Logo Logo
JAK VYBRAT ELEKTROKOLOBĚŽKU
  • 19.04.2023
  • elektrokolobezka, mestska elektrokolobezka, terenni elektrokolobezka, kolobezka, elektrokolobezka se sedatkem, detska elektrokolobezka

JAK VYBRAT ELEKTROKOLOBĚŽKU

Elektrokoloběžky jsou stále populárnější alternativou k běžným způsobům dopravy, zejména v městských oblastech. Při výběru elektrokoloběžky je důležité zvážit několik faktorů, abyste si vybrali model, který bude nejenom vhodný pro vaše potřeby, ale také bezpečný a spolehlivý. V tomto článku se podíváme na některé důležité faktory, které byste měli zvážit při výběru elektrokoloběžky

Koloběžky jsou skvělým dopravním prostředkem pro pohyb po městě i přírodě. Existují dvě základní kategorie koloběžek - koloběžky do města a koloběžky do terénu. Každá kategorie má své vlastní výhody a nevýhody a je důležité zvážit, jakou koloběžku potřebujete, aby splnila vaše požadavky.

Na konci článku se také podíváma na nejznámější a největší výrobce elektrokoloběžěk na světě.

 

Elektrokoloběžky

 

Jak vybrat elektrokoloběžku podle konstrukce

  1. Koloběžky do města
  2. Koloběžky do terénu

 

Koloběžky do města

Koloběžky do města jsou navrženy pro pohyb po hladkých a rovných površích, jako jsou silnice, chodníky a cyklostezky. Tyto koloběžky jsou většinou lehké, snadno ovladatelné a mají menší kola pro snadné manévrování v městských ulicích. Většinou mají také nižší maximální rychlost,nižší hmotnost,jsou levné a mají menší dojezd na jedno nabití baterie. Tyto koloběžky jsou ideální pro krátké výlety po městě, jako je dojíždění do práce nebo procházka v parku.

Dualtron Mini

Přejít do nabídky - městské elektrokoloběžky

 

Koloběžky do terénu

Koloběžky do terénu jsou navrženy pro jízdu po nerovném a nezpevněném povrchu, jako jsou kopce, lesní cesty nebo horské stezky. Tyto koloběžky mají obvykle větší kola s výkonnými pneumatikami pro lepší přilnavost a stabilitu na nerovném terénu. Většinou také mají výkonnější motory a větší kapacitu baterie pro větší dojezd na jedno nabití. Tyto koloběžky jsou vhodné pro adrenalinové sportovce a pro ty, kteří chtějí prozkoumat přírodu.

Kaabo Wolf KING GT PRO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přejít do nabídky - elektrokoloběžky do terénu

 

Důležité parametry při výběru koloběžky

Kapacita baterie

Jedním z hlavních faktorů, které byste měli zvážit, je kapacita baterie elektrokoloběžky. To ovlivní vzdálenost, kterou můžete ujet na jedno nabití. Pokud plánujete používat elektrokoloběžku na kratší vzdálenosti, může být menší kapacita baterie dostatečná. Nicméně, pokud plánujete delší cesty, je důležité vybrat elektrokoloběžku s větší kapacitou baterie.

Při výběru elektrokoloběžky je důležité se zaměřit nejen na kapacitu baterie, ale také na další dva klíčové parametry - napětí a výkon. Kapacita baterie udává množství energie, které baterie uchovává, a vyjadřuje se v miliampér hodinách (mAh). Čím vyšší je kapacita baterie, tím delší je dojezd elektrokoloběžky.

Napětí baterie zase udává sílu baterie a je vyjádřeno v voltech (V). Čím vyšší je napětí, tím větší zátěž elektrokoloběžka zvládne, což může být důležité při jízdě do kopce nebo při vyšší rychlosti.

Posledním důležitým parametrem je výkon baterie, což je maximální výkon, který baterie může dodávat po dobu jedné hodiny. Výkon se vyjadřuje v watt hodinách (Wh) a ovlivňuje, jak rychle elektrokoloběžka zrychluje a jaké jsou možnosti pohybu v terénu.

Je tedy důležité vzít v úvahu všechny tři parametry - kapacitu, napětí a výkon baterie, abyste mohli vybrat elektrokoloběžku s dostatečným dojezdem, výkonem a schopností zvládat různé terény a podmínky jízdy.

NAMI Burn-E 2 / 2 MAX

DOPORUČENÉ ELEKTROKOLOBĚŽKY

 

Váha a nosnost elektrokoloběžky

Váha elektrokoloběžky může být také důležitý faktor při výběru. Pokud plánujete často nosit elektrokoloběžku, například při vstupu do budovy, měla by být co nejlehčí. Nicméně, pokud plánujete používat elektrokoloběžku na delší vzdálenosti, může být trochu těžší elektrokoloběžka stabilnější a snadněji ovladatelná.

Maximální nosnost volte i podle věcí, které s sebou budete vozit (batoh apod.). Překračování povolené nosnosti bude znamenat snížený výkon a kratší dojezd což pocítíte zejména během výjezdů do kopců. V horším případě lze koloběžku i poškodit, protože maximální nosnost není určena pouze podle výkonu, ale i odolnosti konstrukce. Některé elektrické koloběžky mají naštěstí nosnost i nad 140 kg

 

Maximální rychlost

Výkon elektrokoloběžky je důležitým parametrem, který ovlivňuje rychlost jízdy. Čím vyšší je výkon, tím rychlejší jízdu vám elektrokoloběžka umožní. Existují různé modely elektrokoloběžek pro různé věkové skupiny a úrovně zkušeností.

ELEKTROKOLOBĚŽKY PRO ZAČÁTEČNÍKY A DĚTI

Modely pro nejmenší děti mají obvykle maximální rychlost kolem 8 km/h. Pro starší děti a mladistvé jsou k dispozici elektrokoloběžky s maximální rychlostí až 15 km/h. Pokud hledáte elektrokoloběžku pro dospělé, můžete si vybrat modely, které umožňují rychlost až 50-60 km/h.  A pokud hledáte opravdový zážitek a adrenalin z jízdy, pak je tu kategorie TOP koloběžek, které dosahují rychlosti až 110km/h.Tyto rychlosti jsou ale vhodné pouze pro pokročilé jezdce a vyžadují pečlivou jízdu. 

NEJRYCHLEJŠÍ ELEKTROKOLOBĚŽKY

Je důležité mít na paměti, že současná legislativa omezuje maximální rychlost elektrokoloběžek na veřejných komunikacích na 25 km/h, bez ohledu na výkon elektrokoloběžky. Pokud si chcete užít rychlejší jízdu, měli byste vyhledat uzavřené nebo soukromé komunikace, kde nemůžete ohrozit ostatní účastníky provozu.

 

ELEKTROKOLOBĚŽKY PRO DĚTI A ZAČÁTEČNÍKY

Vsett mini

DOPORUČENÉ

 

ELEKTROKOLOBĚŽKY PRO POKROČILÉ

Vsett 11+

DOPORUČENÉ

 

NEJRYCHLEJŠÍ ELEKTROKOLOBĚŽKY

Dualtron thunder 2

DOPORUČENÉ

 

Pneumatiky

Kvalita a výkon koloběžky jsou úzce spojeny s typem kol, které si zvolíte. Existuje několik druhů kol, mezi nejčastější patří bezdušové pneumatiky, plastová kola, pneumatiky s duší a anti-defekt pneumatiky. Plastová kola jsou obvykle používána u dětských koloběžek, kde je odolnost nejvyšší. Na druhou stranu, pneumatiky s duší se více hodí pro členitý terén, kde tlumí nárazy, ale mohou snadno prasknout. Bezdušové pneumatiky jsou velmi odolné a zvládají lépe nástrahy na cestě, jako jsou střepy, patníky nebo hřebíky. Kromě toho se rychleji vybíjejí, ale defekt se u nich šíří pomaleji. Anti-defekt kola jsou zase ideální pro ty, kteří se chtějí vyhnout píchnutí kola, ale nemají tak dobré vlastnosti jako pneumatiky s duší nebo bezdušové pneumatiky. Je důležité sledovat průběžně tlak v pneumatikách, aby se snížilo riziko defektu a zvýšila ovladatelnost a dojezd. Pokud jde o velikost kol, 8,5 "kola jsou rozšířená, ale většina výrobců přechází na 10" kvůli lepší manévrovatelnosti a komfortu jízdy.

 

Vsett 11+

DOPORUČENÉ

 

Materiál a kvalita konstrukce

Je důležité zvážit materiál a kvalitu konstrukce elektrokoloběžky. Pokud hledáte elektrokoloběžku, která vydrží dlouho, je důležité investovat do kvalitního a odolného materiálu. Konstrukce by měla být pevná a stabilní, aby se minimalizovala šance na nehodu.

  • Materiál – koloběžky jsou nejčastěji vyráběné z pevného a lehkého duralu, nebo z těžší oceli. Tyto materiály jsou velmi pevné a bezpečné a měly by být těmi, které hledáte v první řadě. Pokud víte, že koloběžku budete často přenášet, najděte si takovou, která je z duralu. Méně se s ní nadřete a jiný materiál je rozhodně lepší volba než menší kapacita baterie, pokud chcete, aby byla koloběžka lehčí.
  • Možnost skládání oceníte, pokud koloběžku často přenášíte, nebo ji naopak moc nepoužíváte a chcete ji někde uskladnit. Složením dostanete elektrokoloběžku na mnohem menší rozměry a lze ji tak lépe držet například v MHD.
  • Protiskluzová úprava je velice užitečný bezpečnostní prvek. Často se vám může stát, že máte mokrou podrážku a uklouznutí na stupátku by vám mohlo přivodit nepěkné zranění.
  • Řídítka - U řídítek se zaměřte především na jejich rozměr a ergonomii. Čím jsou širší, tím je jízda jistější.Dále berte v úvahu i způsob přidávání plynu. Někdy se otáčí rukojetí podobně jako na motorkách, jindy je na řídítku přidělána páčka, kterou ovládáte palcem. Obvykle bývá k dispozici více úrovní výkonu, případně i jeho plynulá regulace. Dalším parametrem ke kontrole je nastavitelnost výšky řídítek, která by měla být zhruba poloviční, než je výška postavy.

 

ELEKTROKOLOBĚŽKY PRO JEZDCE NAD 100KG

HUGO Bike BIG One X

DOPORUČENÉ

 

Výkon

U elektrických koloběžek nejčastěji narazíte na výkon motoru mezi 350 - 1450 W. Tato veličina ovlivňuje především akceleraci a schopnost vyvinutou rychlost udržet i při stoupání. Dále platí, že těžší jezdci volí rovněž o to vyšší výkon, který bývá úzce spjat s hodnotou maximální nosnosti. Rezerva ve výkonu proto není nikdy na škodu.

"Při výkonu platí, že pokud ho budete mít více, nic nezkazíte, ale pokud ho nebudete mít dost, pokazí vám to zážitek z jízdy."

Proto pokud není problém ve financích, doporučuji sáhnout raději po výkonnější elektrokoloběžce, který bude poté sloužit dlouhá léta. Nedostatek výkonu může být nebezpečný například při jízdě na silnici mezi auty do prudšího kopce, protože koloběžka začne zpomalovat i při plném výkonu, což může řidiče překvapit a dojde k předjíždění na poslední chvíli.

Zákazníci, kteří si koupí slabší model, se často po půl roce až roce vrátí s tím, že to byla chyba a kupují si silnější model. Nejprve se jim totiž výkon zdá dostatečný, ale jak si na koloběžku zvyknou a začnou ji používat více a na delší trasy, zjistí, že více výkonu není na škodu. Koupením koloběžky a jejím následným prodejem ztrácí na hodnotě, a proto je i finančně výhodnější si hned koupit o něco silnější model.

Orientační tabulka výkonu

Výkon motoru Typ jízdy Terén
100 W Pro zábavu, občasné popojíždění. Rovinatý
Do 350 W Ježdění po městě. Upravený, rovinatý
350 – 450 W Ježdění po městě. Upravený, členitý
500 – 800 W Výlety do přírody. Členitý
2000+ W Dálkové. Silnice i offroad

 

ZOBRAZIT NEJPRODÁVANĚJŠÍ ELEKTROKOLOBĚŽKY

Funkce a vlastnosti

Dalším faktorem, který byste měli zvážit, jsou funkce a vlastnosti elektrokoloběžky. Mnoho modelů má různé funkce a vlastnosti, jako například různé režimy jízdy, rekuperace, tempomat, blinkry, propojení telefonu s koloběžkou, odemykání a zamykání NFC čipem.

  • Některé koloběžky lze propojit s telefonem, díky čemuž si můžete změřit ujetou vzdálenost, nebo koloběžku dokonce přímo řídit.
  • Populární technologií je rekuperace, která přebytečnou energii z brzd vrací zpátky do baterie. Pokud často a dlouho brzdíte, můžete ušetřit pár kilometrů. Pokud však jezdíte převážně plynule, tato technologie nebude mít pro vás takový význam.
  • Tempomat využijete na dlouhých cestách. Po nějaké době vás totiž začnou bolet ruce, a tak je příjemné pouze zmáčknout tlačítko a dopřát jim alespoň trochu odpočinku. Tempomat totiž udržuje nastavenou rychlost za vás.

 

Brzdy

Bezpečné brzdy jsou nezbytné pro jakéhokoli řidiče, a to nejen u koloběžek pro děti, ale i u těch pro dospělé. Dnes si můžete vybírat z několika typů brzd. Nášlapné brzdy jsou používané především u dětských elektrokoloběžek a jsou umístěné v zadním blatníku. Tyto mechanické brzdy jsou velmi rychlé, ale na mokré vozovce mohou být méně účinné.

Nejčastější kombinací brzd u dospělých koloběžek je zadní kotoučová a přední elektronická brzda. Některé koloběžky mají však již dvě kotoučové brzdy. Kotoučová brzda se ovládá pomocí páčky na řídítkách, je spolehlivá a umožňuje rychlé zastavení podobně jako u klasického kola. Elektronická brzda umožňuje plynulé a komfortní brzdění, ale může mít určitou setrvačnost. Existují také koloběžky s bubnovými brzdami, které jsou nenáročné na údržbu, nebo s vysokou účinností hydraulických brzd.

 

ELEKTROKOLOBĚŽKY PRO DĚTI A ZAČÁTEČNÍKY

Vsett mini

DOPORUČENÉ

 

ELEKTROKOLOBĚŽKY PRO POKROČILÉ

Vsett 11+

DOPORUČENÉ

 

JAK VYBRAT ELEKTRICKOU KOLOBĚŽKU

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=LGj7DdA0AAI&ab_channel=Karotka

 

JAK VYBRAT KOLOBĚŽKU DLE VÝROBCE

Při výběru elektrokoloběžky podle výrobce byste měli brát v úvahu několik faktorů:

Zkontrolujte si recenze a hodnocení daného výrobce a jeho elektrokoloběžek od zákazníků a odborných recenzentů.

Vyhledejte si informace o zkušenostech a spokojenosti s konkrétními modely elektrokoloběžek od daného výrobce, abyste mohli zhodnotit, zda jsou výrobky této značky kvalitní a spolehlivé.

Zjistětesi jaká je dostupnost servisních center v případě nutnosti opravy nebo údržby.

Některé z nejvýznamnějších výrobců elektrokoloběžek jsou například Xiaomi, Kaabo, Dualtron, Segway-Ninebot, Vsett, Zero nebo Inokim. Výběr konkrétního výrobce a modelu elektrokoloběžky by měl být v souladu s vašimi potřebami, požadavky a rozpočtem.

 

Mohlo by se Vám líbit

ELEKTROKOLOBĚŽKY PRO DĚTI A ZAČÁTEČNÍKY

Vsett mini

DOPORUČENÉ

 

ELEKTROKOLOBĚŽKY PRO POKROČILÉ

Vsett 11+

DOPORUČENÉ

 

NEJRYCHLEJŠÍ ELEKTROKOLOBĚŽKY

Dualtron thunder 2

DOPORUČENÉ

 

Závěr

Při výběru elektrokoloběžky je důležité zvážit několik faktorů, jako je kapacita baterie, váha elektrokoloběžky, maximální rychlost, rozměry kol, materiál a kvalita konstrukce, funkce a vlastnosti a bezpečnost. Pokud pečlivě zvážíte tyto faktory, budete moci najít elektrokoloběžku, která splní vaše potřeby a bude bezpečná a spolehlivá pro vaše použití.