Logo Logo
JAK VYBRAT SPRÁVNÝ NOSIČ NA KOLA
  • 17.04.2023
  • nosic na kola,autonosic, stresni nosic, pricniky, podelny nosic

JAK VYBRAT SPRÁVNÝ NOSIČ NA KOLA

Rádi si vezmeme na paškál téma výběru správného nosiče na kolo. S rostoucí oblibou cykloturistiky a cyklistiky se totiž stává stále důležitější zajistit bezpečné a pohodlné přepravování kola. Kolo je skvělým dopravním prostředkem, který nám umožňuje snadnou a rychlou přepravu. Avšak, pokud potřebujeme převézt kolo nebo několik kol, může být vhodné použití nosiče na kolo. Výběr správného nosiče na kolo může být záležitostí náročnou na čas a peníze, ale správná volba nám umožní snadnou a bezpečnou přepravu kola.Jak tedy vybrat ten správný nosič, který splní vaše požadavky? V tomto článku se podíváme na různé typy nosičů, jejich výhody a nevýhody, důležité parametry při výběru a na to, na co si dát pozor.

Nosič na kolo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nosiče na kola dělíme na tři druhy dle způsobu montáže:

  1. Sřešní nosiče kol
  2. Nosiče kol na tažná zařízení
  3. Nosiče na zadní dveře

 

  1. Nosič na střechu

Střešní nosiče na jízdní kola jsou častou výbavou vozidel na silnicích. Tyto nosiče se upevňují na příčné střešní nosiče vozu, které jsou umístěny buď nad dveřmi, nebo na podélných střešních nosičích, tzv. hagusech. Nosiče jsou univerzální a lze je použít na jakémkoliv autě, avšak je nutné sledovat, pro jaký průměr rámové trubky jsou určeny.

Kolo se na nosiči uchytí za rám a ráfky pomocí upevňujících pásků. Nosiče jsou velmi skladné a nepotřebují mnoho místa pro skladování, což je výhodou pro majitele vozidel s menším zavazadlovým prostorem. Při nevyužívání nosiče se dá snadno sundat a uchovat.

Střešní nosiče mají také své nevýhody. Manipulace s kolem ve výšce může být namáhavá a je třeba počítat s větší spotřebou vozidla. Dále je třeba mít příčné střešní nosiče, na které se nosiče kol upínají. Kola na střeše také zvýší aerodynamický odpor a citlivost na boční vítr.

Na druhé straně střešní nosiče mají výhodu příznivé ceny, umožňují umístění až čtyř kol a lze je použít i na jiném autě. Je však důležité si uvědomit, že při vjezdu do garáže je nutné kola vždy sundat z nosiče.

Střešní nosič

Přejít do nabídky - střešní nosiče

 

  1. Nosič na tažné zařízení

Instalace nosičů kol na tažné zařízení je sice jednoduchá, ale nosiče mají vyšší hmotnost než střešní nosiče a vyžadují určitou opatrnost při manipulaci s nimi. Nosiče se obvykle přichytí na kouli tažného zařízení pomocí páky nebo šroubů. Pokud máte strach o svá kola, můžete zvolit model s uzamčením kol k nosiči a nosiče k tažnému zařízení. Tento typ nosiče kromě bezpečnosti nabízí také snadný přístup ke kolům a chrání lak a karoserii vašeho auta.

Nosiče na tažná zařízení jsou vhodné pro přepravu až čtyř kol a lze s nimi snadno zaparkovat i v garáži. Dražší modely se dají složit pro snadnější skladování a přepravu. Jednou z nevýhod nosičů na tažné zařízení je však skutečnost, že kola se na nich více špiní a omezují výhled ze zadního okna. Tyto nosiče jsou obvykle vybaveny tabulkou pro třetí poznávací značku a brzdovými světly, což umožňuje bezpečnou jízdu i při přepravě kol.

Pokud si pořídíte třetí SPZ, nemusíte přehazovat značku z auta, což ušetří spoustu času a potenciálních problémů s policií. Tuto značku si můžete nechat vystavit na místním inspektorátu za poplatek kolem 600 Kč.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přejít do nabídky - nosiče kol na tažné zařízení

 

  1. Nosič na zadní dveře

V případě, že auto není vybaveno tažným zařízením nebo střešním nosičem, můžete využít nosič kol na zadní dveře.Závěsné nosiče kol na zadní dveře jsou levným a snadno instalovatelným řešením pro přepravu až tří kol na většině automobilech. Tyto nosiče nejsou vhodné pro vozy se zadními světly na úrovni nebo pod úrovní zadního skla a mohou zakrývat registrační značku, což vyžaduje instalaci doplňkových zadních světel a držáků SPZ. Některé levné modely nemají fixaci pneumatik a mohou poškodit lak nebo kola. Vyplatí se investovat do dražšího, ale šetrnějšího modelu. Závěsné nosiče mají výhodu, že výška vozidla zůstává téměř stejná, jsou snadno instalovatelné a mají nízkou pořizovací cenu. Nevýhody zahrnují omezený přístup do kufru během převozu kol, omezený výhled zadním oknem a možnost zakrytí světel u některých vozů.

Zadní nosič Modula Nove Colli na 3 kola

Přejít do nabídky - nosiče na zadní dveře

 

Jak si vybrat správny nosič kol na auto

Zdroj: Besip

 

Důležité parametry při výběru nosiče na kolo

  • Při výběru nosiče na kolo je důležité zaměřit se na několik parametrů, které by měl splňovat. Jedním z nejdůležitějších je kapacita nosiče. Je třeba zvážit, kolik kol chcete vozit, aby nosič byl dostatečně velký a stabilní pro váš účel. Dále je třeba zkontrolovat, jaké jsou hmotnostní limity, aby se zabránilo poškození vozidla nebo zranění při naložení příliš těžkých kol.
  • Dalším faktorem, na který byste měli být pozorní, je typ vozidla, na které chcete nosič namontovat. Existují nosiče určené pro vozidla s nárazníky, na střešní nosiče, nebo na zadní nárazník. Je třeba zkontrolovat, zda je nosič kompatibilní s vaším vozidlem.
  • Posledním, ale ne zanedbatelným parametrem, je typ kol, které budete na nosiči převážet. Některé nosiče jsou určeny pouze pro jízdní kola s ráfkovými brzdami, zatímco jiné jsou vhodné pro horská kola s kotoučovými brzdami. Je důležité zkontrolovat, zda jsou nosiče kompatibilní s vaším typem kol.

 

Thule VeloCompact 926 nosič na tažné na 3 kola

DOPORUČENÉ

Na co si dát pozor při výběru nosiče na kolo

  • Při výběru nosiče na kolo je třeba dbát na bezpečnost a kvalitu. Důležité je zkontrolovat, zda je nosič dostatečně stabilní, aby nedocházelo k pohybu kol při jízdě, což by mohlo ohrozit ostatní řidiče na silnici. Dále je třeba zkontrolovat, zda jsou všechny části nosiče pevné a zda jsou použité materiály kvalitní a odolné proti poškození.
  • Je také důležité zkontrolovat, zda je nosič snadno instalovatelný a demontovatelný. V případě, že budete často převážet kola, bude pro vás důležité, aby byl nosič snadno ovladatelný a jednoduše se instaloval a demontoval.

 

Thule ProRide 598 střešní nosič sada 3 ks a sjednocení zámků

DOPORUČENÉ

 

Bezpečnostní doplňky a funkce, které transport kola usnadní

Bezpečnost při přepravě kol je velmi důležitá, proto jsou k dispozici různé doplňky a funkce, které tuto přepravu usnadní. Jednou z důležitých funkcí je zamykací systém na nosiči i kola, což chrání kola před možnou krádeží. Pokud používáte nosič na zadní dveře nebo tažné zařízení, můžete využít ochranné obaly na kola, které je chrání před znečištěním během jízdy. Sklápění nosiče na tažném zařízení vám také umožní pohodlně se dostat do úložného prostoru vozu během transportu.

 

Příslušenství k nosičům na kola

PŘÍSLUŠENSTVÍ