KÁVA - Čím lze nahradit kávu?
Některým lidem káva nevyhovuje nebo jim prostě nechutná. To ale není důvod k zoufání. Neexistuje žádný nápoj ani potravina, který by byl nutný pro naše zdraví. Důležitější je celková strava a životní styl. A navíc máme k dispozici spoustu jiných možností, které jsou chutné i prospěšné pro naše tělo i mysl.
Kořenová káva je nápoj z praženého kořene čekanky nebo pampelišky. Tyto rostliny patří do stejné čeledi jako sedmikrásky a mají podobnou chuť jako káva. Kořenová káva neobsahuje kofein, ale je bohatá na inulin, což je prebiotikum, které podporuje růst dobrých bakterií ve střevech a zlepšuje trávení. (34,35, 36, 37)
Čaj je druhým nejpopulárnějším nápojem po kávě a je skvělou alternativou pro ty, kteří se chtějí vyhnout kofeinu. Čaj obsahuje méně kofeinu než káva, ale stále má povzbuzující účinek. Čaj také obsahuje mnoho látek, které mají příznivý vliv na mozek, srdce, imunitu a prevenci rakoviny. (38,39,40 ) Zelený čaj je zvlášť bohatý na L-theanin a EGCG, které mají neuroprotektivní a protizánětlivé účinky. L-theanin také snižuje stres a úzkost. (41,42,43) EGCG je silný antioxidant a detoxikační látka. (44) Pokud hledáte kvalitní zdroj černého a zeleného čaje, doporučujeme Pique Tea, který je organický a testovaný na přítomnost plísní, mykotoxinů, těžkých kovů a dalších nečistot.
Tulsi je bylina známá také jako svatá bazalka. Je to adaptogen, což znamená, že pomáhá tělu přizpůsobit se stresu. (45) Tulsi se v indické medicíně používá už tisíce let k udržení duševní a emocionální rovnováhy. Moderní studie ukazují, že tulsi chrání mozek před poškozením a podporuje paměť a učení. (46,47)
Yerba maté je silný bylinný čaj z listů a větviček rostliny Ilex paraguariensis, která pochází z Jižní Ameriky. Yerba maté má hodně kofeinu – 85 mg na šálek, takže není vhodný pro ty, kteří jsou na něj citliví. Yerba maté má také mnoho fytochemikálií, které mohou zlepšovat výkon a snižovat cholesterol. (48) Yerba maté také zvyšuje pocit sytosti, náladu, soustředění, energii a koncentraci. (49)
Houby jsou nejen chutné, ale také prospěšné pro naše zdraví a mozek. Některé houby mají léčivé účinky, které mohou zlepšit naši koncentraci, paměť, imunitu a dokonce i bojovat proti rakovině. Houby se dají připravit jako čaj, který je skvělou alternativou ke kávě, protože nezpůsobí nespavost.
Houbové čaje se dají koupit jako směsi různých druhů hub nebo jako jednotlivé extrakty. Pokud chcete vyzkoušet kvalitní houbové čaje, doporučujeme Four Sigmatic nebo Vitalvibe.
Vařený kakaovník
Jednou z možností, jak si dopřát něco dobrého místo kávy, je vařené kakao. Vařené kakao se dělá z lusků kakaovníku, ze kterého se také vyrábí čokoláda. Vařené kakao má silnou a lahodnou čokoládovou chuť a vůni. Navíc je velmi nízkokalorické - má jen 10 kalorií na šálek.
Vařené kakao je také prospěšné pro naše zdraví a mozek. Obsahuje theobromin, který patří do stejné skupiny jako kofein. (55) Theobromin může zvýšit naši bdělost a pozornost, protože blokuje adenosin, který nás unavuje. Theobromin ale působí déle a mírněji než kofein, takže není tak rušivý pro spánek. (56)
Kakao má také flavanoly, které jsou antioxidanty a podporují zdraví srdce a mozku. (57) Flavanoly mohou zlepšit průtok krve do mozku a podporovat neuroplasticitu, učení a paměť. (58) Studie ukázaly, že pití vařeného kakaa může zlepšit kognitivní funkce a výkon. (58) A navrch ještě vařené kakao skvěle chutná! Pokud byste chtěli vyzkoušet vařené kakao jako náhradu kávy, můžete si ho objednat od Crio Bru; obsahuje jen 10 mg kofeinu na 8 uncí a 358 mg theobrominu.
The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
Prebiotic inulin-type fructans induce specific changes in the human gut microbiota, https://gut.bmj.com/content/66/11/1968
Changes in stool frequency following chicory inulin consumption, and effects on stool consistency, quality of life and composition of gut microbiota, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X19303686
Neuroprotective Effects and Mechanisms of Tea Bioactive Components in Neurodegenerative Diseases, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017384/
A review on anti-cancer effect of green tea catechins, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464620303960
Caffeine Induces Dopamine and Glutamate Release in the Shell of the Nucleus Accumbens, https://www.jneurosci.org/content/22/15/6321
The Effects of Green Tea Amino Acid L-Theanine Consumption on the Ability to Manage Stress and Anxiety Levels: a Systematic Review, https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-019-00771-5
Beneficial Properties of Green Tea Catechins, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7084675/
Ocimum sanctum Linn. A reservoir plant for therapeutic applications: An overview, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22228948/
The neuroprotective effect of ethanolic extract Ocimum sanctum Linn. in the regulation of neuronal density in hippocampus areas as a central autobiography memory on the rat model of Alzheimer’s disease, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33188864/
Ethanolic extract Ocimum sanctum. Enhances cognitive ability from young adulthood to middle aged mediated by increasing choline acetyl transferase activity in rat model, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29729605/
Yerba Maté (Illex Paraguariensis) ingestion augments fat oxidation and energy expenditure during exercise at various submaximal intensities, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190939/
Yerba Maté (Ilex paraguariensis) Metabolic, Satiety, and Mood State Effects at Rest and during Prolonged Exercise, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579675/
Neurohealth Properties of Hericium erinaceus Mycelia Enriched with Erinacines, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5987239/
Prevention of Early Alzheimer’s Disease by Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelia Pilot Double-Blind Placebo-Controlled Study, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7283924/
Neuroprotective and therapeutic effect of Cordyceps militaris on ischemia-induced neuronal death and cognitive impairments, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6864366/
Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/
The relevance of theobromine for the beneficial effects of cocoa consumption, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4335269/
Exploring cocoa properties: is theobromine a cognitive modulator?, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30706099/
Theobromine Improves Working Memory by Activating the CaMKII/CREB/BDNF Pathway in Rats, https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/888/htm
Acute effects of brewed cocoa consumption on attention, motivation to perform cognitive work and feelings of anxiety, energy and fatigue: a randomized, placebo-controlled crossover experiment, https://bmcnutr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40795-016-0117-z