Logo Logo
Lesklé kolo, rychlá jízda: Jak správně umýt své cyklistické kolo a prodloužit jeho životnost!
  • 09.04.2023
  • mtb, cisteni kola, jak spravne umyt kolo, jak spravne ocistit retez, horske kolo, elektrokolo

Lesklé kolo, rychlá jízda: Jak správně umýt své cyklistické kolo a prodloužit jeho životnost!

                                 

 

"Jedno cyklistické přísloví říká, že čisté kolo je rychlé kolo, a ačkoli to zní jako klišé, je na tom hodně pravdy"

Správná funkce kola závisí na tom, zda je řada pohyblivých částí schopna se pohybovat. Bez pohybu je kolo jen drahou ozdobou garáže. Zachování této jednoduché funkčnosti závisí na tom, zda jsou tyto součásti pravidelně čištěny a mazány, a ne jen ponechány v garáži pokryté zaschlými zbytky bláta, které kdysi žilo na štěrkové cestě, po níž jste jeli minulý víkend. 

Pozornost věnujte brzdám a brzdným plochám, zejména ráfkovým brzdám, u nichž mohou znečištěné klouby způsobit snížení brzdného účinku. Vždy dbejte na to, abyste brzdové destičky nebo ráfky neznečistili žádnými mazacími kapalinami, jako je GT85 nebo leštidlo na rámy. 

Čištění kola naštěstí nemusí trvat dlouho; nejlepším postupem je pravidelné a časté čištění. Nejlepé udělate, když své kolo umyjete hned po jízdě, bude to jednodušší než dvouhodinové hloubkové čištění a budete mít přehled o stavu údržby svého kola (opotřebení destiček, stav pneumatik atd.).

 

Mohly by Vás zajímat tyto produkty:

PROM-IN CFM Pure Performance 2250gGymBeam Kokosový olej ve spreji 200 mlHorské kolaCyklistická Přilba Force

      CYKLISTICKE RUKAVICE                              Plášť KENDA                               Horské kola                                      Cyklistická přilba

 

NEZAPOMEŇ NA

  • Používejte rukavice - díky tomu nemusíte trávit tolik času mytím rukou po skončení mytí.
  • Používejte biologicky odbouratelný nebo ekologický odmašťovač - Vaše kolo je důležité, ale rostliny vám umožní dýchat
  • Naučte se sundávat a znovu nasazovat kazetu - tak se mnohem lépe čistí.
  • Začněte nahoře a postupujte dolů - gravitace je váš přítel
  • Po dokončení osušte hnací ústrojí - rez vzniká i s čistou vodou
  • Soustřeďte se na to, co je důležité - vyčistěte řetěz, než začnete leštit horní rámovou trubku.

Force EXTRA fluo cyklorukavice jaro-podzim

       Force EXTRA fluo cyklorukavice jaro-podzim 339 Kč

 

Co budete potřebovat?

Za předpokladu, že se jedná o základní čištění po jízdě, a ne o hloubkové čištění ultrazvukem, nepotřebujete mnoho nástrojů ani speciálních produktů na čištění kol. Vystačíme si s kbelíkem teplé mýdlové vody, odmašťovacím přípravkem ve spreji, tuhým kartáčem, houbou a několika utěrkami, které seženete levně v supermarketu. Čistič řetězu vyčistí řetěz rychle a účinně s minimálním úsilím. K dosažení podobného cíle lze použít (obětovat) čistý hadr, ale čistič řetězu se dostane mezi články účinněji. Pracovní stojan je skvělý pomocník, který udrží kolo ve výšce a uleví bolavým zádům.

   

        ČISTIČ ŘETĚZU      BIOLOGICKY ODBOURATELNÝ ČISTIČ NA ŘETĚZ    

 

KROK ZA KROKEM

Krok 1: Namočte ho!
Hojným poléváním teplou vodou (nebo ještě lépe teplou vodou smíchanou s koncentrovaným čisticím prostředkem na kola) odstraníte nejhorší bláto a špínu a změkčíte odolnější věci pro krok 2.

Krok 2: Nastříkejte
Použijte odmašťovací prostředek ve spreji a zaměřte se na místa, která vyžadují největší pozornost. Nechte jej několik minut působit, aby působil účinně a rozložil špínu na vašem cyklistickem kole. Doba, kterou budete muset nechat působit, závisí na použitém odmašťovacím prostředku, na lahvičce jsou často uvedeny pokyny, které vám v tomto případě pomohou, ale pokud ne, několik minut často postačí.

 

Mohly by Vás zajímat tyto produkty:

 

PROM-IN CFM Pure Performance 2250gČistící prostředkyHorské kolaCyklistická Přilba Force

 CYKLISTICKE RUKAVICE            ČISTÍCÍ PROSTŘEDKY                    Horské kola                                      Cyklistická přilba

 

Krok 3: Odstraňte to nejhorší

Nečistoty na hnacím ústrojí odstraňte kartáčem s tuhými štětinami. Dobře funguje starý zubní kartáček nebo kartáček s tuhými štětinami, mezi ozubená kola se nejlépe dostane speciální kartáček na kazety. Jakmile skončíte, smyjte z kartáče nejhorší nečistoty. 

Krok 4: Připravte si čistou vodu
Pokud je váš kbelík s vodou nyní stejně zablácený jako čištěné kolo, dojděte si pro čistou vodu, zatímco budete čekat, až odmašťovač začne působit.

Krok 5: Čištění řetězu
Pokud používáte čistič řetězu, pusťte se do toho. V opačném případě namočte čistý hadr do odmašťovacího prostředku, dejte si ho do ruky, volně obtočte ruku kolem řetězu před zadní přehazovačkou a couvejte, tak aby řetěz prošel namočeným hadrem v ruce.

 

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=rXpFBy5ScLQ

Krok 6: Omyjte kolo
Pomocí čisté vody smyjte z kola nejhorší nečistoty čistou houbou a kartáči. Začněte nahoře a nechte působit gravitaci.

Krok 7: Setřete přebytečné nečistoty
Pokud jste nečistoty na hnacím ústrojí pečlivě očistili, měly by se smýt a zanechat pěkné, čisté hnací ústrojí. Vezměte čistý hadřík a znovu projděte vše, co jste vynechali. 

Krok 8: Osušte svůj Bike
Jakmile jste spokojeni s tím, že je kolo čisté, nezapomeňte ho vysušit. Vzduchový kompresor je k tomu vysněným pomocníkem, ale suchý hadřík tuto práci zvládne také. Nezapomeňte se zaměřit na důležitá místa, jako je hnací ústrojí a brzdové třmeny. Trocha vody na lakované horní trubce nezpůsobí problémy, avšak mokrý řetěz ponechaný na místě povede k povrchové korozi.

 

PÁNSKÁ A DÁMSKÁ KOLA      DĚTSKÁ KOLA     ELEKTROKOLA

 

Krok 9: Promažte řetěz
Když máte nyní čistý a suchý hnací řetěz, je nepravděpodobné, že by na něm zůstalo nějaké mazivo. Zajistěte promazání řetězu, aby vše fungovalo hladce. 

Krok 10: Úklid
Divili byste se, o kolik rychleji lze kolo vyčistit, když je vše snadno k nalezení a přístupné. Když máte všechno po ruce, nemusíte trávit polovinu času chozením do garáže, abyste vzali tohle a našli tamto. 

U mě se po vyprázdnění kbelíku použije hadřík na vyhození na otření, pak se všechno dá do kbelíku, věci na jedno použití, jako jsou čisté hadříky a rukavice, jsou v garáži hned vedle kbelíku, a když pak dojde na čištění kola, vezmu kbelík, pár rukavic a několik hadříků. 

Krok 11: Jděte a znovu ho zašpiňte
Pokud jste na něm nehodlali znovu jezdit, jaké mělo čištění smysl? 

Naskočte na něj a jezděte.

 

Mohly by Vás zajímat tyto produkty:

 

PROM-IN CFM Pure Performance 2250gČistící prostředkyHorské kolaCyklistická Přilba Force

 CYKLISTICKE RUKAVICE            ČISTÍCÍ PROSTŘEDKY                    Horské kola                                      Cyklistická přilba