Logo Logo
10 Super potravin současnosti - Pomohou zhubnout a zlepšit zdraví
  • 10.08.2023
  • hubnutí, zdraví, superpotraviny seznam, superpotraviny výživa, superpotraviny přínosy, avokado, losos

10 Super potravin součastnosti - Pomohou zhubnout a zlepšit zdraví

 

Superpotraviny

 

 

V dnešní uspěchané době, kdy je zdravý životní styl stále více na prvním místě, se stává volba správných potravin klíčovým faktorem pro dosažení a udržení optimálního zdraví a váhy. Existuje mnoho potravin, které mají vynikající nutriční hodnoty a mohou být cenným příspěvkem pro vaši stravovací rutinu směřující k hubnutí a celkovému zlepšení zdraví.

 

Pokud hledáte způsob, jak zhubnout a zároveň si udržet zdraví, měli byste věnovat pozornost tomu, co jíte. Některé potraviny totiž dokážou podpořit spalování tuků, zrychlit metabolismus, potlačit chuť k jídlu nebo dodat tělu důležité živiny. Tyto potraviny se nazývají superpotraviny a měly by být součástí vašeho vyváženého jídelníčku. V tomto článku se zaměříme na 10 superpotravin současnosti, které mohou hrát klíčovou roli v dosažení vašich zdravotních cílů.

 

1. Víno

 

Víno obsahuje resveratrol, známý antioxidant, který omezuje ukládání tuků. Mírná konzumace vína i v tekutém stavu je proto žádoucí. Víno také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což je prospěšné pro srdce a cévy. Samozřejmě platí, že vše s mírou - doporučená denní dávka je jedna sklenička pro ženy a dvě pro muže .

 

2. Černé fazole

 

Černé fazole jsou bohaté na bílkoviny a neobsahují žádné nasycené mastné kyseliny. Bílkoviny jsou důležité pro budování svalů a udržování sytosti. Fazole také obsahují vlákninu, která podporuje trávení a snižuje hladinu cukru v krvi. Navíc fazole dodávají tělu železo, vápník, draslík a další minerály .

 

3. Oves

 

Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, takže jedna porce vám navodí pocit sytosti po celý den. Navíc díky nim zrychlíte metabolismus a podpoříte spalování tuků. Oves také obsahuje betaglukan, který snižuje hladinu cholesterolu a riziko srdečních onemocnění. Oves je také zdrojem komplexních sacharidů, které dodávají tělu energii .

 

4. Avokádo

 

Avokádo obsahuje kyselinu olejovou, která uchrání vaše tělo od hladu a je mimořádně zdravá. Je to živinami nabité ovoce, které obsahuje vitaminy A, C, E, K, B6, folát, draslík, hořčík a vlákninu. Avokádo také pomáhá snižovat záněty v těle a chránit buňky před volnými radikály .

 

5. Losos

 

Losos je skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro mozek, srdce a klouby. Omega-3 také pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a snižují chuť k jídlu. Losos je navíc bohatý na jód, který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy a metabolismu .

 

6. Borůvky

 

Borůvky jsou známé svými „anti-aging“ účinky, které udrží vaši pleť mladistvou a svěží, mají málo kalorií a působí v našem těle jako silný antioxidant. Borůvky také obsahují antokyaniny, které zlepšují paměť a kognitivní funkce. Navíc borůvky podporují zdraví močových cest a snižují riziko infekcí .

 

7. Brokolice

 

Brokolice je bohatá na vlákninu, vitaminy C, K, A, B9, minerály jako železo, vápník, draslík a antioxidanty jako sulforafan, který má protirakovinné účinky. Brokolice je navíc významná svou sytivostí a nízkou energetickou hodnotou. Problémem může být její problematičtější trávení, které má však jednu výhodu - tolik energie, kterou vám dodá, spotřebuje tělo na její zpracování .

 

8. Hnědá rýže

 

Hnědá rýže je vydatnější než bílá a obsahuje rezistentní škrob, který zrychluje metabolismus a spalování tuků. Navíc hnědá rýže má nízkou energetickou hodnotu, takže i nízký obsah kalorií. Hnědá rýže je také zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny, vitaminu B1, B6, E, hořčíku a zinku .

 

9. Hrušky

 

Hrušky obsahují vlákninu, která napomáhá trávení a snižuje hladinu cholesterolu. Hrušky také obsahují řadu významných živin: vitaminy A, B, C a P, vápník, hořčík, jod, zinek, železo, fosfor či draslík. Hrušky jsou navíc šetrné k zažívání a mají mírně projímavý účinek .

 

10. Grapefruit

 

Grapefruit je známý svou schopností snižovat hladinu inzulínu v krvi a tím i chuť k jídlu. Grapefruit je také dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů C, A, B1, B6 a minerálů jako draslík, vápník a hořčík. Grapefruit také pomáhá detoxikovat tělo a posiluje imunitní systém .

 

Závěr

 

To jsou některé ze superpotravin současnosti, které vám pomohou zhubnout a zlepšit zdraví. Nicméně pamatujte, že superpotraviny nejsou kouzelné a musíte je jíst jako součást vyváženého a pestrého jídelníčku spolu s pravidelným cvičením a dostatečnou hydratací. Užijte si tyto superpotraviny a buďte zdraví!

 

Zdroje:


: Deset superpotravin, které vám pomohou zhubnout | Moje zdraví https://www.mojezdravi.cz/hubnuti/deset-superpotravin-ktere-vam-pomohou-zhubnout-2210.html
: Potraviny, které vám pomohou zhubnout https://cs.doctorizzy.com/belleza/Alimentos-que-ayudan-a-adelgazar