Keto dieta i středomořská dieta pomáhají zvládat cukrovku
V klinickém testu obou nízkosacharidových diet byly obě podobně účinné při kontrole hladiny glukózy v krvi. Přísnější omezení sacharidů u ketogenní diety nepřineslo další celkové zdravotní výhody.
Nízkosacharidová strava je obecně doporučována lidem s diabetem 2. typu nebo těm, kteří jsou ohroženi vývojem této choroby. Nicméně neexistuje široká shoda ohledně toho, jak nízko by měl být příjem sacharidů, nebo které sacharidové potraviny zahrnout, a k dispozici je málo výzkumu, aby doktoři mohli učinit informovaná rozhodnutí.
Nový test provedený výzkumníky na Stanford Medicine porovnal dvě populární nízkosacharidové diety - ketogenní a středomořskou - ve vztahu k jejich účinku na hladinu glukózy v krvi, rizikové faktory kardiovaskulárních chorob, hubnutí a nutriční hodnoty, stejně jako snadnost dodržování těchto diet.
Ketogenní dieta je ultranízkosacharidová strava s vysokým obsahem tuků, která zahrnuje razantní omezení příjmu sacharidů. Středomořská dieta je nízkosacharidová strava s mírně zvýšeným obsahem tuků, která obsahuje zeleninu, luštěniny, ovoce, celozrnné produkty, olivový olej a ryby.
Obě diety dosáhly vysokých hodnocení při kontrole hladiny glukózy v krvi a při podpoře hubnutí, avšak ketogenní dieta měla nižší obsah několika živin, zejména vlákniny, a pro účastníky studie byla obtížněji udržitelná dlouhodobě, jak vyplývá z výsledků zveřejněných 31. května v časopise American Journal of Clinical Nutrition.
"Hlavním problémem při diabetu je neschopnost řídit hladinu glukózy v krvi, a největší vliv na vaši hladinu glukózy má vaše strava," řekl Christopher Gardner, PhD, profesor medicíny na Rehnborg Farquhar, profesor medicíny a ředitel výzkumu výživy na Stanford Prevention Research Center, který je hlavním autorem studie.
Američané získávají zhruba polovinu svých denních kalorií ze sacharidů, přičemž asi 80 % těchto sacharidových kalorií pochází z přidaných cukrů a rafinovaných obilovin.
Pro řízení nebo prevenci diabetu doporučuje Americká diabetická asociace středomořskou dietu a další nízkosacharidové diety, pokud minimalizují přidané cukry a rafinované obiloviny.
Ultra-nízkokosacharidová ketogenní dieta splňuje tyto kritéria. Ale její dramatický vzestup popularity v posledních letech znepokojuje výživové odborníky.
"Čím méně sacharidů budete konzumovat, tím více budete vylučovat celé skupiny potravin, které jsou považovány za velmi bohaté na živiny a zdravé," aby se dosáhlo extrémního omezení sacharidů, ketogenní strava zakazuje luštěniny, ovoce a celozrnné produkty. "Co je to za dietu, která by byla natolik přesvědčivá, že byste se vzdali některých těchto základních principů zdraví a výživy?"
V nové studii, která probíhala od června 2019 do prosince 2020, Gardner a jeho tým získali 40 dospělých s diabetem 2. typu nebo prediabetes, aby vyzkoušeli jak ketogenní dietu, tak středomořskou dietu. Polovina účastníků začala s ketogenní dietou a druhá polovina s dietou středomořskou. Po 12 týdnech skupiny vyměnily diety a po dalších 12 týdnech zkusily opačnou dietu. Tento přechodný design umožnil účastníkům působit jako vlastní kontrolní skupina.
Během fáze ketogenní diety účastníci omezili příjem sacharidů na 20-50 gramů denně (asi 80 % méně než obvykle) a bílkovin na 1,5 gramu na kilogram jejich tělesné hmotnosti denně a zbytek denního příjmu konzumovali z tuků. Denně měli konzumovat alespoň tři porce zeleniny.
Během fáze středomořské diety, účastníci konzumovali převážně rostlinnou stravu, která zahrnovala zeleninu, luštěniny, ovoce, celozrnné produkty, ořechy, ryby pro živočišné proteiny a olivový olej pro tuky.
Obě diety podporovaly konzumaci zeleniny a omezení přidaných cukrů a rafinovaných obilovin na minimum. Hlavní otázkou bylo, zda ketogenní dieta nabízí další zdravotní přínosy tím, že eliminuje luštěniny, ovoce a celozrnné produkty.
Účastnící během prvních čtyř týdnů každé diety dostávali připravená hotová jídla.
V průběhu zbývajících osmi týdnů byli účastníci zodpovědni za volbu a přípravu svého vlastního jídla, což výzkumníkům poskytlo pohled na to, jak lidé realisticky dodržují diety. Účastníci byli povzbuzováni, aby byli upřímní při hlášení, jak dobře diety dodržují.
V různých bodech studie vědci odebírali krevní vzorky k hodnocení kontroly hladiny glukózy v krvi, kontroly lipidů, tělesné hmotnosti a dalších klinických měření. Během studie byli účastníci také dotazováni na dodržování a spokojenost s dietami. Třicet tři účastníků studii dokončilo, několik z nich experiment nedokončilo kvůli nemoci COVID-19.
Výzkumníci zjistili, že obě diety zlepšily kontrolu hladiny glukózy v krvi, což naznačovaly podobné poklesy hladin HbA1c (9 % u ketogenní a 7 % u středomořské). Ztráta hmotnosti byla také podobná (8 % u ketogenní a 7 % u středomořské), stejně jako zlepšení půstního inzulinu a glukózy, HDL cholesterolu a jaterního enzymu ALT.
Každá dieta měla ještě jednu statisticky významnou výhodu: LDL cholesterol se zvýšil u ketogenní diety a snížil u středomořské diety - bod pro středomořskou dietu. Triglyceridy klesly u obou diet, ale u ketogenní diety klesly více - bod pro ketogenní dietu.
Pokud jde o živiny, ketogenní dieta poskytovala méně vlákniny, thiaminu, vitaminů B6, C, D a E a fosforu. Pouze vitamin B12 byl na ketogenní dietě vyšší.
Jak se očekávalo, když bylo jídlo připraveno a doručeno, účastníci dietu drželi a dosáhli průměrného skóre 7,5 na 10bodové škále dodržování. Když si účastníci museli jídlo nachystat sami, dodržování na obou dietách průměrně kleslo o zhruba dva body.
"Jedna věc, kterou všichni dělali poměrně dobře, bylo omezování přidaného cukru a rafinovaných obilovin. To byla hlavní zpráva pro obě diety," řekl Gardner.
"Ketogenní dieta byla více polarizující," uvedl. "Co jsme slyšeli, je, že někteří lidé nemohli keto dietu dodržovat, protože byla příliš restriktivní." Nicméně podle Gardnera někteří lidé mohli považovat za jednodušší, alespoň zpočátku, zaměřit se pouze na vyhýbání se sacharidům.
Když výzkumný tým oslovil účastníky tři měsíce po skončení studie, průměrně si udržovali nižší hladiny glukózy v krvi a ztrátu hmotnosti. Zvlášť pozoruhodné bylo, že se více přibližovali středomořské stravě než ketogenní dietě. Dokonce i účastníci, kteří během studie téměř dokonale dodržovali ketogenní dietu, ji po skončení většinou opustili.
Závěr
Závěr, který učinil Gardner, je, že není žádný další celkový zdravotní přínos z vyřazení luštěnin, ovoce a celozrnných potravin za účelem dosažení ultranízkosacharidové diety. Pro lidi s diabetem nebo prediabetem byla méně restriktivní středomořská strava obdobně účinná při kontrole hladiny glukózy a pravděpodobně udržitelnější.
"Omezení přidaných cukrů a rafinovaných obilovin a zdůraznění zahrnutí zeleniny by mělo být zaměřením," uvedl Gardner. "Není důvod omezovat zdravé sacharidové potraviny."