Logo Logo
Může mi káva pomoci zhubnout?
  • 30.08.2023
  • jak mi muze káva pomoci zhubnout, jak káva ovlivňuje metabolismus, jak káva ovlivňuje chuť k jídlu, jak káva ovlivňuje spalování tuků

 

 

Může mi káva pomoci zhubnout?

 

 

 

 

Pokud jste milovníkem kávy, možná jste slyšeli, že tento nápoj může mít pozitivní vliv na vaši váhu. Je to pravda? A jakou kávu byste měli pít, abyste podpořili své hubnutí? V tomto článku se dozvíte, jak káva ovlivňuje váš metabolismus, chuť k jídlu a spalování tuků.

 

Káva obsahuje kofein, který je přírodní stimulant. Kofein povzbuzuje činnost srdce, mozku, nervů, ledvin a svalů. Kofein také zvyšuje hladinu hormonů, jako je adrenalin a noradrenalin, které podporují rozklad tukových buněk a jejich využití jako zdroje energie. Kofein také snižuje chuť k jídlu a způsobuje pocit sytosti.

 

Káva také obsahuje další látky, které mají prospěšné účinky na zdraví. Například polyfenoly a antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a mají protizánětlivý účinek. Některé studie naznačují, že káva může snižovat riziko vzniku diabetu 2. typu, Alzheimerovy choroby nebo Parkinsonovy choroby.

 

Jakou kávu byste tedy měli pít, abyste podpořili své hubnutí? Nejlepší je černá káva bez cukru a mléka. Černá káva má nejvyšší obsah kofeinu a neobsahuje žádné kalorie. Pokud vám nechutná černá káva, můžete si ji osladit malým množstvím medu nebo stévie. Mléko byste měli používat jen minimálně a raději si vybrat nízkotučné nebo rostlinné varianty.

 

Další možností je zelená káva, která je z nepražených kávových zrn. Zelená káva má podobnou chut jako zelený čaj a obsahuje ještě více antioxidantů než černá káva. Zelená káva také obsahuje chlorogenovou kyselinu, která snižuje vstřebávání glukózy v trávicím traktu a tím pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

 

Naopak se vyhněte slazeným a smetanovým kávám, jako jsou například vídeňská káva, americano nebo karamelové macchiato. Tyto nápoje obsahují spoustu cukru a tuku, které zvyšují kalorickou hodnotu kávy a negují její přínos pro hubnutí.

 

Kdy byste měli pít kávu, abyste podpořili své hubnutí? Nejlepší je pít kávu ráno nebo před cvičením. Ranní šálek kávy vám dodá energii na celý den a zrychlí váš metabolismus. Kofein také potlačí chuť na sladkou snídani. Před cvičením vám kofein pomůže zvýšit výkon a spálit více kalorií.

 

Nepijte ale kofein pozdě večer, protože by vám mohl způsobit problémy se spánkem. Nedostatek spánku má negativní vliv na vaše hubnutí, protože zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu, který podporuje ukládání tuku. Nedostatek spánku také snižuje hladinu hormonu leptinu, který signalizuje sytost, a zvyšuje hladinu hormonu ghrelinu, který vyvolává hlad.

 

Kolik kávy byste měli pít, abyste podpořili své hubnutí? Nejlepší je držet se doporučené denní dávky kofeinu, která je pro dospělé osoby 400 mg. To odpovídá zhruba čtyřem šálkům kávy. Pokud pijete více kofeinu, můžete si způsobit nepříjemné vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy, nervozita, zrychlený srdeční tep nebo žaludeční potíže.

 

Závěrem lze říci, že káva může pomoci zhubnout, ale jen jako doplněk k zdravému životnímu stylu. Káva sama o sobě nezajistí úbytek váhy, pokud nebudete dodržovat vyváženou stravu a pravidelně cvičit. Káva je ale skvělý pomocník, který vám dodá energii, povzbudí metabolismus a potlačí chuť k jídlu. Pijte ji tedy s mírou a užívejte si její chuti i účinků.