Logo Logo
Jaké jsou nejlepší kávovary?
  • 28.08.2023
  • jak vybrat spravny kavovar, jaky je nejlepsi kavovar, NA CO SI dat pozor pri vyberu kavovar, jake jsou typy kavovaru, levne kavovary, kvalitni kavovary

 

 

JAKÉ JSOU NEJLEPŠÍ KÁVOVARY?

 

 

 

 

Pokud si chcete vychutnat kvalitní kávu doma, možná se vás někdy napadlo, jaký kávovar si pořídit. Na trhu je mnoho různých typů a značek kávovarů, které se liší cenou, funkcemi, designem a kvalitou kávy. Jak si tedy vybrat ten nejlepší pro vás? V tomto článku vám představíme některé z nejpopulárnějších a nejlépe hodnocených kávovarů, které vám zajistí skvělý kávový zážitek.

 

Jak vybrat správný kávovar na kávu?

 

Pokud jste milovníkem kávy, jistě víte, že ne všechny kávovary jsou stejné. Každý typ kávovaru má své výhody i nevýhody, a proto je důležité si dobře promyslet, jaký kávovar vyhovuje vašim potřebám a preferencím. 

 

Předtím, než se pustíte do prohlížení nabídky kávovarů, je dobré si ujasnit pár základních věcí:

- Jak často budete kávovar používat? Pokud pijete kávu jen občas, může vám stačit jednoduchý a levný kapslový kávovar. Pokud si ale dopřejete několik šálků denně, možná budete spokojenější s automatickým nebo pákovým kávovarem, které připravují čerstvou a kvalitní kávu.
- Jaké druhy kávy máte rádi? Pokud máte rádi různé druhy a příchutě kávy, může vás zaujmout široký výběr kapslí pro kapslové kávovary. Pokud ale preferujete tradiční espresso nebo cappuccino, budete potřebovat kávovar s pákou nebo s mléčnou nástavbou.
- Kolik peněz chcete investovat? Kromě pořizovací ceny je třeba myslet i na provozní náklady. Kapslové kávovary jsou sice levné na pořízení, ale dražší na provoz, protože musíte kupovat speciální kapsle. Automatické a pákové kávovary jsou naopak dražší na pořízení, ale levnější na provoz, protože používají obyčejnou mletou nebo zrnkovou kávu.

 

TYPY KÁVOVARŮ

 

Podle způsobu přípravy a použitého materiálu se rozlišují tyto typy kávovarů:

 

1. Espresso kávovar

Tento typ kávovaru je ideální pro milovníky silné a aromatické kávy. Espresso kávovar vytváří tlak, kterým protlačuje horkou vodu skrz jemně mletou kávu a vytváří tak hustou a krémovou kávu s typickou pěnou na povrchu. Espresso kávovar může být manuální, polotomatický nebo plně automatický. Manuální kávovar vyžaduje více dovedností a kontroly nad procesem, ale dává vám možnost přizpůsobit si kávu podle své chuti. Polotomatický kávovar má některé funkce automatizované, jako například naplnění a utažení filtru nebo nastavení tlaku a teploty. Plně automatický kávovar vám ušetří veškerou práci a připraví vám kávu pouhým stisknutím tlačítka. Některé modely mají také vestavěný mlýnek na kávu nebo parní trysku na napěnění mléka pro cappuccino nebo latte. Mezi nejznámější značky espresso kávovarů patří DeLonghi, Krups, Philips nebo Breville.

 

2. Překapávací kávovar

Tento typ kávovaru je asi nejrozšířenější a nejjednodušší na použití. Překapávací kávovar ohřívá vodu v nádržce a pak ji přelévá skrz filtr s mletou kávou do skleněné konvice nebo termosky. Překapávací kávovar může být jednoduchý nebo vybavený různými funkcemi, jako například časovačem, nastavitelnou teplotou, antikapkovým systémem nebo indikátorem hladiny vody. Překapávací kávovar je vhodný pro přípravu většího množství kávy najednou a pro ty, kteří preferují jemnější a světlejší chuť kávy. Mezi nejznámější značky překapávacích kávovarů patří Braun, Melitta, Morphy Richards nebo Russell Hobbs.

 

3. Kapslový kávovar

Tento typ kávovaru je velmi praktický a rychlý. Kapslový kávovar používá jednorázové plastové nebo hliníkové kapsle s porcovanou a uzavřenou mletou kávou, které se vloží do přístroje. Kapslový kávovar pak propichne kapsli a protlačí skrz ni horkou vodu pod tlakem, čímž vytvoří šálek kávy. Kapslový kávovar je ideální pro ty, kteří chtějí mít kávu připravenou během několika sekund a bez námahy a nepořádku. Kapslový kávovar také nabízí širokou škálu různých druhů a příchutí kávy, které si můžete vybírat podle své nálady. Mezi nejznámější značky kapslových kávovarů patří Nespresso, Dolce Gusto, Tassimo nebo Senseo.

 

4. French press

Tento typ kávovaru je také velmi oblíbený a snadný na použití. French press je skleněná konvice s pístem a sítkem, do které se nasype mletá káva a zalije se horkou vodou. French press se nechá louhovat asi čtyři minuty a pak se stlačí píst dolů, čímž se oddělí káva od usazeniny. French press je vhodný pro ty, kteří si chtějí užít plnou chuť a aroma kávy bez filtru. French press také umožňuje regulovat sílu a intenzitu kávy podle množství a jemnosti mleté kávy a doby louhování. Mezi nejznámější značky french pressů patří Bodum, Bialetti, Le Creuset nebo Ikea.

 

5. Moka konvička

Tento typ kávovaru je typický pro italskou kulturu a dává vám silnou a aromatickou kávu. Moka konvička je kovová konvice sestavená ze tří částí: spodní nádrže na vodu, středního filtru na kávu a horní nádrže na hotovou kávu. Moka konvička se postaví na sporák a voda se začne ohřívat a tlačit párou skrz kávu do horní nádrže. Moka konvička je vhodná pro ty, kteří mají rádi intenzivní a hořkou chuť kávy podobnou espressu. Moka konvička také dodává vaší kuchyni rustikální a retro vzhled. Mezi nejznámější značky moka konviček patří Bialetti, Alessi, GAT nebo Cilio.

 

Jak vybrat správný kávovar?

 

Pokud jste si ujasnili své potřeby a preference, můžete se podívat na konkrétní parametry, které by měl váš vybraný kávovar splňovat:

 

- Tlak: Udává sílu, s jakou je voda protlačována přes kávu. Pro dobré espresso by měl být tlak alespoň 9 barů. Vyšší tlak znamená silnější a hustší kávu s bohatou pěnou.
- Objem nádrže: Udává, kolik vody se vejde do nádrže na vodu. Čím je objem vyšší, tím méně často budete muset doplňovat vodu. Pro domácí použití postačí objem kolem 1 litru, pro firemní použití je lepší zvolit objem alespoň 2 litry.
- Výkon: Udává, jak rychle se kávovar zahřeje a jak rychle připraví kávu. Čím je výkon vyšší, tím je příprava rychlejší. Pro domácí použití postačí výkon kolem 1000 W, pro firemní použití je lepší zvolit výkon alespoň 1500 W.
- Funkce: Podle typu kávovaru se liší i funkce, které nabízí. Některé z nich jsou:

  - Nastavení síly, množství a teploty kávy: Umožňuje upravit chuť kávy podle vašich preferencí.
  - Mléčná nástavba: Umožňuje připravit mléčnou pěnu pro cappuccino nebo latte macchiato.
  - Samočištění: Umožňuje automaticky oplachovat a čistit trysky a hadičky po každém použití.
  - Odvápnění: Umožňuje automaticky odstraňovat usazeniny vápníku z nádrže na vodu.
  - Displej: Umožňuje snadno nastavovat a kontrolovat funkce kávovaru.

 

Na co si dát pozor při výběru kávovaru?

Kromě typu kávovaru je také důležité zvážit další faktory, jako je velikost, design, funkce, spotřeba energie nebo cena. Při výběru kávovaru byste měli brát ohled na prostor, který máte v kuchyni, na váš osobní styl a preference a na váš rozpočet. Některé kávovary nabízejí více možností nastavení, jako je teplota, síla nebo množství kávy, jiné mají integrovaný mlýnek, mléčnou nádobu nebo displej. Všechny tyto funkce mohou zlepšit váš zážitek z pití kávy, ale také zvyšují cenu a složitost ovládání a údržby kávovaru.

Při výběru kávovaru byste také měli věnovat pozornost značce a kvalitě výrobku. Na trhu je mnoho výrobců kávovarů, kteří se liší svou reputací, zkušenostmi, servisem a zárukou. Je dobré si před koupí kávovaru přečíst recenze od ostatních uživatelů, poradit se s odborníkem nebo vyzkoušet si kávovar v prodejně. Tak si můžete udělat lepší představu o tom, jak kávovar funguje, jak je hlučný, jak snadno se čistí a jak chutná z něj káva.

 

Zde je několik faktorů, na které byste měli dát pozor při výběru kávovaru:

 

1. Typ kávovaru: Existuje několik různých typů kávovarů, včetně klasických filtrů, automatických espresso kávovarů, French pressů, aeropresů atd. Zvažte, jaký typ kávy preferujete a jaké funkce byste chtěli.

2. Typ kávy: Pokud máte rádi espresso, bude pro vás vhodný automatický espresso kávovar. Pokud dáváte přednost filtrované kávě, zvažte kávovar s filtry na kávu.

3. Funkce a možnosti: Většina moderních kávovarů nabízí různé funkce, jako je možnost nastavení síly kávy, teploty vody, automatického vypnutí a podobně. Zvažte, jaké funkce jsou pro vás důležité.

4. Velikost a prostor: Ujistěte se, že máte dostatek místa pro umístění kávovaru. Některé modely mohou být dost objemné.

5. Čištění a údržba: Zkontrolujte, jak je kávovar snadno čistit a udržovat. Některé modely mohou mít složitější čištění než jiné.

6. Cena: Cena kávovaru se může lišit podle typu a funkcí. Stanovte si rozpočet, který jste ochotni investovat do kávovaru.

7. Recenze a hodnocení: Přečtěte si recenze a hodnocení různých modelů kávovarů od uživatelů a odborníků. To vám může poskytnout lepší představu o výkonnosti a spolehlivosti daného modelu.

8. Značka a spolehlivost: Značka může také hrát roli v kvalitě a spolehlivosti kávovaru. Zvažte vyhledání značek s dobrou pověstí v oblasti kávovarů.

9. Kapacita: Pokud vaříte kávu pro více lidí najednou, dejte pozor na kapacitu kávovaru. Některé kávovary mají větší zásobníky na vodu a kávu než jiné.

10. Dostupnost náhradních dílů: Je dobré zjistit, zda jsou náhradní díly snadno dostupné, pokud byste někdy potřebovali opravit kávovar.

 

ZÁVĚR

 

Závěrem bychom vám chtěli doporučit, abyste si při výběru kávovaru dali dostatek času a nechali se vést svým vkusem a potřebami. Kávovar je investice do vašeho každodenního pohodlí a radosti, takže byste měli být spokojeni s vaší volbou. Doufáme, že vám tento článek pomohl najít ten pravý kávovar pro vás. Přejeme vám mnoho šťastných chvil s vaší oblíbenou kávou!