Logo Logo
Carnivore dieta - Pomůže mi nabrat svaly a zhubnout?
  • 12.08.2023
  • dieta, carnivore dieta, nizkosacharidova dieta, co je carnivore dieta, co jist na carnivore diete, jak zhubnout, jak vyrysovat

CARNIVORE DIETA - Pomůže mi nabrat svaly a zhubnout?

 

Carnivore dieta

 

Karnivorní dieta je restriktivní dieta, která eliminuje většinu rostlinných potravin, včetně ovoce, zeleniny a luštěnin. Při dodržování carnivore diety se člověk spoléhá výhradně na živočišné produkty, aby pokryl všechny nebo většinu svých výživových potřeb. Tato dieta je populární mezi lidmi, kteří chtějí zhubnout a zlepšit zdravotní stav jako je cukrovka. S tímto stravovacím vzorcem souvisí řada zdravotních rizik, ale někteří tvrdí, že carnivore dieta je zdravý způsob stravování. Tento článek se podrobně zabývá carnivore dietou a řekne vám vše, co potřebujete vědět o tom, co to je, jak ji dodržovat a jak tento nekonvenční způsob stravování ovlivňuje zdraví.

 

Jak dodržovat carnivore dietu

 

Ačkoli se carnivore dieta stala populární teprve nedávno, vědci se zajímají o tento velmi nízkosacharidový způsob stravování už stovky let.

Existuje několik záznamů o tom, jak výzkumníci napodobovali tradiční masitou stravu arktických nebo kočovných společností již od 18. století. Například v roce 1797 Dr. John Rollo úspěšně léčil pacienty s diabetem typu 2 dietou, která se skládala převážně z masa a tuku po studiu velmi nízkosacharidové diety domorodců na St. Lucii. Po objevení, že velmi nízkosacharidová dieta prospívá těm s diabetem, stala se široce přijímanou léčbou pro řízení tohoto stavu až do objevení inzulínu v roce 1921.

Carnivore dietu, kterou známe dnes, popularizoval Shawn Baker, M.D., který v roce 2018 napsal knihu s názvem "The Carnivore Diet" poté, co zjistil, že masitá dieta prospívá jeho zdraví. Tato verze carnivore diety prosazovala úplné odstranění rostlinných potravin a totální spoléhání na maso a další živočišné produkty jako vejce, mořské plody a plnotučné mléčné výrobky. Někteří zastánci carnivore dodržují přísnou carnivore dietu, která zahrnuje pouze živočišné potraviny, zatímco jiní dodržují méně restriktivní verze, které umožňují malé množství rostlinných potravin, jako jsou nízkosacharidová zelenina. Nicméně většina lidí dodržujících carnivore dietu dostane většinu svých kalorií z masa a dalších živočišných potravin.

 

Jaké potraviny jíst při carnivore dietě?

 

Ačkoli existují různé verze carnivore diety, většina lidí dodržujících tento stravovací vzorec konzumuje převážně živočišné potraviny, jako jsou:

• Maso: Steak, vepřové, mleté hovězí, bizoní, jehněčí a zvěřiina

• Vnitřnosti: Játra, srdce a ledviny

• Drůbež: Kuře, kachna a krůta

• Mořské plody: Losos, sardinky, mušle, slávky a krevety

• Plnotučné mléčné výrobky: Plnotučný jogurt, sýr a máslo

• Vejce: Celá vejce i žloutky

Kromě živočišných potravin lidé na carnivore dietě mají povoleno koření jako sůl, pepř, bylinky a koření.

Studie z roku 2021, která zahrnovala údaje o stravování 2 029 lidí dodržujících carnivore dietu, zjistila, že nejčastěji konzumovanými potravinami byly červené masné výrobky, jako je hovězí, jehněčí a zvěřina, následované vejci a  mléčnými výrobky. Studie také zjistila, že více než 50 % účastníků pilo kávu alespoň jednou denně.

 

 Jaké potraviny nejíst při carnivore dietě?

 

Lidé dodržující carnivore dietu získávají většinu svých kalorií ze živočišných potravin. Ačkoli existují méně restriktivní verze carnivore diety, následující potraviny jsou obvykle omezeny nebo úplně vynechány těmi, kteří dodržují tento stravovací vzorec:

• Ovoce: Bobulovité plody, jablka, hrozny, banány, avokádo a broskve

• Zelenina: Brambory, cuketa, brokolice, chřest a listová zelenina

• Obiloviny a obilné výrobky: Chléb, quinoa, rýže, těstoviny a těstoviny

• Ořechy a semínka: Mandlové ořechy, kešu ořechy, arašídové máslo, dýňová semínka, vlašské ořechy atd..

• Luštěniny: Černé fazole, cizrna, čočka

• Sladké a slané potraviny: Sušenky, chipsy, zmrzlina, dorty a cukrovinky

• Slazené nápoje: Šťávy, limonády a energetické nápoje

Voda je nejlepším nápojem při dodržování carnivore diety, i když mnoho lidí dodržujících tuto dietu zahrnuje do své denní rutiny čaj a kávu.

Někteří lidé konzumuji malé množství zeleniny s nízkým obsahem sacharidů, jako je listová zelenina a cuketa.

 

Jaké jsou benefity carnivore diety?

 

V současné době existují omezené výzkumy zkoumající zdravotní přínosy Carnivore Diety.

Nicméně existuje spousta důkazů, že strava s velmi nízkým obsahem sacharidů může přinést zdravotní benefity některým lidem, například těm s diabetem 2. typu.

Ačkoli neexistují přísná pravidla týkající se makronutrientů v Carnivore Dietě, obecně ji lze považovat za druh vysokobílkovinné stravy s velmi nízkým obsahem sacharidů. Studie ukazují, že specifický typ stravování s velmi nízkým obsahem sacharidů, jako je například keto dieta a carnivore dieta, mohou být zdraví prospěšné.

 

  • Může zlepšit regulaci hladiny cukru v krvi

Nízkosacharidové diety jsou účinné pro zlepšení zdravotních výsledků u lidí s diabetem. Nízkosacharidové stravování neboli lowcarb má největší vliv na hladinu cukru v krvi a inzulínu.

Pokud člověk dodržuje stravování jen na mase, jeho příjem sacharidů je minimální a hladina cukru v krvi a závislost na léčbě diabetu by pravděpodobně klesla.

Ve studii z roku 2021, která zahrnovala údaje o stravovacích návycích 2 029 lidí dodržujících carnivore diety po dobu 9 až 20 měsíců, vědci zjistili, že účastníci s diabetem typu 2 dokázali snížit svou hladinu hemoglobinu A1c (HbA1c) - dlouhodobý ukazatel kontroly hladiny cukru v krvi - a významné snížení jejich používání léků na diabetes. Ve skutečnosti mezi 262 účastníky s diabetem typu 1 nebo typu 2 (T2DM) 84% ukončilo perorální léky na diabetes a 92% účastníků s T2DM ukončilo používání inzulínu.

Ačkoli jsou tyto výsledky slibné, je zapotřebí více výzkumů zkoumajících účinnost a bezpečnost carnivore diety. 

 

  • Může pomoct rychleji zhubnout

Carnivore dieta eliminuje mnoho potravin a nápojů, které jsou spojeny s přibíráním na váze, včetně ultrazpracovaných potravin a přidaného cukru. Protože tento stravovací styl je založený na konzumaci potravin s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem bílkovin, které mají vysoký sytící efekt, je pravděpodobné, že carnivore dieta bude podporovat hubnutí, alespoň v krátkodobém horizontu.

Ve výše zmíněné studii z roku 2021 účastníci hlásili podstatné snížení svého indexu tělesné hmotnosti (BMI) - po přechodu na carnivore dietu.

I když je to povzbudivé, carnivore dieta je velmi restriktivní a pravděpodobně neudržitelná pro většinu lidí. Podobné diety, jako je keto dieta, byla prokázána jen krátkodobá účinnost hubnutí. V dlouhodobém horizontu je u carnivore a keto diety účinnost hubnutí srovnatelná s jinými, méně restriktivními dietami na hubnutí.

  • Další možné výhody

Účastníci studie z roku 2021 uvedli, že dodržování carnivore diety vedlo ke zlepšení jejich celkového zdraví, fyzické a duševní pohody a některých chronických zdravotních stavů.

To může být z důvodu, že carnivore dieta vylučuje potraviny a nápoje spojené se špatným fyzickým a duševním zdravím, včetně ultrazpracovaných potravin a přidaných cukrů.

Ale mějte na paměti, že účastníci zahrnutí do této studie dodržovali carnivore dietu pouze po dobu devíti až 20 měsíců. Není známo, jak carnivore dieta ovlivňuje dlouhodobé zdraví a jaká jsou další rizika onemocnění.

Celkově je zapotřebí více výzkumů k plnému pochopení toho, jak carnivore dieta ovlivňuje celkové zdraví.

 

Rizika a vedlejší účinky

 

Ačkoli zastánci carnivore diety naznačují, že tento způsob stravování může pomoci podpořit hubnutí a zlepšit chronická onemocnění, existuje několik významných nevýhod tohoto způsobu stravování.

Za prvé, tato dieta je extrémně restriktivní a vylučuje potraviny, které jsou známé tím, že zlepšují zdraví a dodávají nezbytné živiny, jako jsou ovoce a zelenina. Diety s nízkým obsahem rostlinných potravin byly konzistentně spojeny se zvýšeným rizikem několika onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob, stejně jako celkovým rizikem úmrtnosti.

Vysoký příjem červeného a zpracovaného masa byl také spojen se zvýšeným rizikem několika zdravotních stavů, včetně rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva a srdečních chorob.

Dalším problémem s carnivore dietou je environmentální dopad stravovacího vzorce s vysokým obsahem červeného masa a dalších živočišných produktů. Výzkumy ukazují, že produkce červeného masa významně přispívá k emisím skleníkových plynů a má značný dopad na globální oteplování a změnu klimatu.

Co víc, dieta s nízkým obsahem rostlinných potravin může vést k nepříjemným vedlejším účinkům jako je zácpa, únava, špatná nálada, nedostatek živin a další.

 

Vzorový jídelníček

 

Zde je příklad, co by mohl jíst někdo dodržující carnivore dietu každý den:

Snídaně: Vajíčka a slanina

Oběd: Hamburgerové placičky se sýrem

Svačina: Sardinky

Večeře: Steak

Mějte na paměti, že někteří lidé dodržující méně restriktivní carnivore dietu mohou zahrnout do své stravy některé rostlinné potraviny, jako je nízkosacharidová zelenina.

 

Závěr

Carnivore dieta je vysoce restriktivní dieta, která se v poslední době stala populární mezi lidmi, kteří chtějí zhubnout a zlepšit zdravotní stav jako je diabetes typu 2.

Ačkoli omezené důkazy naznačují, že dodržování tohoto stravovacího způsobu by mohlo vést k hubnutí a zlepšení hladiny cukru v krvi, existují významné obavy ohledně dlouhodobých zdravotních důsledků této diety.

Dodržování carnivore diety dlouhodobě by mohlo zvýšit vaše riziko pro řadu vážných zdravotních problémů, jako je rakovina tlustého střeva a srdeční choroby.

Pokud hledáte bezpečnější a více vědecky podložený způsob, jak zlepšit své zdraví, zkuste vyzkoušet méně restriktivní dietu s vysokým obsahem potravin známých tím, že zlepšují celkové zdraví, jako je středomořská dieta nebo méně restriktivní nízkosacharidová dieta.

 

 

ZDROJE:

 

  1. SALADINO, Paul. The Carnivore Diet: Start Here. In: Heart & Soil [online]. [cit. 2023-02-15]. Dostupné z: https://heartandsoil.co/the-carnivore-diet-start-here/
  2. Carnivore Diet Health Benefits. In: Carnivore.diet [online]. [cit. 2023-02-16]. Dostupné z: https://carnivore.diet/carnivore-diet/
  3. LENNERZ, Belinda, Jacob MEY, Owen HENN a David LUDWIG. Behavioral Characteristics and Self-Reported Health Status among 2029 Adults Consuming a “Carnivore Diet”. Current Developments in Nutrition [online]. 2021, 5(12) [cit. 2023-02-15]. ISSN 24752991. Dostupné z: doi:10.1093/cdn/nzab133
  4. KIRWAN, Richard, Gregg MALLETT, Lucy ELLIS a Alan FLANAGAN. Limitations of Self-reported Health Status and Metabolic Markers among Adults Consuming a “Carnivore Diet”. Current Developments in Nutrition [online]. 2022, 6(5) [cit. 2023-02-15]. ISSN 24752991. Dostupné z: doi:10.1093/cdn/nzac037
  5. GERSHTEYN, Iosif a Leonardo FERREIRA. Immunodietica: A data-driven approach to investigate interactions between diet and autoimmune disorders. Journal of Translational Autoimmunity [online]. 2019, 1 [cit. 2023-02-19]. ISSN 25899090. Dostupné z: doi:10.1016/j.jtauto.2019.100003
  6. PETERS, Vera, Laura BOLTE, Eva SCHUTTERT, Sergio ANDREU-SÁNCHEZ, Gerard DIJKSTRA, Rinse WEERSMA a Marjo CAMPMANS-KUIJPERS. Western and Carnivorous Dietary Patterns are Associated with Greater Likelihood of IBD Development in a Large Prospective Population-based Cohort. Journal of Crohn’s and Colitis [online]. 2022, 16(6), 931-939 [cit. 2023-02-15]. ISSN 1873-9946. Dostupné z: doi:10.1093/ecco-jcc/jjab219
  7. NEW MEXICO MEDICAL BOARD. BOARD ACTIONS. 2017. Dostupné také z: https://www.nmmb.state.nm.us/docs/board_actions/07-01-17%20thru%2009-30-17.pdf
  8. NEW MEXICO MEDICAL BOARD. BOARD ACTIONS. 2019. Dostupné také z: https://www.nmmb.state.nm.us/docs/board_actions/Board%20Actions%20Reported%204-1-19%20through%206-31-19.pdf
  9. O’HEARN, Amber. Can a carnivore diet provide all essential nutrients?. Current Opinion in Endocrinology, Diabetes & Obesity [online]. 2020, 27(5), 312-316 [cit. 2023-02-15]. ISSN 1752-296X. Dostupné z: doi:10.1097/MED.0000000000000576
  10. POPOVA, Aneta a Dasha MIHAYLOVA. Antinutrients in Plant-based Foods: A Review. The Open Biotechnology Journal [online]. 2019, 13(1), 68-76 [cit. 2023-02-22]. ISSN 1874-0707. Dostupné z: doi:10.2174/1874070701913010068
  11. FULLER, Stacey, Eleanor BECK, Hayfa SALMAN a Linda TAPSELL. New Horizons for the Study of Dietary Fiber and Health: A Review. Plant Foods for Human Nutrition [online]. 2016, 71(1), 1-12 [cit. 2023-02-22]. ISSN 0921-9668. Dostupné z: doi:10.1007/s11130-016-0529-6″
  12. SALTER, A.M. The effects of meat consumption on global health. Revue Scientifique et Technique de l’OIE [online]. 2018, 37(1), 47-55 [cit. 2023-02-20]. ISSN 0253-1933. Dostupné z: doi:10.20506/rst.37.1.2739
  13. WOLK, A. Potential health hazards of eating red meat. Journal of Internal Medicine [online]. 2017, 281(2), 106-122 [cit. 2023-02-15]. ISSN 09546820. Dostupné z: doi:10.1111/joim.12543
  14. FARVID, Maryam, Elkhansa SIDAHMED, Nicholas SPENCE, Kingsly MANTE ANGUA, Bernard ROSNER a Junaidah BARNETT. Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. European Journal of Epidemiology [online]. 2021, 36(9), 937-951 [cit. 2023-02-16]. ISSN 0393-2990. Dostupné z: doi:10.1007/s10654-021-00741-9
  15. LIBERA, Justyna, Katarzyna IłOWIECKA a Dariusz STASIAK. Consumption of processed red meat and its impact on human health: A review. International Journal of Food Science & Technology [online]. 2021, 56(12) [cit. 2023-02-16]. ISSN 1365-2621. Dostupné z: doi:10.1111/ijfs.15270
  16. PETROVIC, Zoran, Vesna DJORDJEVIC, Dragan MILICEVIC, Ivan NASTASIJEVIC a Nenad PARUNOVIC. Meat Production and Consumption: Environmental Consequences. Procedia Food Science [online]. 2015, 5, 235-238 [cit. 2023-02-15]. ISSN 2211601X. Dostupné z: doi:10.1016/j.profoo.2015.09.041
  17. GERSHUNI, Victoria M. Saturated Fat: Part of a Healthy Diet. Current Nutrition Reports [online]. 2018, 7(3), 85-96 [cit. 2023-02-16]. ISSN 2161-3311. Dostupné z: doi:10.1007/s13668-018-0238-x“
  18. CUENCA-SÁNCHEZ, Marta, Diana NAVAS-CARRILLO a Esteban ORENES-PIñERO. Controversies Surrounding High-Protein Diet Intake: Satiating Effect and Kidney and Bone Health. Advances in Nutrition [online]. 2015, 6(3), 260-266 [cit. 2023-02-16]. ISSN 21618313. Dostupné z: doi:10.3945/an.114.007716