Logo Logo
10 Nejlepších kofeinových produktů
  • 24.08.2023
  • 10 nejlepších kofeinových produktů, kava, caj, guarana, mate, kola cokolada, energeticke napoje, mate, zelena kava, zensen, matcha

 

 

10 Nejlepších kofeinových produktů

 

Pokud hledáte způsob, jak si dodat energii, kofein může být vaším spojencem. Kofein je psychoaktivní látka, která se přirozeně vyskytuje v některých rostlinách, jako jsou kávovník, čajovník nebo guaraná. Kofein má stimulační účinek na nervový systém, zvyšuje bdělost, zlepšuje koncentraci a snižuje pocit únavy. Kofein se také používá jako doplněk stravy pro sportovce, protože zvyšuje výkon a odbourává tuk.

Existuje mnoho potravinových produktů, které obsahují kofein, ale některé z nich mají vyšší obsah než jiné. Zde je seznam 10 nejlepších kofeinových potravinových produktů.

 

 

kofein

 

 

 

ZDE je 10 Nejlepších kofeinových produktů

 

1. KÁVA 

Káva je asi nejznámějším a nejoblíbenějším zdrojem kofeinu. Jeden šálek filtrované kávy obsahuje průměrně 95 mg kofeinu, ale množství se může lišit podle druhu kávy, způsobu přípravy a velikosti šálku. Káva má také další zdravotní benefity, jako je snížení rizika diabetu 2. typu, Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby.

Množství kofeinu v kávě závisí na několika faktorech, jako jsou druh kávy, způsob pražení, způsob přípravy a množství použité kávy. Obecně platí, že robusta má více kofeinu než arabika, tmavší pražení má méně kofeinu než světlejší pražení, espresso má více kofeinu než filtrovaná káva a menší šálek má více kofeinu než větší šálek.

Podle některých zdrojů je průměrný obsah kofeinu v různých typech kávy následující:

  • Espresso (30 ml): 60 - 80 mg
  • Filtrovaná káva (150 ml): 80 - 120 mg
  • Turecká káva (150 ml): 150 - 200 mg
  • Instantní káva (150 ml): 60 - 100 mg
  • Bezkofeinová káva (150 ml): 3 - 8 mg

Tyto hodnoty jsou pouze orientační a mohou se lišit podle konkrétní značky, odrůdy, pražení a přípravy kávy. Pokud chcete znát přesný obsah kofeinu ve vaší kávě, můžete si pořídit speciální testovací proužky nebo zařízení.

 

2. Čaj

Čaj je dalším populárním nápojem s obsahem kofeinu. Čaj obsahuje také antioxidanty a další látky, které mají pozitivní účinky na zdraví. Nejvíce kofeinu najdete v černém čaji (47 mg na šálku), následovaný zeleným čajem (29 mg na šálku) a bílým čajem (15 mg na šálku). Bylinkové čaje obvykle neobsahují kofein.

 

3. Energetické nápoje

Energetické nápoje jsou oblíbenou volbou pro ty, kteří potřebují rychlý nárůst energie. Energetické nápoje obsahují kofein, ale také cukr, umělá sladidla, barviva a další stimulanty, jako je taurin, guarana nebo ženšen. Množství kofeinu se liší podle značky a velikosti plechovky, ale obvykle se pohybuje od 80 do 300 mg na porci. Energetické nápoje mohou mít také negativní účinky na zdraví, jako je zvýšení krevního tlaku, srdeční frekvence a dehydratace.

 

4. Čokoláda

Čokoláda je lahodným způsobem, jak si dopřát trochu kofeinu. Čokoláda obsahuje také flavonoidy, které jsou prospěšné pro srdce a mozek. Nejvíce kofeinu najdete v hořké čokoládě (70 % kakaa a více), která obsahuje asi 70 mg kofeinu na 100 g. Mléčná čokoláda obsahuje asi 20 mg kofeinu na 100 g a bílá čokoláda žádný kofein neobsahuje.

 

5. Guarana

Guarana je tropická rostlina původem z Jižní Ameriky, která má vysoký obsah kofeinu ve svých semenech. Guarana se používá jako přísada v některých energetických nápojích, doplňcích stravy nebo čajích. Guarana obsahuje asi 47 mg kofeinu na gram suché hmotnosti, což je více než dvojnásobek oproti kávě. Guarana má také stimulační účinky na metabolismus, paměť a náladu.

 

6. Maté

Maté je tradiční nápoj z Jižní Ameriky, který se připravuje z lístků rostliny yerba maté. Maté je bohatý na antioxidanty, vitamíny, minerály a aminokyseliny. Maté obsahuje také kofein, asi 85 mg na šálku. Maté má povzbuzující účinky na tělo i mysl, zlepšuje koncentraci, vytrvalost a spalování tuků.

 

7. Kola

Kola je tropický ořech, který pochází z Afriky a je tradičně žvýkán pro své stimulační účinky. Kola obsahuje kofein, ale také další alkaloidy, jako je teobromin nebo teofylin. Kola má také protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační vlastnosti. Množství kofeinu v kole se liší podle druhu a zpracování, ale obvykle se pohybuje od 1 do 5 % hmotnosti ořechu.

 

8. Zelená káva

Zelená káva je káva, která nebyla pražena a zachovává si tak svou přirozenou zelenou barvu. Zelená káva obsahuje stejné množství kofeinu jako pražená káva, ale také chlorogenovou kyselinu, která má antioxidační a spalovací účinky. Zelená káva se používá jako doplněk stravy pro hubnutí a zlepšení metabolismu.

 

9. Ženšen

Ženšen je kořen rostliny původem z Asie, který se používá jako léčivá bylina pro různé zdravotní problémy. Ženšen obsahuje malé množství kofeinu, asi 12 mg na 100 g suchého kořene, ale také další látky, které mají stimulační účinky na nervovou soustavu, imunitu a sexuální funkce.

 

10. Matcha

Matcha je japonský zelený čaj ve formě jemného prášku, který se rozmíchává s horkou vodou nebo mlékem. Matcha je vysoce koncentrovaný zdroj antioxidantů, vitamínů, minerálů a aminokyselin. Matcha obsahuje také více kofeinu než běžný zelený čaj, asi 70 mg na šálku. Matcha má povzbuzující účinky na mozek, zvyšuje pozornost, paměť a učení.