Logo Logo
KORONAVIRUS - Jak se bránit proti koronaviru?
  • 25.03.2020
  • koronavirus covid 19 imunita karantena vitaminy zdravi

KORONAVIRUS -  Jak se bránit proti koronaviru?

Pozadí tapety bakterie virus Stock Fotka zdarma - Public Domain ...

Co je koronavirus

Lidský RNA koronavirus SARS-CoV-2 (jedná se o sedmý známý koronavirus) byl poprvé pozorován na konci roku 2019 v čínském městě Wu-chan. Podle sekvenční analýzy je příbuzný s virem SarS-CoV, který způsobuje nemoc známou jako SARS.

Koronavirus patří mezi viry poměrně citlivé na zevní vlivy. To znamená, že nesnáší sluneční záření, mráz, horko nebo vyschnutí.

Virus se do lidského organismu dostává především dýchacími cestami, může však do těla proniknout i přes oční sliznici nebo případně jinými sliznicemi. Inkubační doba obvykle činí 5 dnů s rozmezím 2-14 dní.

 

Příznaky Koronaviru

Infekce nejčastěji probíhá jako běžná viróza. Pacienti mají lehce zvýšenou teplotu, rýmu, kašel, pobolívání v krku. Někdy infikovaný člověk nepopisuje dokonce žádné obtíže. Takovýto lehký průběh bývá pravidlem u dětí a mladých a jinak zdravých lidí, zejména jestliže infekční dávka nebyla příliš velká.

U starších osob a primárně nemocných může virus postihnout dolní dýchací cesty a plíce. Hlavním klinickým projevem je pak kašel, horečka a narůstající dušnost.

POSÍLIT IMUNITU HNED

 

Jak se koronavirus přenáší?

Většina nemocných se nakazí jedním ze dvou způsobů. Prvním a nejnápadnějším je nákaza vzduchem prostřednictvím infekčního aerosolu. Infekční aerosol vzniká zejména při kýchání a při kašli. Mikrokapénky obsahující velká množství viru se zpravidla několik minut vznášejí ve vzduchu a poté ulpí na okolních předmětech. Dostanou-li se mikrokapénky na sliznice dosud zdravého člověka, snadno u něj vyvolají infekci.

Druhým způsobem šíření nákazy, je přenos kontaktem. V tomto případě jde o to, že sekrety z nosu, úst a dýchacích cest nemocného, včetně slz, obsahují virus, který v zaschlém sekretu přetrvává na površích předmětů různě dlouhou dobu, v závislosti na okolních podmínkách. Na pokožce rukou vydrží řádově desítky minut, na povrchu kapesníků, ale i na držadlech v dopravních prostředcích, na bankovkách, tlačítkách, klávesnicích počítačů a dalších často dotýkaných předmětech může přežívat několik dnů. K nákaze dochází nejčastěji tak, že si dosud zdravý člověk nejprve kontaminuje ruce dotykem znečištěného předmětu, a pak si rukama zanese infekci do nosu, úst nebo očí.

 

Jak se bránit proti koronaviru?

Na toto onemocnění zatím neexistuje žádná vakcína ani lék, který by účinkoval přímo proti viru. Na potlačení některých příznaků onemocnění je možné zahájit podpůrnou léčbu běžně dostupnými léky.

Když už onemocníme je pozdě! Snažme se předejít jakémukoliv onemocnění či koronaviru. Jestli se nakazíme či nikoliv je otázka našeho imunitního systému.

Zde je několik rad a tipů jak posílit imunitu a předcházet nakažení koronavirem.

 

Jak posílit imunitu?

Přijímejte kvalitní potraviny

Pečlivě vybírejte suroviny, ze kterých skládáte jídelníček, dopřejte si kvalitní a čerstvé potraviny plné vitamínů a minerálů. Zařaďte do svého jídelníčku hodně ovoce a zeleniny. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, přijímejte celistvé potraviny, plody země, moře. Zcela se vyhýbejte smaženým pokrmům, transmastným kyselinám (většinou skryté v hotovkách a polotovarech). Obloukem obejděte již při nákupu regál se sladkostmi, tyčinkami a sušenkami, zapomeňme i na slané pochutiny, jako jsou chipsy či popcorn – to jsou všechno potraviny, které pro tělo nemají žádný pozitivní účinek – jsou to takzvané „prázdné kalorie“ a imunitní systém tím nijak nepodpoříte.

Mysleme na pitný režim, upřednostňujme čistou vodu, bylinné čaje. Dostatečný příjem tekutin nám pomáhá vylučovat toxiny z těla.

CHCI KVALITNÍ POTRAVINY

 

Pohyb

Pro udržení zdravého a silného imunitního systému je potřeba se dostatečně hýbat. Zvláště takový druh pohybu, který nám přináší radost a potěšení přispívá ke zvýšení odolnosti vůči stresu fyzickému i psychickému. Pohyb je pro imunitu důležitý a nepostradatelný. Pohyb obranyschopnosti našeho organismu prospívá a posiluje jej.

Od 12. března je díky šíření koronaviru vyhlášen nouzový stav a omezený pohyb osob. Všechna sportoviště a fitness centra jsou zavřená, ale to není důvod, abychom se nehýbali. Cvičit můžeš i v klidu z pohodlí domova pomocí vlastní váhy a budovat přitom svalovou hmotu. Ke cvičení můžeš také využít drobné cvičební pomůcky, například odporovou gumu, zátěžovou vestu, hrazdu, švihadlo a další.

CVIČEBNÍ POMŮCKY ZDE

 

Inspirace zde: MARA RAW - TRÉNINK NA BŘICHO PRO ZAČÁTEČNÍNKY 5 MINUT

Stres

Stres velmi negativně působí a ovlivňuje náš organismus a imunitní systém. Stres je hlavním spouštěčem všeho špatného v našem životě i v našem organismu. Proto se snažte odstranit stres ze svého života. Každý den si najdi chvilku pro sebe, vyzkoušej meditaci, otevři si okno zhluboka se nadechni a vydechni. Vyzkoušej bylinné čaje na uklidnění a odbourání stresu. Můžete si dát osvědčenou čistou meduňku  nebo speciálně sestavené směsi bylin, které zklidňují organismus, odbourávají stres a napomáhají usnutí.

 

Spánek

Imunitní systém a spánek spolu úzce souvisí. Nedostatečný spánek nebo nekvalitní spánek vede k nabourání imunitního systému. Tělo potřebuje kvalitní, dostatečně dlouhý spánek, aby mělo dostatek energie k boji proti koronavirům a dalším onemocněním. Ve spánku se dějí další důležité procesy. Když spíme, tak tělo regeneruje a rostou nám svaly.

Ke kvalitnímu spánku nám mohou napomoct doplňky stravy, jako například bylinné čaje, meduňka nebo velice účinná suplementace melatoninu.

CHCI KVALITNÍ SPÁNEK

 

Vitamíny a minerály

Tělo je po zimě unavené, přichází jarní únava, imunita je oslabená, kolem nás řádí pandemie koronaviru a to jsou všechno faktory, které ohrožují naše zdraví. Proto by jsi neměl zapomínat na kvalitní vitamíny a minerály.

Vitamín D

Vitamín D ovlivňuje 200 různých chemických reakcí v organismu. Byl nalezen téměř ve všech typech lidských buněk a ve všech lidských tkáních.

Vitamín D je důležitý pro správné fungování imunitního systému. Dlouhodobý nedostatek vitamínu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce.

Nedostatečná hladina vitamínu D je také spojována s osteoporózou, zubními kazy, ztrátou kostní hmoty, srdečními onemocněními, autoimunitními onemocněními, roztroušenou sklerózou, vysokým krevním tlakem, cukrovkou, rakovinou a dalšími nemocemi.

 Vitamín D můžeme čerpat přirozenou cestou, tedy ze slunce. V těchto jarních měsících však intenzita slunečního záření není dostatečná a ideální je chytat sluneční paprsky přímo na pokožku, což nám teplota venku zcela ještě nedovoluje a nehraje nám do karet ani karanténa.  Vitamín D můžeme přijímat i z kvalitní potravy – sádlo, losos, kaviár, ústřice, slanina, olej z tresčích jater, krevety avšak tyto zdroje nejsou pro tělo dostačující. Další z možností je vitamín D suplementovat v tekuté formě a nebo tabletách.

Pro podporu imunity doporučuji 3 000–5 000 IU této látky denně (obzvláště pokud jste poslední měsíce strávili v kancelářích nebo halách).

 

Vitamín C

Každý ví, že vitamín C je pro nás důležitý, ale v čem konkrétně je pro nás prospěšný?

  • Posiluje imunitu
  • Zvyšuje odolnost proti nachlazení a infekčním nemocem
  • Zlepšuje funkci mozku
  • Urychluje hojení ran a jizev
  • Zkracuje délku nachlazení
  • Představuje prevenci některých druhů rakoviny

CHCI VITAMÍNY

 

Hořčík a zinek

Hořčík a zinek a jsou zcela zásadní minerály pro imunitu. Vliv zinku na imunitní funkce je poměrně známý. Doplňkový příjem zinku snižuje výskyt akutních infekcí dolních cest dýchacích. Výzkum clevelandské kliniky prokázal, že suplementace zinkem při nástupu nachlazení dokáže zkrátit délku onemocnění na polovinu.  Výzkumníci dospěli k závěru, že zinek může blokovat reakci viru s povrchovými bílkovinami. Zinek také funguje jako silný antioxidant.

Hořčík neboli magnézium patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Podílí se na téměř třech stovkách reakcí v organizmu. Hořčík se nachází hlavně v kostech a zubech a také ve zmiňovaných svalech. Nedostatek hořčíku se projevuje třeba podrážděností, náladovostí nebo svalovými křečemi.

Hořčík přispívá k:

  • snížení míry únavy a vyčerpání
  • správné činnosti nervové soustavy
  • správné činnosti svalů
  • udržení správného stavu zubů a kostí
  • energetickému metabolismu
  • elektrolytické rovnováze
  • podílí se na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin

CHCI VITAMINY A MINERALY

 

Omega 3

Význam omega 3 mastných kyselin je zásadní pro naše zdraví. Hlavně ty s dlouhým řetězcem, známé pod zkratkou EPA a DHA. Jsou převážně v tuku ryb ze studených vod. Ovlivňují desítky procesů v našem organizmu na úrovni buněk. Je zřejmé, že mohou být součástí prevence řady civilizačních onemocnění. Omega 3 mastné kyseliny působí protizánětlivě. Mohou tak zvyšovat šance na zotavení se z nakažení koronavirem. Dlouhodobá aplikace rybího oleje nebo koncentrátu omega-3 vede k průkaznému zlepšení imunitního systému

DOSTUPNOST OMEGA 3

 

Otužování

Otužování má velký přínos pro tělo. Pravidelné otužování nám buduje železnou imunitu a disciplínu a jen tak nás nějaký koronavirus nezastaví! Nutí nás, abychom opustili naši komfortní zónu. Dochází ke zlepšení odolnosti těla jak proti účinkům tepla a teplotních rozdílů, tak proti účinkům větru, vlhkosti nebo smogu. Zvyšujete tak přizpůsobivost organismu jako celku. Otužování nám pomáhá k lepší regeneraci sválu, dokáže nám rozpumpovat metabolismus a po ránu nás nastartovat na produktivní den. Dalším z benefitů vystavením těla například ledové sprše je, že si zvedáme hladinu testosteronu na přirozenou úroveň. Otužování nám také pomáhá se zbavit vnitřního škodlivého tuku a to tím, že tělo musí vydat více energie na fungování orgánů a zahřátí těla. K posílení zdraví a posunutí regenerace na novou úroveň můžete využít i zaručený návod podle Wima Hofa.

Otužování neznamená automaticky na sebe pustit ledovou sprchu. S otužováním bychom měli začít pomalu. Můžeme začít tím, že v domě budete méně topit, na spaní si postupně budete snižovat teplotu v pokoji, budete spát jen v trenkách a pod tenkou přikrývkou. Po ránu si vyjděte na zahradu na boso. Následně pomalu přecházejte k chladnějším až ledovým sprchám. A nakonec můžete dojít k otužování v ledové vodě v jezeře, rybníce nebo moři ve stylu Wima Hofa.

 

Úsměv a být stále pozitivní

Člověk by v tomto období neměl propadat panice a depresím. Myslete stále pozitivně a usmívejte se J. Vaše optimistická mysl bude přitahovat pouze příjemné věci. Myslete stále na to, co opravdu chcete a ono si to k Vám časem cestičku najde. Najděte si doma věc, která Vás baví, odreagujte se, zkuste i meditaci. Najděte si chvíli pro sebe zamyslete se nad dovednostmi, které Vám v minulosti pomohly překonat krizové období a tyto dovednosti využijte, abyste dokázali lépe zvládat své emoce během nesnadné doby této pandemie. STAY POSITIVE.

 

Jak předcházet nakažení koronaviru:

  • Často a důkladně si myjte ruce mýdlem čí dezinfekčním gelem
  • Pravidelně otírejte dezinfekčními prostředky své osobní věci např. mobilní telefon
  • Kašlete a kýchejte do kapesníku či rukávu
  • Používejte jednorázové kapesníky a pak je vyhoďte do koše
  • Vyhýbejte se většímu uskupení osob a udržujte si bezpečný odstup cca 2m
  • Eliminujte kontakt s nemocnými lidmi
  • Necestujte do zasažených lokalit
  • Pokud se necítíte dobře zůstaňte doma
  • Zakryjte si nos a ústa rouškou, respirátorem nebo šálou, šátkem
  • Řiďte se doporučením příslušných orgánů a vlády ČR

CHCI POSÍLIT IMUNITU

 

Roušky proti koronaviru? Má to smysl?

Jednoduché papírové nebo látkové roušky poskytují částečnou ochranu několik desítek minut, přesněji do té doby, než působením vlastního dechu zvlhnou. Látkové roušky je možné opakovaně použít po přeprání ve vodě teplejší než 60 °C a případném přežehlení, papírové roušky jsou jednorázové. Respirátory, které poskytují vyšší stupeň ochrany, lépe těsní a déle chrání. Používají je především zdravotníci, kteří jsou vystaveni značnému riziku infekce po dlouhou část své pracovní doby.

Některé respirátory jsou opatřeny ventilem. Před jejich použitím je nutné si ujasnit, o jaký ventil jde. Výdechový ventil umožňuje snadný výdech, vzduch při výdechu odchází ventilem a není tedy filtrován. Tento typ respirátoru je určen pro ochranu zdravých osob, které se nacházejí v rizikovém prostředí. Naopak existují respirátory opatřené vdechovým ventilem, kde je usnadněn vdech a filtruje se vydechovaný vzduch; tyto respirátory mají používat nemocní lidé, aby infekci nešířili dál.

Respirátory existují ve třech třídách - FFP1, FFP2, FFP3. „Respirátory třídy 3 nepotřebují nutně všichni zdravotníci, ale pouze ti, kteří jsou vystaveni aerosolům. Tyto respirátory jsou vymezeny pouze pro akutní péče, ventilované péče, oddělení anesteziologie a resuscitace a pro stomatology. Respirátory třídy 2 slouží ostatním zdravotníkům, respirátory třídy 1 veřejnosti a roušky také veřejnosti,“ uvádí MZČR. 

 

ROUŠKA není hanba - místropředseda vlády Jan Hamáček

 

ZDROJE:

http://www.szu.cz/tema/prevence/zakladni-informace

https://koronavirus.mzcr.cz/

https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1

Manuál ke koronaviru od Prof. MUDr. Jiří Beneš, CSc., Prof. MUDr. Ladislav Machala, Ph.D.

Klinika infekčních nemocí 3. LF UK, Nemocnice Na Bulovce, Praha