako jsou vláknina, vápník a vitamíny B z obilovin a mléčných výrobků.

2. Omezený výběr potravin: Vyloučení obilovin a luštěnin může znamenat omezený výběr potravin a může být obtížné zajistit dostatečně pestrý jídelníček.

3. Složitost a časová náročnost: Paleo stravování může být časově náročné při přípravě jídel a vyžaduje plánování.

4. Nepříznivé pro lidi s určitými potravinovými omezeními: Lidé s alergiemi nebo intolerance na některé paleo povolené potraviny mohou mít potíže s nalezením vhodných náhrad.

5. Kontroverze: Paleo dieta je stále kontroverzní a mnozí odborníci se neshodují na jejích výhodách a rizicích.

Je důležité si uvědomit, že účinky paleo stravování se mohou lišit u jednotlivců a závisí na jejich individuálních potřebách a reakcích na různé potraviny. Před zahájením jakékoli diety je vhodné konzultovat to s lékařem nebo odborníkem na výživu.

 

 

Rizika Paleo diety?

 

Ano, existují určitá rizika spojená s paleo dietou, která byste měli zvážit:

1. Nutriční nedostatky: Vyloučení obilovin a mléčných výrobků může vést k nedostatku důležitých živin, jako je vláknina, vápník, vitamíny D a B. Tento nedostatek by mohl ovlivnit vaše zdraví a pohodu.

2. Příjem tuků: Paleolitická strava může obsahovat vyšší množství tuků, zejména nasycených tuků z masa a olejů. To by mohlo zvýšit riziko srdečních onemocnění a vysokého cholesterolu.

3. Zatížení ledvin: Konzumace vyššího množství bílkovin, typicky spojená s paleo stravou, může zatížit ledviny, zejména u lidí s existujícími ledvinovými problémy.

4. Omezený výběr potravin: Omezený jídelníček může způsobit některým lidem stres nebo náročnost na plánování jídel.

5. Nemožnost pokrýt výživové potřeby: Některé skupiny populace, jako jsou těhotné ženy, kojící matky, děti a sportovci, mohou mít obtíže s uspokojením svých výživových potřeb pomocí paleo stravy.

6. Ketóza a diabetes: Někteří lidé mohou v důsledku nízkého příjmu sacharidů vkročit do stavu ketózy. To může být problematické pro lidi s diabetem nebo dalšími zdravotními problémy.

7. Kontroverze: Existuje mnoho kontroverzních názorů na efektivitu a bezpečnost paleo diety. Někteří odborníci se domnívají, že její dlouhodobé následky nejsou dostatečně prozkoumány.

Je důležité se nechat vést výzkumem a konzultovat své záměry s lékařem nebo odborníkem na výživu před zahájením paleo stravy. Každý jedinec má různé potřeby a reakce na stravování, a proto je důležité zvolit zdravý a vyvážený přístup k jídlu.

 

Závěr

 

Paleo strava, známá jako dieta doby kamenné, nabízí zajímavý pohled na stravovací návyky našich pravěkých předků. Zdůrazňuje konzumaci celých potravin, jako jsou maso, ryby, zelenina, ovoce, ořechy a semena, a zároveň vylučuje potraviny zavedené až s rozvojem zemědělství a průmyslu. Přestože paleo strava může přinést některé výhody, jako podporu zdravých stravovacích návyků a možnost snížení příjmu průmyslových potravin, je důležité zvážit také její potenciální rizika a omezení.

Paleo strava je založena na konzumaci potravin, které byly dostupné v době kamenné, jako jsou maso, ryby, zelenina, ovoce, ořechy a semena. Zároveň se vyhýbá potravinám, které se objevily až v pozdějších historických obdobích, včetně obilovin, mléčných výrobků a průmyslově zpracovaných potravin. Tento stravovací režim může nabídnout zdravé potraviny a podpořit snížení konzumace nepotřebných přísad, ale současně může mít také nutriční omezení a rizika.

Před zahájením paleo stravy je důležité brát v úvahu individuální potřeby a zdravotní stav. Je vhodné konzultovat své plány s lékařem nebo odborníkem na výživu, aby se zjistilo, zda je tato strava pro vás vhodná. Pokud se rozhodnete pro paleo stravování, mějte na paměti, že je důležité zajistit si vyvážený příjem živin, zohlednit možné nutriční nedostatky a sledovat svou fyziologickou reakci na tuto dietu. Důkladné plánování jídel může pomoci zabezpečit potřebné živiny a minimalizovat rizika spojená s potenciálními nedostatky.

Celkově lze říci, že paleo strava je zajímavou alternativou, která může některým lidem prospět, ale vyžaduje pečlivé zvážení a individuální přístup k výživě a zdraví.