Logo Logo
10 NEJLEPŠÍCH KETOGENNÍCH POTRAVIN
  • 01.09.2023
  • 10 NEJLEPŠÍCH KETOGENNÍCH POTRAVIN, jaké potraviny byste měli jíst na ketogenní dietě,Ketogenní dieta

 

 

10 NEJLEPŠÍCH KETOGENNÍCH POTRAVIN

 

 

 

 

Pokud hledáte způsob, jak zhubnout, zlepšit své zdraví a cítit se lépe, možná jste slyšeli o ketogenní dietě. Tento typ stravování spočívá v omezení sacharidů a zvýšení příjmu tuků a bílkovin. Cílem je dosáhnout stavu ketózy, kdy tělo spaluje tuk jako hlavní zdroj energie. Ketogenní dieta má mnoho výhod, jako je snížení hladiny cukru v krvi, zlepšení nálady, zvýšení koncentrace a podpora svalové hmoty. Ale jaké potraviny byste měli jíst na ketogenní dietě? V tomto článku vám představíme 10 nejlepších ketogenních potravin, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů.

 

1. Vajíčka

Vajíčka jsou jednou z nejlepších potravin na ketogenní dietě, protože obsahují hodně bílkovin, tuků a dalších živin, jako je cholin, selen a vitamin B12. Vajíčka také pomáhají udržovat pocit sytosti a podporují tvorbu ketonů. Můžete je jíst na různé způsoby, jako je vařená, míchaná, pečená nebo jako omeleta.

 

2. Máslo

Máslo je další skvělý zdroj tuku na ketogenní dietě, který dodává jídlu chuť a krémovost. Máslo obsahuje nasycené mastné kyseliny, které mají protizánětlivé a imunitní vlastnosti. Máslo také obsahuje malé množství mléčného cukru (laktózy) a bílkovin (kaseinu), takže je vhodné i pro lidi s intolerancí na tyto látky. Máslo můžete použít na pečení, vaření nebo jako pomazánku.

 

3. Avokádo

Avokádo je jedním z nejzdravějších ovocem na světě, které je ideální na ketogenní dietě. Avokádo obsahuje hodně zdravých tuků, vlákniny, draslíku, hořčíku a vitamínů C, E a K. Avokádo pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, krevního tlaku a zánětu. Avokádo můžete jíst samotné, přidat do salátu, smoothie nebo udělat guacamole.

 

4. Losos

Losos je vynikajícím zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin na ketogenní dietě. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví srdce, mozku a kloubů. Losos také obsahuje vitamín D, který podporuje imunitu a kosti. Losos můžete upravit na grilu, v troubě nebo na pánvi.

 

5. Sýr

Sýr je další lahodnou potravinou na ketogenní dietě, která nabízí spoustu bílkovin, tuků a vápníku. Sýr také obsahuje probiotika, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Sýr můžete jíst samotný, přidat do salátu, omáčky nebo zapékat.

 

6. Kokosový olej

Kokosový olej je jedním z nejlepších tuků na ketogenní dietě, protože obsahuje středně řetězcové mastné kyseliny (MCT), které se rychle vstřebávají a přeměňují na ketony. Kokosový olej také pomáhá zvyšovat metabolismus, posilovat imunitu a bojovat proti infekcím. Kokosový olej můžete použít na pečení, vaření nebo jako doplněk.

 

7. Mandlové máslo

Mandlové máslo je další skvělou volbou na ketogenní dietě, protože obsahuje hodně bílkovin, tuků, vlákniny a minerálů, jako je hořčík, mangan a fosfor. Mandlové máslo také pomáhá snižovat chuť k jídlu, regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat zdraví kůže a vlasů. Mandlové máslo můžete jíst samotné, přidat do smoothie nebo použít jako náplň do ořechových tyčinek.

 

8. Řecký jogurt

 Řecký jogurt je vynikajícím zdrojem bílkovin a vápníku na ketogenní dietě. Řecký jogurt obsahuje méně sacharidů a více tuku než běžný jogurt, což ho činí vhodnějším pro tento typ stravování. Řecký jogurt také obsahuje probiotika, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Řecký jogurt můžete jíst samotný, přidat do salátu, omáčky nebo udělat tzatziki.

 

9. Mleté maso

Mleté maso je dalším skvělým zdrojem bílkovin a železa na ketogenní dietě. Mleté maso obsahuje také kreatin, který podporuje svalovou sílu a výkon. Mleté maso můžete upravit na různé způsoby, jako je karbanátek, guláš nebo lasagne.

 

10. Brokolice

Brokolice je jednou z nejzdravějších zelenin na ketogenní dietě, protože obsahuje hodně vlákniny, vitamínů C, K a folátu a antioxidantů. Brokolice pomáhá snižovat zánět, detoxikovat tělo a chránit před rakovinou. Brokolice můžete vařit, péct, dusit nebo jíst syrovou.