Logo Logo
10 BENEFITŮ KÁVY
  • 22.08.2023
  • KÁVA, kofein, benefity kavy, kava jako Prevence Alzheimerovy choroby, kava na Prevenci Parkinsonovy choroby, kava na Prevenci diabetu 2. typu, kava chrani jatra

 

 

10 BENEFITŮ KÁVY

 

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Mnoho lidí si ji dopřává ráno, aby se probudili, nebo během dne, aby si zlepšili náladu a soustředění. Kromě toho, že káva chutná dobře a voní, má také řadu zdravotních benefitů, které byste možná ani nečekali. V tomto článku se podíváme na deset z nich a ukážeme vám, proč je káva prospěšná pro vaše tělo i mysl.

 

 

kava

 

 

 

ZDE JE 10 BENEFITŮ KÁVY

 

1) Zlepšuje paměť
 

Kofein, který je hlavní složkou kávy, stimuluje nervový systém a zvyšuje hladinu neurotransmiterů, jako je dopamin a acetylcholin. Tyto látky jsou důležité pro učení, pamatování a další kognitivní funkce. Několik studií prokázalo, že kofein zlepšuje krátkodobou i dlouhodobou paměť, zejména u lidí, kteří nepijí kávu pravidelně. Kofein také pomáhá předcházet úbytku paměti spojenému s věkem nebo s některými neurodegenerativními chorobami, jako je Alzheimerova nemoc .

 

2) Zlepšuje náladu
 

Kofein má také pozitivní vliv na náladu a psychickou pohodu. Podporuje tvorbu endorfinů, které jsou známé jako hormony štěstí. Endorfiny snižují stres, úzkost a depresi a zvyšují pocit spokojenosti a radosti. Kromě toho kofein blokuje receptory pro adenosin, který je spojen s ospalostí a únavou. Tím pádem kofein zabraňuje pocitu malátnosti a podrážděnosti a dodává energii a motivaci .

 

3) Zvyšuje pozornost
 

Dalším benefitem kofeinu je jeho schopnost zvýšit pozornost a soustředění. Kofein totiž aktivuje oblasti mozku, které jsou zapojené do bdělosti, bdělého stavu a reakce na podněty. To znamená, že kofein nám pomáhá být více ostražití, vnímaví a reaktivní. To je užitečné například při řízení auta, studiu nebo práci, které vyžadují soustředěnost a rychlost myšlení .

 

4) Zlepšuje fyzickou výkonnost


Kofein není jen prospěšný pro mozek, ale také pro tělo. Kofein totiž stimuluje svalovou kontrakci, zvyšuje srdeční frekvenci a krevní tlak a mobilizuje tukové zásoby jako zdroj energie. To vede k tomu, že kofein zlepšuje fyzickou výkonnost, zejména při aerobních aktivitách, jako je běh, cyklistika nebo plavání. Kofein také snižuje pocit únavy a bolesti svalů po cvičení .

 

5) Zabraňuje problémům s erekcí
 

Kofein může mít také příznivý efekt na sexuální život mužů. Podle studie z Texaské univerzity mají muži, kteří pijí alespoň dva šálky kávy denně, o 40 procent nižší riziko vzniku erektilní dysfunkce, než ti, kteří kávu nepijí vůbec. To je způsobeno tím, že kofein uvolňuje hladké svalstvo cév v penisu a zlepšuje průtok krve do něj. To umožňuje dosáhnout a udržet pevnou erekci .

 

6) Chrání játra
 

Káva je také dobrá pro játra, která jsou zodpovědná za detoxikaci organismu. Káva totiž obsahuje antioxidanty, které chrání játra před poškozením způsobeným volnými radikály, alkoholem nebo jinými toxiny. Kromě toho káva snižuje zánět a fibrózu jater, což jsou hlavní příčiny jaterní cirhózy a selhání jater. Některé studie dokonce ukázaly, že pití kávy může snížit riziko vzniku rakoviny jater .

 

7) Prevence diabetu 2. typu


Další nemocí, které může káva pomoci předcházet, je diabetes 2. typu. Tento typ diabetu je charakterizován tím, že tělo nedokáže správně využívat inzulín, což je hormon regulující hladinu cukru v krvi. Kofein a další látky v kávě, jako je chlorogenová kyselina nebo kafestol, mají schopnost zvyšovat citlivost na inzulín a snižovat hladinu cukru v krvi. To znamená, že káva může pomoci zabránit rozvoji diabetu 2. typu nebo zmírnit jeho příznaky .

 

8) Prevence Parkinsonovy choroby
 

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění, které postihuje nervové buňky produkující dopamin v mozku. Dopamin je neurotransmiter, který ovlivňuje pohyb, náladu a motivaci. Parkinsonova choroba se projevuje třesem, ztuhlostí svalů, pomalostí pohybů a dalšími problémy. Kofein má schopnost blokovat receptory pro adenosin v mozku, což má za následek zvýšení hladiny dopaminu. To může pomoci ochránit nervové buňky před degenerací a snížit riziko vzniku Parkinsonovy choroby .

 

9) Prevence Alzheimerovy choroby
 

Alzheimerova choroba je dalším neurodegenerativním onemocněním, které postihuje paměť a další kognitivní funkce. Alzheimerova choroba je způsobena hromaděním abnormálních proteinů v mozku, které narušují komunikaci mezi nervovými buňkami. Kofein a antioxidanty v kávě mají protizánětlivé a neuroprotektivní účinky, které mohou zabránit tvorbě těchto proteinů a chránit mozek před poškozením. To může pomoci zpomalit progresi Alzheimerovy choroby nebo ji dokonce předejít .

 

10) Podporuje účinky léků

 

Podle některých zdrojů, káva může podporovat účinky některých léků, zejména těch, které se používají na bolest hlavy, migrénu nebo nachlazení. Kofein v kávě může zrychlit vstřebávání léků do krevního oběhu a zesílit jejich analgetický efekt. Některé léky na bolest obsahují kofein jako jednu ze složek. Nicméně, káva může také interagovat s některými léky negativně, například snižovat účinnost antibiotik nebo antidepresiv. Proto je důležité konzultovat s lékařem nebo lékárníkem, než si dáte kávu s léky.