Logo Logo
KÁVA - A její vliv na naše zdraví? Máme se obávat?
  • 20.08.2023
  • kava, kofein, cofein, benefity kavy, rizika kavy, je kava zdrava, káva a její účinky na zdraví, káva a srdeční choroby, káva a hubnutí, káva a závislost, káva a sportovní výkon

 

 

KÁVA - A její vliv na naše zdraví? Máme se obávat?

 

Káva je nápoj, který vyvolává silné emoce. Někdo si ji dopřává jako lahodnou pochoutku, jiní ji pijí jako prostředek k povzbuzení a někdo ji odmítá úplně. Káva je také předmětem mnoha diskusí a výzkumů, které zkoumají její vliv na naše zdraví. V minulosti byla káva často považována za škodlivou, ale nové a kvalitnější studie ukazují, že tomu tak nemusí být. Naopak, zdá se, že káva může mít řadu pozitivních účinků pro naše tělo i mysl.

 

Jako dlouholetý milovník kávy sleduji její zdravotní aspekty s velkým zájmem. Protože na internetu se stále objevují různé mýty a polopravdy o kávě, rozhodl jsem se sepsat aktuální přehled toho, co o kávě víme z vědeckých zdrojů. Tento článek je inspirován blogem od Chrise Kressera, který je odborníkem na funkční medicínu a výživu.

 

 

Káva a její vliv na naše zdraví

 

Jak se měnil názor na kávu? Když se káva poprvé dostala do Evropy z exotických končin, byla považována za podezřelou a nebezpečnou. Někteří lidé tvrdili, že tento tmavý a silný nápoj vyvolává zlozvyky, nemravnost a impotenci! Přesto se káva stala velmi oblíbenou a rozšířila se po celém kontinentu. I tak byla ještě v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století označována za rizikovou pro naše srdce. Tyto studie ale nebraly v potaz jiné faktory, které mohly ovlivnit zdraví, jako například kouření, nadváhu nebo vysoký tlak. (1)

 

Naštěstí se od té doby výrazně zlepšily metody výzkumu a poskytly nám lepší data o kávě. Podle nejnovějších studií může mít káva spoustu prospěšných účinků pro naše zdraví a dokonce nám může pomoci žít déle. Tato informace potěší většinu z nás, kteří máme rádi kávu a nechceme se jí vzdát. Je ale důležité si uvědomit, že každý člověk je jiný a reaguje na kávu různě. Proto je třeba vzít v úvahu i individuální faktory, které ovlivňují to, jak nám káva prospívá nebo škodí. Zde je souhrn hlavních přínosů i rizik kávy.

 

HLAVNÍ BENEFITY KÁVY

 

Káva může prodlužovat život

 

Káva je nejen chutný nápoj, který nám pomáhá probudit se ráno, ale také může prodloužit naše životy a chránit nás před některými z nejčastějších příčin smrti. To je závěr několika vědeckých studií, které zkoumaly vztah mezi pitím kávy a rizikem úmrtí.

 

Jedna z těchto studií, která byla publikována v prestižním lékařském časopise JAMA Internal Medicine, sledovala více než půl milionu Britů po dobu deseti let. Vědci zjistili, že ti, kdo vypili šálek kávy denně, měli o 6 % nižší riziko úmrtí než ti, kdo vypili menší množství kávy. U účastníků, kteří konzumovali osm a více šálků denně, bylo riziko nižší o 14 %. Jednalo se o observační studii, takže platí standardní výhrada k výzkumu: ukazuje pouze souvislost mezi konzumací kávy a délkou života. Navíc snížení relativního rizika pozorované v těchto studiích (6-14 %) je velmi malé, takže je obtížné ho odlišit od náhody. Přesto existuje několik důvodů, proč se domnívat, že může existovat příčinná souvislost. Nezáleželo na tom, zda káva obsahovala kofein nebo ne, ani na tom, jak rychle lidé metabolizovali kofein. Studie byla pouze pozorovací, takže nemohla prokázat příčinnou souvislost mezi kávou a délkou života. Nicméně výsledky byly upraveny pro mnoho dalších faktorů, které by mohly ovlivnit výsledek, jako je věk, pohlaví, rasa, váha, kuřáctví nebo pití alkoholu. (2)

 

Podobné zjištění bylo provedeno v jiné studii z roku 2017, která zahrnovala lidi různých etnických skupin na Havaji a v Los Angeles. Tato studie také ukázala, že pití kávy snižuje riziko úmrtí ze všech příčin a zejména na srdeční a cévní onemocnění, rakovinu, cukrovku, onemocnění ledvin a dýchacích cest. Opatrně řečeno platilo: čím více kávy lidé pili, tím nižší bylo jejich riziko úmrtí. (3)

 

Tyto studie potvrzují dřívější metaanalýzu z roku 2014, která shrnula dvacet studií o pití kávy a celkovém riziku úmrtí. Tato metaanalýza také dospěla k závěru, že konzumace kávy je spojena se snížením tohoto rizika. (4)

 

Kromě toho existují další důkazy o tom, že káva může pomoci předcházet nebo zmírnit některé chronické nemoci spojené se stárnutím. Například některé studie ukázaly, že pití kávy snižuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby a deprese. Možné vysvětlení těchto pozitivních účinků je to, že káva obsahuje látky s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Tyto látky mohou chránit buňky před poškozením a zánětem, které jsou spojeny s mnoha moderními onemocněními.

 

Zdá se tedy, že pití kávy má mnoho prospěšných účinků na naše zdraví a dlouhověkost. Samozřejmě je třeba být opatrný a nepřehánět to s kofeinem, který může mít i nežádoucí účinky, jako je nespavost, úzkost nebo zvýšený krevní tlak. Také je třeba si uvědomit, že káva není zázračný lék a že je třeba dodržovat i další zásady zdravého životního stylu, jako je vyvážená strava, dostatek pohybu a dostatek spánku. Ale pokud máte rádi kávu, můžete si ji užívat bez výčitek a těšit se z jejích přínosů pro vaše tělo i mysl.

 

Káva podporuje zdraví srdce a cév

 

Když pijeme kávu, snižujeme riziko onemocnění srdce a cév, jako je infarkt nebo mrtvice. To je proto, že káva obsahuje látky, které zlepšují průtok krve, snižují zánět a regulují hladinu cholesterolu. Podle jedné studie je nejlepší pít tři až pět šálků kávy denně, protože tak dosahujeme nejnižšího rizika kardiovaskulárních problémů. (1) Káva je také účinná proti mozkové mrtvici, kterou může předcházet až o 20 %. (2, 3) Navíc káva pomáhá předcházet metabolickému syndromu a cukrovce, které jsou také spojeny se zhoršením zdraví srdce a cév. (4, 5, 6)

 

Káva může pomoci snížit riziko rakoviny

 

Káva je bohatým zdrojem antioxidantů a dalších látek, které mají protinádorové účinky. Tyto látky dokážou bránit poškození DNA, šíření nádorových buněk a zánětlivým procesům v těle. Výzkumy ukázaly, že káva může chránit proti některým druhům rakoviny, jako jsou rakovina prsu, prostaty, jater nebo tlustého střeva. (7, 8)

Například ženy po menopauze, které pijí kofeinovou kávu, mají nižší riziko rakoviny prsu než ty, které ji nepijí. (9) Kofeinová káva také pomáhá ženám s diagnostikovanou rakovinou prsu léčenými tamoxifenem, protože zpomaluje růst nádoru a snižuje riziko jeho opakování. (10) Muži, kteří pijí kofeinovou kávu, mají nižší riziko rakoviny prostaty, zejména těch smrtelných forem. (11, 12) Lidé, kteří pijí kofeinovou i bezkofeinovou kávu, mají nižší riziko rakoviny jater a tlustého střeva. (13, 14)

 

Kofein v kávě může zastavit Parkinsonovu chorobu

 

Parkinsonova choroba je degenerativní onemocnění mozku, které postihuje nervové buňky produkující dopamin. Dopamin je neurotransmiter zodpovědný za pohyb a koordinaci svalů. Když hladina dopaminu klesne pod určitou úroveň, dochází k třesu rukou a nohou, ztuhlosti svalů a poruchám rovnováhy. Kofein v kávě může pomoci zabránit tomuto onemocnění, protože stimuluje dopaminergní systém a zvyšuje hladinu dopaminu v mozku. Studie prokázaly, že lidé, kteří pijí kofeinovou kávu, mají výrazně nižší riziko Parkinsonovy choroby než ti, kteří ji nepijí. (15, 16) Kofein v kávě také může pomoci zlepšit pohyblivost střev, což je důležité pro prevenci střevních problémů spojených s Parkinsonovou chorobou. (17)

 

Kofein v kávě může chránit před depresí

 

Deprese je duševní porucha, která se projevuje smutkem, ztrátou zájmu o běžné aktivity, úzkostí, únavou a nízkým sebevědomím. Deprese může ovlivnit kvalitu života, výkon v práci nebo ve škole a sociální vztahy. Kofein v kávě může pomoci bojovat proti depresi, protože má povzbudivý účinek na mozek. Kofein zvyšuje hladinu serotoninu a noradrenalinu, které jsou neurotransmitery zodpovědné za náladu a motivaci. Studie ukázaly, že ženy, které pijí kofeinovou kávu, mají nižší riziko deprese než ty, které ji nepijí. (18) Tento efekt byl nejsilnější u těch, které vypily více než čtyři šálky denně. (19)

 

MŮŽE KÁVA ŠKODIT?

 

Káva je oblíbený nápoj mnoha lidí, ale ne každý ji snáší stejně dobře. Někdy může být káva prospěšná, jindy naopak škodlivá. Záleží na tom, jaký máte zdravotní stav, genetiku a životní styl. Zde jsou některé situace, kdy byste měli být opatrní s pitím kávy, nebo ji dokonce úplně vynechat. Pokud si nejste jistí, jak na vás káva působí, zkuste ji na nějakou dobu nepít a sledujte změny ve vašem těle a mysli.

 

Pomalu metabolizujete kofein

 

Kofein je látka, kterou káva obsahuje a která nás povzbuzuje a zvyšuje naši pozornost. Kofein se v těle rozkládá pomocí enzymu v játrech, který je ovlivnán genem CYP1A2. Asi polovina lidí má variantu tohoto genu, která zpomaluje metabolismus kofeinu. To znamená, že kofein jim zůstává v krvi déle a může způsobovat problémy se srdcem, krevním tlakem a cukrem v krvi. Kofein také může narušit jejich spánek, protože jim brání usnout nebo prospat celou noc.

 

Těhotenství a kojení

 

Pokud jste těhotná nebo kojíte, měli byste omezit svůj příjem kofeinu na maximálně 200 mg denně, což je asi jeden nebo dva šálky kávy. Důvodem je to, že kofein prochází placentou nebo mateřským mlékem a může ovlivnit růst a vývoj vašeho dítěte. Příliš mnoho kofeinu může vést k nižší porodní hmotnosti, potratu nebo předčasnému porodu. Během kojení může kofein způsobit podrážděnost nebo nespavost u vašeho dítěte.

 

Reflux nebo zánět žaludku

 

Reflux je stav, kdy se žaludeční šťáva vrací do jícnu a působí pálení žáhy nebo bolest. Gastritida je zánět žaludeční sliznice, který může být způsoben infekcí, léky nebo alkoholem. Někteří lidé si stěžují, že když pijí kávu, jejich příznaky se zhoršují. To může být proto, že káva stimuluje tvorbu žaludeční kyseliny a uvolňuje sval na konci jícnu, který by měl zabránit refluxu. Nicméně vliv kávy na reflux a gastritidu není jednoznačný a závisí na individuální toleranci. Pokud máte podezření, že vám káva škodí, zkuste ji na chvíli vynechat a uvidíte, jestli se vám uleví.

 

Dodržujete autoimunitní protokol

 

Autoimunitní protokol je speciální dieta, která má pomoci lidem s autoimunitními chorobami jako je lupus, revmatoidní artritida nebo Crohnova nemoc. Tato dieta vyžaduje vyřazení některých potravin, které mohou zhoršovat zánět nebo alergie v těle. Mezi tyto potraviny patří i ořechy a semena, které obsahují látky, které mohou dráždit střevní sliznici. Kávová zrna jsou vlastně semena, takže pokud dodržujete autoimunitní protokol, měli byste kávu alespoň dočasně vynechat.

 

Problémy se spánkem

 

Spánek je důležitý pro naše zdraví a pohodu. Během spánku se tělo a mozek regenerují a ukládají informace. Pokud máte potíže s usínáním nebo prospáním noci, může to být způsobeno kofeinem z kávy. Kofein totiž blokuje účinek adenosinu, což je látka, která nám signalizuje, že jsme unavení a potřebujeme spát. Když pijeme kofein, cítíme se čilí a bdělí, ale tím rušíme naši přirozenou biologickou hodinu. Kofein může ovlivnit náš spánek i tehdy, když usneme rychle. Může snižovat hloubku a kvalitu spánku a způsobovat časté probouzení. Pokud chcete zlepšit svůj spánek, doporučuje se nepít kofein alespoň šest hodin před spaním.

 

Dysfunkce osy HPA (hypotalamus-hypofýza-nadledvinky)

 

Osa HPA je soustava orgánů a hormonů, která řídí naši reakci na stres. Pokud je osa HPA narušená, může to vést k různým problémům jako je úzkost, deprese, únava nebo snížená imunita. Kofein může ovlivnit osu HPA tím, že zvyšuje hladinu kortizolu, což je hormon stresu. Pokud máte dysfunkci osy HPA, může vám kofein způsobit nervozitu nebo podrážděnost. Jak poznat dysfunkci osy HPA? Mezi typické příznaky patří:

  • ráno se cítíte unavení nebo odpoledne máte výpadky energie
  • špatně spíte, ať už máte potíže s usínáním nebo s udržením spánku
  • máte problémy se zotavením po cvičení

 

Káva zvyšuje hladinu kortizolu a adrenalinu, dvou kritických hormonů stresové reakce. U lidí, kteří již mají zvýšené hladiny stresových hormonů, může káva posunout osu HPA za hranu. (32) Navíc ti, kteří bojují s úzkostí, se možná budou muset kávě vyhnout, protože blokování adenosinových receptorů kofeinem může stimulovat excitační neurotransmisi v mozku, což zhoršuje neurochemické signální dráhy podílející se na úzkosti. (33) Pití kávy vás v takovémto případě může ještě více unavovat.

 

ZÁVĚR

 

Káva je nápoj, který má mnoho příznivců i odpůrců. Někteří ji pijí pro chuť, jiní pro povzbuzení, a někteří ji raději vynechávají. Jak tedy zjistit, zda je káva pro vás dobrá nebo špatná? Zde je několik tipů, jak si to ověřit.

- Poslouchejte své tělo. Každý reaguje na kávu jinak. Někomu pomáhá zlepšit náladu, soustředění a výkonnost, jinému způsobuje nervozitu, podrážděnost nebo zažívací potíže. Pokud si užíváte kávu bez negativních účinků, není důvod se jí vzdávat. Naopak, pokud vám káva dělá problémy, zkuste ji omezit nebo nahradit jiným nápojem.


- Udělejte si experiment. Pokud nevíte, jak na vás káva působí, můžete si to vyzkoušet. Na měsíc přestaňte pít kávu a další zdroje kofeinu, jako jsou čaj, energetické nápoje nebo čokoláda. Pozorujte, jak se cítíte bez kofeinu. Pak znovu začněte pít kávu a sledujte změny. Takto zjistíte, zda vám kofein prospívá nebo škodí.


- Vyberte si kvalitní kávu. Ne všechna káva je stejná. Některé druhy obsahují více antioxidantů a látek podporujících zdraví než jiné. Obecně platí, že čerstvě upražená a namletá káva je lepší než instantní nebo dlouho skladovaná. Také je důležité, odkud káva pochází a jak byla pěstována. Ekologická a fair trade káva je šetrnější k životnímu prostředí i lidem.


- Opatrně s přísadami. Když si dáváte do kávy cukr, smetanu, mléko nebo rostlinné nápoje, můžete tím snížit její přínos pro zdraví. Tyto přísady totiž dodávají kalorie, tuky a cukry, které mohou vést k nadváze, cukrovce nebo srdečním chorobám. Pokud chcete ochutit svou kávu, zkuste použít med, javorový sirup, kokosové mléko nebo skořici.


- Zkuste alternativy. Pokud vám káva nevyhovuje nebo se jí chcete zbavit ze zvyku, existuje mnoho jiných nápojů, které vás osvěží a dodají energii. Například zelený čaj, maté, rooibos, kurkuma latte nebo bylinkové čaje. Tyto nápoje obsahují také antioxidanty a další látky prospěšné pro zdraví.

 

Shrnutí:

 

Káva není pro každého stejně zdravá. Zatímco někomu pomáhá zlepšit fyzickou i duševní kondici, jinému může způsobovat nepříjemné vedlejší účinky. Abychom zjistili, jak na nás kofein působí, můžeme si udělat experiment s vysazením a opětovným zařazením kávy do našeho jídelníčku. Také bychom měli dbát na kvalitu a původ kávy, kterou pijeme, a omezit přísady, které snižují její prospěšnost. Pokud nám káva nechutná nebo nám nevyhovuje, můžeme ji nahradit jinými nápoji, které nás také osvěží a podpoří naše zdraví.

 

ZDROJE

 

  1. Health effects of coffee: Where do we stand https://edition.cnn.com/2015/08/14/health/coffee-health/index.html
  2. Association of Coffee Drinking With Mortality by Genetic Variation in Caffeine Metabolism https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2686145
  3. Association of Coffee Consumption With Total and Cause-Specific Mortality Among Nonwhite Populations https://www.acpjournals.org/doi/abs/10.7326/M16-2472?journalCode=aim
  4. Coffee consumption and total mortality: a meta-analysis of twenty prospective cohort studies, https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2686145

  5. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24201300/

  6. Coffee consumption and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21920945/

  7. The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population: the Japan public health center-based study cohort, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23493733/

  8. Association of daily coffee and tea consumption and metabolic syndrome: results from the Polish arm of the HAPIEE study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25367317/

  9. Effects of coffee consumption on subclinical inflammation and other risk factors for type 2 diabetes: a clinical trial, https://academic.oup.com/ajcn/article/91/4/950/4597358#_jmp0_
  10. Changes in coffee intake and subsequent risk of type 2 diabetes: three large cohorts of US men and women, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24771089/

  11. Can Coffee Lower Cancer Risk?, https://www.cancer.org/latest-news/can-coffee-lower-cancer-risk.html
  12. Coffee and Cancer: What the Research Really Shows, https://www.cancer.org/latest-news/coffee-and-cancer-what-the-research-really-shows.html
  13. Coffee and tea consumption and risk of pre- and postmenopausal breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25637171/

  14. Coffee’s Effects on Breast Cancer, https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2011-07/coffees-effects-breast-cancer

  15. Coffee protects against breast cancer recurrence, detailed findings confirm, https://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150421084531.htm

  16. Coffee consumption and prostate cancer risk: a meta-analysis of cohort studies, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25706900/

  17. Coffee Consumption and Prostate Cancer Risk and Progression in the Health Professionals Follow-up Study, https://academic.oup.com/jnci/article/103/11/876/2516503
  18. Influence of coffee drinking on subsequent risk of hepatocellular carcinoma: a prospective study in Japan, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15713964/

  19. Coffee, including caffeinated and decaffeinated coffee, and the risk of hepatocellular carcinoma: a systematic review and dose–response meta-analysis, https://bmjopen.bmj.com/content/7/5/e013739.full?ijkey=PdzUkpR0ZSqp8Cu&keytype=ref

  20. Coffee Consumption and the Risk of Colorectal Cancer, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4874555/

  21. Association of coffee and caffeine intake with the risk of Parkinson disease, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10819950/

  22. 13 Health Benefits of Coffee, Based on Science, https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee#section7

  23. The gut-brain axis: is intestinal inflammation a silent driver of Parkinson’s disease pathogenesis?, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445611/

  24. Coffee, Caffeine, and Risk of Depression Among Women, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296361/

  25. Green Tea, Coffee, and Caffeine Consumption Are Inversely Associated with Self-Report Lifetime Depression in the Korean Population, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30200434/

  26. Lower esophageal sphincter pressure, acid secretion, and blood gastrin after coffee consumption, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1551346/

  27. Gastric acid secretion and lower-esophageal-sphincter pressure in response to coffee and caffeine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1177987/

  28. No Association of Coffee Consumption with Gastric Ulcer, Duodenal Ulcer, Reflux Esophagitis, and Non-Erosive Reflux Disease: A Cross-Sectional Study of 8,013 Healthy Subjects in Japan, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0065996

  29. Food intolerance in patients with manifest autoimmunity. Observational study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30213697/

  30. The role of adenosine receptors in the central action of caffeine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4373791/

  31. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079216000150

  32. Caffeine Stimulation of Cortisol Secretion Across the Waking Hours in Relation to Caffeine Intake Levels, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2257922/

  33. Panic Disorder and Chronic Caffeine Use: A Case-control Study, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6882139/