Logo Logo
KÁVA - JAK SI JI MŮŽETE PŘIPRAVIT?
  • 27.08.2023
  • kava, jak si připravit dobrou kávu, jakym zpusobem si pripravit kavu, Překapávaná káva, French press, Moka konvička, AeroPress, Turecká káva

 

 

KÁVA - JAK SI JI MŮŽETE PŘIPRAVIT?

 

 

 

 

Pokud jste milovníkem kávy, možná vás někdy napadlo, jak si můžete kávu připravit doma, aniž byste museli utrácet za drahé kavárny nebo si kupovat složité kávovary. Existuje několik způsobů, jak si můžete kávu připravit rychle a jednoduše, a přitom si užít její plnou chuť a aroma. V tomto článku vám představíme některé z nich.

 

1. Překapávaná káva

Tento způsob je asi nejznámější a nejjednodušší. Potřebujete pouze filtr, papírový nebo látkový, který umístíte do držáku nad konvicí nebo hrnkem. Do filtru nasypete mletou kávu, zhruba jednu lžičku na šálek. Pak přelijete kávu vroucí vodou a necháte ji odkapat do nádoby. Můžete si také pořídit speciální překapávač, který vám ušetří práci s filtrem a vodou.

 

2. French press

Tento způsob je také velmi oblíbený a snadný. Potřebujete pouze french press, což je skleněná konvice s pístem a sítkem. Do konvice nasypete mletou kávu, zhruba dvě lžičky na šálek. Pak zalijete kávu horkou vodou, ale ne vroucí, a necháte ji louhovat asi čtyři minuty. Pak stlačíte píst dolů a oddělíte kávu od usazeniny. Kávu můžete nalít do šálků a vychutnat si ji.

 

3. Moka konvička

Tento způsob je typický pro italskou kulturu a dává vám silnou a aromatickou kávu. Potřebujete pouze moka konvičku, což je kovová konvice sestavená ze tří částí: spodní nádrže na vodu, středního filtru na kávu a horní nádrže na hotovou kávu. Do spodní nádrže nalijete vodu až po ventil, do středního filtru nasypete mletou kávu, ale netlačte ji. Pak složíte konvičku a postavíte ji na sporák. Voda se začne ohřívat a tlačit párou skrz kávu do horní nádrže. Když uslyšíte syčení, znamená to, že je káva hotová. Odstavte konvičku z ohně a nalijte si kávu do šálků.

 

4. AeroPress

Tento způsob je poměrně nový a inovativní. Potřebujete pouze AeroPress, což je plastový přístroj sestavený ze dvou válců, které se do sebe vsouvají jako injekční stříkačka. Do spodního válce nasypete mletou kávu, zhruba jednu lžičku na šálek. Pak zalijete kávu horkou vodou, ale ne vroucí, a promícháte ji lžičkou. Pak položíte na vrch papírový filtr a nasadíte horní válec. Pomalu stlačujete horní válec dolů a tím tlačíte kávu skrz filtr do spodního válce nebo rovnou do hrnku.

 

5. Turecká káva

Tento způsob je tradiční pro Blízký východ a dává vám velmi silnou a hustou kávu. Potřebujete pouze malou kovovou konvičku zvanou cezve a jemně mletou kávu. Do konvičky nasypete kávu, zhruba dvě lžičky na šálek, a přidáte cukr podle chuti. Pak zalijete kávu studenou vodou a postavíte konvičku na sporák. Pomalu ohříváte kávu a mícháte ji, dokud se nezačne tvořit pěna na povrchu. Pak odstavíte konvičku z ohně a nalijete si kávu do malých šálků. Pozor, káva je velmi horká a obsahuje usazeninu, takže ji pijte opatrně.

 

To je pět způsobů, jak si můžete kávu připravit doma. Každý z nich má své výhody a nevýhody, takže si můžete vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje. Ať už si vyberete jakýkoli způsob, doufáme, že si užijete svou domácí kávu. Na zdraví!