Logo Logo
7 potenciálních nebezpečí keto diety
  • 06.08.2023
  • DIETA, keto, keto dieta, keto chřipka, ketoza, hubnuti, rizika keto diety, lowcarb, nizkosacharidova dieta, rizika ketodiety

7 POTENCIÁLNÍCH NEBEZPEČÍ KETO DIETY

 

 

Ketogenní dieta je dieta s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuku běžně používaná pro hubnutí.

Omezení sacharidů a zvýšení příjmu tuků může vést ke ketóze, metabolickému stavu, ve kterém vaše tělo spoléhá primárně na tuky jako energii místo na sacharidy.

Dieta však přináší i rizika, o kterých byste měli vědět.

Zde je 7 rizik keto diety.

 

KETO CHŘIPKA

 

Příjem sacharidů na keto dietě je obvykle omezen na méně než 50 gramů denně, což může pro vaše tělo znamenat šok.

Jakmile vaše tělo vyčerpá své zásoby sacharidů a na začátku tohoto stravovacího režimu přejde na používání ketonů a tuku jako paliva, můžete zaznamenat příznaky podobné chřipce.

Patří mezi ně bolesti hlavy, závratě, únava, nevolnost a zácpa – částečně v důsledku dehydratace a nerovnováhy elektrolytů, ke kterým dochází, když se vaše tělo přizpůsobuje ketóze.

Zatímco většina lidí, kteří prodělají keto chřipku, se cítí lépe během několika týdnů, je důležité sledovat tyto příznaky během diety, zůstat hydratovaní a jíst potraviny bohaté na sodík, draslík a další elektrolyty.

 

MŮŽE ZATÍŽIT LEDVINY

 

Živočišná strava s vysokým obsahem tuku, jako jsou vejce, maso a sýry, jsou základem keto diety, protože neobsahují sacharidy. Pokud budete jíst hodně těchto potravin, můžete mít vyšší riziko ledvinových kamenů.

Je to proto, že vysoký příjem živočišných potravin může způsobit, že se vaše krev a moč stanou kyselejšími, což vede ke zvýšenému vylučování vápníku močí.

Některé studie také naznačují, že keto dieta snižuje množství citrátu, který se uvolňuje ve vaší moči. Vzhledem k tomu, že citrát se může vázat na vápník a zabránit tvorbě ledvinových kamenů, jeho snížené hladiny mohou také zvýšit riziko jejich vzniku.

Navíc lidé trpící chronickým onemocněním ledvin (CKD) by se měli vyhnout ketogenní stravě, protože oslabené ledviny mohou být neschopné odstranit nárůst kyseliny v krvi, který vzniká z těchto živočišných potravin. To může vést k stavu acidózy, což může zhoršit průběh CKD.

A co víc, u jedinců s chronickým onemocněním ledvin se často doporučují diety s nízkým obsahem bílkovin, zatímco keto dieta má střední až vysoký obsah bílkovin.

 

MŮŽE ZPŮSOBIT ZAŽÍVACÍ POTÍŽE A ZMĚNY STŘEVNÍCH BAKTERIÍ


Vzhledem k tomu, že keto dieta omezuje příjem sacharidů, může být obtížné uspokojit vaši denní potřebu vlákniny.

Některé z nejbohatších zdrojů vlákniny, jako je ovoce s vysokým obsahem sacharidů, škrobová zelenina, celozrnné výrobky a fazole, jsou z diety vyloučeny, protože obsahují příliš mnoho sacharidů.

V důsledku toho může keto dieta vést k zažívacím potížím a zácpě.

10letá studie u dětí s epilepsií na ketogenní dietě zjistila, že 65 % uvádělo zácpu jako běžný vedlejší účinek.

A co víc, vláknina vyživuje prospěšné bakterie ve vašem střevě. Zdravá střeva mohou pomoci posílit imunitu, zlepšit duševní zdraví a snížit zánět.

Nízkosacharidová dieta, která postrádá vlákninu, jako je keto, může negativně ovlivnit vaše střevní bakterie – ačkoli současný výzkum na toto téma je různý.

Některé keto-friendly potraviny s vysokým obsahem vlákniny zahrnují lněná semínka, chia semínka, kokos, brokolici, květák a listovou zeleninu.

 

MŮŽE VÉST K NEDOSTATKU ŽIVIN

 

Vzhledem k tomu, že keto dieta omezuje několik potravin, zejména ovoce bohaté na živiny, celozrnné výrobky a luštěniny, nemusí poskytovat doporučené množství vitamínů a minerálů.

Některé studie zejména naznačují, že keto dieta neposkytuje dostatek vápníku, vitamínu D, hořčíku a fosforu.

Studie, která hodnotila složení živin běžné stravy, odhalila, že stravovací režimy s velmi nízkým obsahem sacharidů, jako jsou Atkins, Carnivore, které jsou podobné keto dietě, poskytovaly dostatečné množství pouze 12 z 27 vitamínů a minerálů, které vaše tělo potřebuje získat z potravy.

Lékaři, kteří dohlíží na lidi na nízkokalorické keto dietě pro hubnutí, doporučují doplňovat draslík, sodík, hořčík, vápník, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu psyllium a vitamíny B, C a E .

Mějte na paměti, že nutriční vyváženost této diety závisí na konkrétních potravinách, které jíte. Strava bohatá na zdravé potraviny s nízkým obsahem sacharidů, jako je avokádo, olivový olej, vajíčka, kvalitní bio maso, ořechy a neškrobová zelenina, poskytuje více živin než průmyslově zpracované potraviny a keto pochoutky v prášku.

 

MŮŽE ZPŮSOBIT NEBEZPEČNĚ NÍZKOU HLADINU CUKRU V KRVI

 

Bylo prokázáno, že nízkosacharidové diety, jako je keto diet, pomáhají zvládat hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou.

Některé studie zejména naznačují, že keto může pomoci snížit hladiny hemoglobinu A1c, což je míra průměrné hladiny cukru v krvi.

Osoby s diabetem 1. typu však mohou být vystaveni vysokému riziku nízké hladiny cukru v krvi (hypoglykémie), která se vyznačuje zmateností, třesem, únavou a pocením. Hypoglykémie může vést ke kómatu a smrti, pokud není léčena.

Osoby s diabetem 1. typu mají obvykle nízkou hladinu cukru v krvi, pokud užívají příliš mnoho inzulínu a nekonzumují dostatek sacharidů. Nízkosacharidová keto dieta tedy může riziko zvýšit.

Teoreticky by se to mohlo stát i jedincům s diabetem 2. typu, kteří užívají inzulínové léky.

 

MŮŽE POŠKODIT ZDRAVÍ KOSTÍ

 

Keto dieta je také spojena se zhoršeným zdravím kostí.

Několik studií na zvířatech spojuje keto dietu se sníženou pevností kostí, pravděpodobně kvůli ztrátě minerální hustoty kostí, ke které může dojít, když se vaše tělo adaptuje na ketózu.

Ve skutečnosti 6měsíční studie u 29 dětí s epilepsií na keto dietě zjistila, že 68 % mělo po dietě nižší skóre kostní minerální hustoty.

Další studie na 30 elitních chodcích zjistila, že ti, kteří dodržovali keto po dobu 3,5 týdne, měli významně vyšší hladiny krevních markerů pro rozpad kostí ve srovnání s těmi, kteří jedli stravu s vyšším obsahem sacharidů.

Přesto je nutný rozsáhlejší výzkum.

 

ZVÝŠENÉ RIZIKO CHRONICKÉHO ONEMOCNĚNÍ

 

Vliv ketogenní diety na vaše riziko chronických onemocnění, jako je srdeční onemocnění nebo rakovina, je vášnivě diskutován a není zcela pochopen.

Některé důkazy naznačují, že diety s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů, které se zaměřují na živočišné potraviny, mohou vést ke špatným zdravotním výsledkům, zatímco diety, které kladou důraz na rostlinné zdroje tuků a bílkovin, poskytují výhody.

Dlouhodobá pozorovací studie na více než 130 000 dospělých osobách spojila živočišně založené nízkosacharidové diety s vyššími mírami úmrtí na srdeční choroby a rakovinu.

Na druhou stranu nízkosacharidové diety založené na konzumaci zeleniny byly spojeny s nižší mírou úmrtí na srdeční choroby.

Jsou však zapotřebí důkladnější studie.

 

ZÁVĚR


Zatímco keto dieta je spojena s úbytkem hmotnosti a dalšími zdravotními přínosy v krátkodobém horizontu, může časem vést k nedostatku živin, trávicím problémům, špatnému zdraví kostí a dalším problémům.

Kvůli těmto rizikům by jedinci s onemocněním ledvin, cukrovkou, srdečními nebo kostními onemocněními nebo jinými zdravotními problémy měli keto dietu nejdříve konzultovat se svým lékařem.

Můžete se také poradit s výživovým specialistou, který Vám sestaví jídelníček a správně nastaví makroživiny i mikroživiny tak, aby minimalizoval případná rizika a nedostatek živin.

 

ZDROJE:

 

  1. AMIEL, Stephanie A., 1995. Organ fuel selection: brain. Proceedings of the Nutrition Society [online]. 54(1), 151-155 [cit. 2019-11-21]. DOI: 10.1079/PNS19950044. ISSN 0029-6651. Dostupné z: https://www.cambridge.org/core/product/identifier/S0029665195000164/type/journal_article
  2. BACH, Andre, Henri SCHIRARDIN, Andre WERYHA a Marthe BAUER, 1977. Ketogenic Response to Medium-Chain Triglyceride Load in the Rat. The Journal of Nutrition [online]. 107(10), 1863-1870 [cit. 2019-11-21]. DOI: 10.1093/jn/107.10.1863. ISSN 0022-3166. Dostupné z: https://academic.oup.com/jn/article/107/10/1863/4768951
  3. BISSCHOP, P. H., A. M. Pereira ARIAS, M. T. ACKERMANS, et al., 2000. The Effects of Carbohydrate Variation in Isocaloric Diets on Glycogenolysis and Gluconeogenesis in Healthy Men*. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism [online]. 85(5), 1963-1967 [cit. 2019-11-21]. DOI: 10.1210/jcem.85.5.6573. ISSN 0021-972X. Dostupné z: https://academic.oup.com/jcem/article/85/5/1963/2660569
  4. BURKE, LOUISE M., JOHN A. HAWLEY, DAMIEN J. ANGUS, GREGORY R. COX, SALLY A. CLARK, NICOLA K. CUMMINGS, BEN DESBROW a MARK HARGREAVES, 2002. Adaptations to short-term high-fat diet persist during exercise despite high carbohydrate availability. Medicine & Science in Sports & Exercise [online]. 34(1), 83-91 [cit. 2019-11-21]. DOI: 10.1097/00005768-200201000-00014. ISSN 0195-9131. Dostupné z: https://insights.ovid.com/crossref?an=00005768-200201000-00014
  5. BURKE, Louise M., Megan L. ROSS, Laura A. GARVICAN-LEWIS, et al. Low carbohydrate, high fat diet impairs exercise economy and negates the performance benefit from intensified training in elite race walkers. The Journal of Physiology [online]. 2017, 595(9), 2785-2807 [cit. 2019-11-21]. DOI: 10.1113/JP273230. ISSN 00223751. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.1113/JP273230
  6. CARR, Amelia, Avish SHARMA, Megan ROSS, Marijke WELVAERT, Gary SLATER a Louise BURKE, 2018. Chronic Ketogenic Low Carbohydrate High Fat Diet Has Minimal Effects on Acid–Base Status in Elite Athletes. Nutrients [online]. 10(2) [cit. 2019-11-21]. DOI: 10.3390/nu10020236. ISSN 2072-6643. Dostupné z: http://www.mdpi.com/2072-6643/10/2/236
  7. CIPRYAN, Effects of a 4-Week Very Low-Carbohydrate Diet on High-Intensity Interval Training Responses. J Sports Sci Med [eCollection]. 2018, 17(2), 259-268 [cit. 2019-11-21]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29769827
  8. COOK a HAUB, 2007. Low Carbohydrate Diets and Performance. Curr Sports Med Rep. [online]. Department of Human Nutrition, Kansas State University, Manhattan, KS 66506, USA, 2007 [cit. 2019-11-21]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17617997
  9. CUNNANE, Stephen C., Alexandre COURCHESNE-LOYER, Valérie ST-PIERRE, Camille VANDENBERGHE, Tyler PIEROTTI, Mélanie FORTIER, Etienne CROTEAU a Christian-Alexandre CASTELLANO, 2016. Can ketones compensate for deteriorating brain glucose uptake during aging? Implications for the risk and treatment of Alzheimer's disease. Annals of the New York Academy of Sciences [online]. 1367(1), 12-20 [cit. 2019-11-21]. DOI: 10.1111/nyas.12999. ISSN 00778923. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.1111/nyas.12999
  10. DOSTAL, Tomas, Daniel J. PLEWS, Peter HOFMANN, Paul B. LAURSEN a Lukas CIPRYAN, 2019. Effects of a 12-Week Very-Low Carbohydrate High-Fat Diet on Maximal Aerobic Capacity, High-Intensity Intermittent Exercise, and Cardiac Autonomic Regulation: Non-randomized Parallel-Group Study. Frontiers in Physiology [online]. 10 [cit. 2019-11-21]. DOI: 10.3389/fphys.2019.00912. ISSN 1664-042X. Dostupné z: https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fphys.2019.00912/full
  11. DURKALEC-MICHALSKI, Krzysztof, Paulina M. NOWACZYK a Katarzyna SIEDZIK. Effect of a four-week ketogenic diet on exercise metabolism in CrossFit-trained athletes. Journal of the International Society of Sports Nutrition [online]. 2019, 16(1) [cit. 2019-11-21]. DOI: 10.1186/s12970-019-0284-9. ISSN 1550-2783. Dostupné z: https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-019-0284-9